Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemRöportaj

Zelenskıy eşi ile birlikte resmi temaslarda bulunmak üzere Katar’a gidiyor

Zelenskiy eşi Katar'a gidecek: RÖPORTAJ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin eşi Olena ile birlikte, 5 Nisan Pazartesi günü Katar’a resmi bir ziyarette bulunacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada, Zelenskıy’nin Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani’nin yanı sıra Katar Başbakanı Katar İçişleri Bakanı ile görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

Zelenskıy’nin görüşmelerde, ticaret, ekonomi, yatırım, tarım, enerji ve askeri-teknik alanların yanı sıra uluslararası kuruluşlar çerçevesinde etkileşim konuları ele alınacak.

Ziyarette müzakereler sonucunda bir dizi karşılıklı anlaşmaların imzalanması planlanıyor.

Olena Zelenska da, kamusal ve kültürel diplomasinin gelişiminin bir parçası olarak, Katar Eğitim, Bilim ve Sosyal Gelişim Vakfı Katar Vakfı başkanı Moza bint Nasır ile görüşecek. Zelenska, çeşitli kültürel etkinliklere katılacak.

ZELENSKIY KATAR MEDYASINA KONUŞTU

Zelenskıy’nin Ziyaret Amacı Nedir?

– Öncelikle Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani ile Ukrayna-Katar ilişkilerinin yoğunlaştırılması gereği konusunda ortak bir vizyon paylaştığımızı vurgulamak isterim. Tüm dünyanın küresel bir koronavirüs salgınıyla karşı karşıya olduğu bu kadar zor bir zamanda ziyaret etme fırsatını özellikle takdir ediyorum.

Ben ve Ukrayna heyeti üyeleri, Katar’da karşılandığımız samimi misafirperverliği not ettik. Ziyaretimin Ukrayna ile Katar arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 28. yıldönümü arifesinde gerçekleşmesinden özellikle memnunum. Bu süre zarfında ülkelerimizin güven, dostluk ve karşılıklı saygı ilkelerine dayalı gerçekten güçlü bir ortaklık kurmasından çok memnunum.

Tabii ki ziyaretimin temel amacı Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al Sani ve Katar İçişleri Bakanı Başbakanı ile görüşmek. Ülkelerimiz arasındaki yüksek siyasi diyalog dinamiklerini en üst düzeyde sürdürmenin, karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklığı daha da geliştirmenin önemli bir bileşeni olduğuna inanıyorum. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında tam anlamıyla değerli bir yer edinmiş olan Katar’ın çabalarını takdir ediyorum.

Son yıllarda iki ülke arasındaki iş birliğini çeşitli alanlarda önemli ölçüde yoğunlaştırmayı başardık. Ancak ortaklığımızın potansiyelinin çok daha büyük olduğunu biliyorum. Bu nedenle, Katar ziyaretimin Ukrayna-Katar dostluk ilişkilerinin derinleşmesine ek ivme kazandıracağına inanıyorum.

 – Bu ziyarette Ukrayna Cumhurbaşkanı’na kimler eşlik ediyor? Ukrayna heyetinin üyesi kimdir?

– Ziyaret sırasında bana devlet erkanında üst düzey bir heyet eşlik ediyor. Bu, çeşitli alanlarda işbirliğini genişletmek için önemli sayıda önemli projeye ve geleceğe işaret etmektedir. Delegasyonumuzda özellikle İçişleri, Enerji ve Tarım Politikası Bakanları, altyapı ve askeri-teknik işbirliği alanlarını da içeren bir dizi devlet kurum ve kuruluşunun başkanları, burada Doha’da ortaklarıyla ayrı görüşmeler yapacak.

– Genel olarak Katar-Ukrayna ilişkileri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

– Ukrayna, Katar’ı Körfez bölgesi ve bir bütün olarak Arap dünyasının kilit ortaklarından biri olarak görüyor. Şimdi ekonomik işbirliği hacmini artırmak ve ülkelerimiz arasında karşılıklı çıkarların tüm alanlarında işbirliğini genişletmek için çalışıyoruz.

Bunun bir örneği, ikili ticaretin sürekli büyümesi, başkentlerimiz arasında doğrudan uçuşların başlatılması ve her iki ülkenin vatandaşları için vizesiz seyahatin başlatılmasıdır.

