Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

ABD: Rusya’nın Ukrayna’ya bu hafta saldıracak, ABD Kıyiv’deki elçiliğini taşıyor

ABD Dışişleri Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'deki büyükelçiliğini bölgede artan güvenlik endişeleri nedeniyle geçici olarak Lviv'e taşıma sürecinde olduklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki büyükelçiliği kapatarak diplomatik personeli geçici olarak Lviv kentine taşıma aşamasında olduklarını açıkladı.

Blinken yazılı açıklamasında, Rusya’nın askeri yığınak yapmasında görülen ciddi hızlanma sebebiyle büyükelçilik faaliyetlerini geçici olarak Lviv’e taşıma sürecinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, büyükelçiliğin Ukrayna hükümetiyle diyalogda olmaya devam edeceği ve Washington’un krizde gerilimin azaltılması için yoğun diplomatik çabaları sürdüreceği belirtildi.

Blinken, “Diplomatik çözüme ulaşmak amacıyla samimi çabalarımızı sürdürüyoruz. Başkan Biden’ın Rusya Cumhurbaşkanı Putin’le, benim de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığım görüşmenin ardından Rus hükümetiyle diyalogda olmaya devam ediyoruz. Rusya’nın iyi niyetle diyalogda olmayı tercih etmesi halinde diplomasi yolu açık” ifadelerini kullandı.

“Gerilimin azaltılmasına yönelik bir adım görmüyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’ın düzenlediği günlük basın toplantısında da gündem Rusya-Ukrayna kriziydi. Ned Price Rusya tarafında gerilimin düşürülmesine yönelik hala bir adım görmediklerini vurguladı.

Belarus’taki dev askeri tatbikatın her an tırmanabilecek tehlikeli bir duruma yol açtığını belirten Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘’Diyaloga açığız ancak bunun sonuç vermesi ve barışçı bir şekilde çözülmesi için çatışma riskinin azaltılması gerekiyor. Şu anda gerilimin azaltılmasına yönelik bir adım görmüyoruz” dedi.

Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin elçilik faaliyetlerini Lviv’e taşırken bilgisayar ekipmanlarının imha edilmesi talimatının verildiğini öne sürmüştü.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, basın toplantısında iddianın gündeme gelmesi üzerine, bu süreci bir süredir planladıklarını söylemekle yetindi; başka ayrıntı vermedi.

ABD Savunma Bakanı’ndan kritik ziyaret

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da Salı günü Belçika, Litvanya ve Polonya’yı ziyaret edecek. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lloyd Austin’ın bu ülkelerin liderleriyle görüşeceği ve Polonya’daki ABD askerlerini ziyaret edeceği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı’nın, Brüksel’de NATO müttefikleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Pentagon sözcüsü John Kirby, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etme yönünde nihai bir kara aldığını düşünmediklerini; ancak Rus liderin işgal öncesinde herhangi bir işaret vermeden harekete geçebileceğini söyledi.

“Bu hafta saldırı mümkün”

France 24 Televizyonu’na Fransızca özel bir söyleşi veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın Ukrayna etrafına yığdığı güçlere bakacak olursak bu hafta içinde bir saldırı pekala mümkün” dedi.

France 24’ün sorularını yanıtlayan Blinken, “Başkan Biden şimdilik diplomasiyle çok meşgul. Bugün Cumhurbaşkanı Zelenski ile konuştu ve daha önce Devlet Başkanı Putin ile konuşmuştu. Diplomasiyi ilerletmek için her türlü olasılığı göz önünde bulunduruyoruz. Ancak her şeyden önce bu Rusya’ya bağlı. Diplomasiye sorunları çözme fırsatı vermek için Ukrayna çevresindeki güçlerini geri çekecek mi, yoksa tam tersine güçlerini daha mı artıracaklar?” ifadelerini kullandı.

France 5 Televizyonu’na konuk olan Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian da, Ukrayna’daki duruma atıfta bulunarak “Durumun çok ciddi olduğuna inanıyorum” uyarısında bulundu.

Hafta sonu boyunca Ukrayna etrafında, kitlesel askeri gruplandırmalar oluştuğunu belirten Le Drian, “Eğer sorulan soru ‘Ukrayna’da Rus kuvvetleri tarafından güçlü bir saldırı için tüm unsurlar var mı?’ ise, evet var” dedi.

Ancak Jean-Yves Le Drian, Başkan Putin’in Ukrayna’da yakın bir askeri operasyon hakkında bir karar verdiğine dair hiçbir belirti olmadığını da sözlerine ekledi.

Fransa’nın bir saldırı durumunda alacağı olası önlemler sorulduğunda Le Drian, “Herkes için aciliyetimiz öncelikle tırmanışı durdurmak. Ancak en ufak bir risk anında karar alacağız” diye konuştu.

Alınacak askeri önlemler hakkında bilgi vermeyen Fransız bakan, “Caydırıcılık ilkesi, bunun hakkında konuşmamayı gerektiriyor ama çok ağır bir donanımdan söz edebiliriz” diye konuştu.

Jean-Yves Le Drian, Ukrayna’nın işgali durumunda, Avrupa’nın Rusya’ya yaptırım uygulamaya da hazır olduğunu, ancak “herkes için felaket” olacak bir çatışmayı önlemek için diyaloğa öncelik verdiklerini belirtti.

“Askeri olarak yanıt vermeyi düşünmüyoruz, ancak Putin’in aldığı riski dikkatlice düşünmesi için Ukrayna’yı mali olarak ve yeterli caydırıcı önlemlerle destekleyeceğiz” diye konuştu.

Kremlin: “Liderler arası diyalog olumlu olsa da ikili ilişkiler yerlerde”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e Moskova’nın güvenlik taleplerine ilişkin Batı ülkeleriyle görüşmeye devam edilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Bu durum, Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğine ilişkin ABD uyarılarının gölgesinde, Kremlin’in diplomatik çabaları sürdürme niyetinde olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rus RIA haber ajansına yaptığı açıklamada Moskova ve Washington arasındaki ilişkilerin yerde olduğunu söyledi.

Peskov diyalog için bazı kanalların bulunduğunu, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın temasta olmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak diğer alanlarda ilişkilerin sorunlu göründüğünü belirtti.

Kremlin sözcüsü Peskov, “Devlet başkanları diyalog içinde. Başka cephelerde da diyalog var. Bu bir artı çünkü birkaç yıl öncesinde diyalog sıfırdı ve böyle bir temas yoktu. Ancak ne yazık ki ikili ilişkilerde yalnızca olumsuz şeylerden bahsedebiliriz. Çok dibe vurduğumuz bir noktadayız. İkili ilişkiler yerde diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ulusa seslendi: Sevgi kazanacak!

Rusya’nın, Ukrayna’ya geniş kapsamlı bir saldırı hazırlığında olduğu iddiaları üzerine Cumhurbaşkanı Zelenskıy, ulusa seslendi   

 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukraynalılara seslendi ve yetkililerin ülkedeki güvenlik durumunu izlediğine dair güvence verdi ve ayrıca önceki gün Ukrayna’dan ayrılan oligarklar (milyarderler) ve işadamlarının geri dönmelerini istedi.

İşte Zelenskıy’nın Ulusa Seslenişinin Türkçe dublajlı ve altyazılı videosu:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]