Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna ile İngiltere güvenlik anlaşması imzaladı

Rishi Sunak ise bunun "Ukrayna tarafından imzalanan güvenlik güvencelerinden ilki" olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı, Ukrayna'ya, tanklar, uzun menzilli füzeler gibi konvansiyonel silahları sağlayan ilk ülkenin İngiltere olduğunu vurguladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna‘nın başkenti Kıyiv‘e ziyarette bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir araya geldi.

Mariyinskıy Sarayı‘nda 12 Ocak‘ta yapılan müzakerelerin ardından iki ülke lideri Zelenskıy ile Sunak tarafından, “Ukrayna ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı arasında güvenlik alanında işbirliği” başlıklı bir anlaşma imzalandı. İki ülke arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasının, Ukrayna NATO‘ya katılana kadar geçerli olacağı bildirildi.

İngiltere ile karada, havada, denizde, siber uzayda ve geniş siyasi etkileşimde her alanda güvenlik konusunda anlaştıklarını söyleyen, Zelenskıy anlaşmaya ilişkin, “Bugün Avrupa tarihinin değiştiği gündür. Ukrayna ve Birleşik Krallık yeni ve benzeri görülmemiş bir güvenlik anlaşması imzaladı. Bu sadece bir beyan değil. Bu, işbirliğimiz ve özellikle önde gelen bir küresel güç olan Büyük Britanya’nın güvenlik garantileri sayesinde ortaya çıkan bir gerçektir.” dedi.

Rishi Sunak ise bunun “Ukrayna tarafından imzalanan güvenlik güvencelerinden ilki” olduğunu vurguladı. İngiltere Başbakanı, Ukrayna‘ya, tanklar, uzun menzilli füzeler gibi konvansiyonel silahları sağlayan ilk ülkenin İngiltere olduğunu vurguladı.

Liderler ayrıca anlaşmanın süresinin uzatılma ihtimaliyle birlikte 10 yıl olduğunu da bildirdi. Ancak Ukrayna‘nın dönem bitmeden NATO‘ya katılması durumunda güvenlik yükümlülükleri sona erecek ve NATO sistemine dahil edilecektir. Oldukça kapsamlı olan güvenlik anlaşması: deniz güvenliği, savunma sanayi alanında iş birliği, savunma sanayi alanında iş birliği, kritik altyapının korunması, güvenlik ve siber güvenlik alanında iş birliği, bilgi güvenliği, bilgi manipülasyonu ve propagandayla mücadele, tehlikeli organize suçlarla mücadelede işbirliği, mali destek, Ukrayna‘nın restorasyonu ve yeniden inşası gibi geniş bir alanı kapsıyor.

Yunus Erdoğdu – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]