 – Bu ziyaret sırasında hangi anlaşmaların imzalanması planlanıyor?

– Bugün hukuki ve güvenlik alanlarında, gıda güvenliği, enerji, gençlik ve spor, sağlık alanlarında işbirliğini derinleştirmeye yönelik ikili bir dizi anlaşma imzalamayı planlıyoruz. Ayrıca denizcilik icazetnameleri ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin belgeleri de imzalamayı planlıyoruz.

İki ülke arasındaki yatırım işbirliğini genişletmek için bir dizi ticari ve yatırım anlaşması imzalanacak.

Birkaç yıldır, her iki taraf da bu önemli belgeler üzerinde aktif olarak çalışıyor. Bu, Ukrayna ve Katar’ın ilgili bakanlık ve kurumlarında görev alan uzmanlara minnettar olduğum, zorlu ve ısrarlı bir çalışma.

 – İki ülke arasındaki ortak ekonomi ve yatırım projelerinin ilerlemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak sadece yabancı yatırımı çekmenin gerekli olmadığını düşünüyorum. Tüm ekibim, hükümetimiz, yatırımcılara şeffaf ve öngörülebilir koşullar sağlamak için aktif olarak çalışıyor, böylece iş insanları ülkemizde rahat çalışıyor. Ukrayna’nın, yüksek teknoloji, altyapı, finans, enerji ve tarım sektörleri gibi alanlarda Katar’ın egemen ve yatırım fonları da dahil olmak üzere yabancı yatırımı çekmeye açık olduğunu vurgulamak isterim.

Katar ile ilişkilerimizin temelini ticari ve ekonomik işbirliği oluşturmaktadır. Böylesine zor bir “salgın” 2020 sonucunda ikili ticaretin yaklaşık 150 milyon dolar gibi yüksek seviyelere ulaşması sevindiricidir. Bu, örneğin 2018’e göre iki kat daha fazla. Ve bu yıl ülkelerimiz arasındaki ticaretin dinamikleri arttı. Ancak ticari ve ekonomik işbirliğimizin potansiyelinin çok daha büyük olduğuna inanıyorum. Ve çeşitli alanlarda ilişkilerin yoğunlaştığını görüyoruz.

Bu tür fırsatlara güzel bir örnek, Katar şirketi QTerminals tarafından Ukrayna’nın Olbia limanının imtiyazıdır. Bu kadar büyük iş oyuncularının Ukrayna pazarına girmesi güzel. Kendi adıma, önceliğimin yatırım ortamını sistematik olarak iyileştirmek ve Ukrayna’daki yabancı yatırımcılar için en uygun koşulları yaratmak olduğunu bir kez daha garanti etmek istiyorum. Bu amaçla, mevzuatta reform yapıyor ve iddialı ulusal programlar uyguluyoruz.

Şubat 2021’de, stratejik yatırımcılara 20 milyon Euro’dan fazla yatırımla devlet desteği sağlayan sözde yatırımlar hakkında bir yasa imzaladım. Ayrıca halihazırda, kamu-özel sektör ortaklıklarını teşvik eden bir taviz yasamız var.

Yatırımcılar için ümit verici, yolların ve diğer altyapı tesislerinin inşasını içeren mega proje “Büyük İnşaat” tır.

Bu yaz, tarım sektöründe şeffaf ilişkiler kuran tarihi bir toprak reformu başlatıyoruz. Ukrayna, dünya çapında zengin çernozyumlarıyla (Kara toprak olarak da bilinir. Dünyanın en verimli yerli toprağıdır. Tarım için çok elverişlidirler.) tanınır. Bölgemizin üçte ikisi verimli topraklardır. Ve bu 42 milyon hektardan fazla tarım arazisi. Bu nedenle, tarım sektöründe yatırım için birçok alanımız var: hayvancılık, tarım ürünlerinin işlenmesi, lojistik altyapı.

– İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve ticari işbirliği için yeni ufuklar nerede görüyorsunuz?

– Ukrayna, metalurjik ürünlerin güçlü bir tedarikçisidir. Ayrıca tarım ve gıda ürünlerinin güvenilir bir tedarikçisiyiz. Ülkemiz dünya gıda güvenliğinin garantörü olmaya hazır. Ukraynalı ihracatçılar, öncelikle helal şartlarına uygunluk olmak üzere gerekli sertifikasyon prosedürlerini zaten uygulayabiliyor.

Ukrayna ve Katar arasındaki hava hizmetlerini genişletmekle ilgileniyoruz; bu, diğer şeylerin yanı sıra, turizm alanında işbirliğinin geliştirilmesi için doğru koşulları yaratmaya yardımcı olacak.

Umarım bu yıl, COVID-19’a rağmen, Ekonomik, Ticaret ve Teknik İşbirliği Ortak Hükümetlerarası Ukrayna-Katar Komisyonu’nun ikinci toplantısını yapabileceğiz.

– Çeşitli uluslararası konularda iki ülke arasındaki koordinasyon düzeyini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Körfez İşbirliği Konseyi’nin 41. zirvesinin sonuçlarını, özellikle bir yandan Katar ile Bahreyn, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan arasında siyasi ve diplomatik uzlaşma konusunda varılan anlaşmaları öğrenmekten memnuniyet duydum. Konsey üye devletlerinin birlik ve dayanışmasının korunması, Orta Doğu’da barış, güvenlik ve istikrarın daha da güçlendirilmesinin ayrılmaz bir garantisi olmaya devam ediyor.

Katar’ın, özellikle Afganistan’da barışı geliştirme bağlamında, uluslararası çatışmaları çözmede aktif arabuluculuk çabaları da dikkate değer.

Ülkelerimizin, özellikle en acil uluslararası meselelerin tartışılması bağlamında, uluslararası kuruluşlar içinde yakın işbirliğini sürdürmeleri sevindiricidir. Ukrayna için önemli girişimlerde Katar’ın ortaklarına daha fazla destek olmasını umuyoruz.

Ayrıca Ukrayna’nın geleneksel olarak Orta Doğu ve genel olarak İslam dünyası ile yüksek düzeyde bir işbirliğine sahip olduğunu belirtmek isterim, Arap ülkelerini, kültürünüzü ve tarihinizi, dünya medeniyetine katkınızı anlıyoruz.

– Katar, Ortadoğu’da ilk kez 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak. Ukrayna bu küresel olaya nasıl katkıda bulunabilir?

– Hayranlar için gerçek bir tatilin anahtarı profesyonel yönetim ve Katar’ın geleneksel misafirperverliği olacaktır. Ukrayna’nın kitlesel etkinlikler ve spor yarışmaları düzenleme konusunda muazzam bir deneyime sahip olduğunu eklemek isterim. Özellikle 2012 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yaptık ve 2019’da Şampiyonlar Ligi’nin kulüp takımları arasındaki final maçı Kıyiv’de gerçekleşti. Bu nedenle deneyimlerimizi Katarlı ortaklarla paylaşmaktan mutluluk duyacağız. Bunlar hem tamamen teknik hem de güvenlik sorunları olabilir. Ukraynalı şirketler de Katar’daki Dünya Kupası için çeşitli altyapı projelerinin uygulanmasına katılmakla ilgileniyor.

– İki ülke COVID- 19 salgınına karşı mücadelede nasıl işbirliği yapabilir? Bu yöndeki uluslararası işbirliğini nasıl görüyorsunuz?

– Bugün, koronavirüs salgını ortak bir gerçeklik ve küresel bir meydan okuma haline geldi. Bu, bu sorunla yüzleşmek için ortak bir çaba gerektirir. Katar ortaklarıyla dayanışmasını çoktan göstermiştir. COVID-19’un yayılmasıyla mücadele etmek için 2020’de Ukrayna’ya insani tıbbi bakım sağladığı için minnettarım. Ben bunu gerçek dostluğun bir tezahürü olarak görüyorum.

Qatar Airways uçaklarıyla 2020 salgınının en zor zamanlarında dünyanın her yerinden Ukraynalı vatandaşları tahliye etmede yardımcı oldukları için Katarlı ortaklarımıza da minnettarız.

Ukrayna, Katar’ın koronavirüsle mücadeleye yönelik küresel çabalara katkısını da takdir ediyor. Katar tarafından dünyanın birçok ülkesine sağlanan insani yardım, ülkenizin zor zamanlarda ortaklık ve karşılıklı yardım ruhuna olan güçlü bağlılığını göstermektedir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]