Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

30 Ağustos Zafer Bayramı Ankara’dan Pekin’e kadar kutlandı

Tören, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakulukçu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, bazı bakanlar kurulu üyeleri ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı.

– Rekortmen berber, ‘Büyük Zafer’i müşterilerinin kafasına kazıdı

Törene kulağındaki rahatsızlık nedeniyle katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e vekalet eden TBMM Başkanı Çiçek, Atatürk’ün mozolesine, üzerinde ”Cumhurbaşkanı” yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Cemil Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu.

Çiçek, şunları kaydetti:

”Aziz Atatürk, tarihimizin en önemli gurur günlerinden Büyük Zafer’in yıl dönümünde huzurunuzdayız. Büyük yokluklar içinde güçlü ordulara karşı Kurtuluş Savaşı’nda verdiğiniz mücadele milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Yüce milletimiz ve kahraman ordumuzla 30 Ağustos’ta muazzam bir destan yazdınız. Bizlere bu cennet vatanı ve cumhuriyeti miras bıraktınız. Bizler bu ülkenin her karış toprağı için ne bedeller ödendiğinin bilincindeyiz. Emanetiniz güvenilir ellerdedir. Emanetinize sonsuza kadar kararlılıkla sahip çıkacağız.

Türkiye Cumhuriyeti’ni işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bin yıldır etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütün olan milletimiz, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle hedeflerine ulaşmak için var gücüyle çalışıyor. Aramıza nifak sokmak isteyenler tarihin her döneminde olduğu gibi hüsrana uğrayacaktır. Zafer Bayramı’nda millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

ANKARA
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tedavisi nedeniyle katılamadığı tören, Gül’e vekalet eden Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in tören aracında askeri birlikleri selamlamasıyla başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Birgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve diğer yetkililerin katıldığı töreni, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş da izledi. Törende, İstiklal Marşı’nın okunması ve Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesi ardından Kara Harp Okulu’ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Teğmen Ali Eker ve Teğmen Dilber Kılıç ”en genç subaylar” adına konuşma yaptı. Teğmenler, konuşmalarında, ”bugünün, kutsal vatan topraklarına göz dikenlerin umutlarının söndüğü gün olduğunu” belirtti. ”Bu zaferin, aynı zamanda milletin ve onun kahraman ordusunun, ebedi Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde yürüttüğü, tüm dünyaya ve özellikle esaret altında yaşayan mazlum milletlere ilham kaynağı olan örnek bir özgürlük mücadelesi olduğunu” ifade eden teğmenler, şu ifadeleri kullandı: ”Gururla ifade ediyoruz ki ülkemize, milletimize, milli birlik ve beraberliğimize yönelecek her türlü tehlike, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacaktır. Bizler yurdumuzda ve dünyada dün olduğu gibi bugün de barışın teminatı olacağımızı bir kez daha haykırıyoruz.”

-Geçit töreni- Geçit töreni, 3 bin metreden yapılan paraşüt atlayışları ile başladı. Türk Bayrağı ve Atatürk posterini taşıyan paraşütçülerin inişi izleyicilerce alkışlandı. Atlayışların tamamlanması ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önünde açtılar. Hollanda Kraliyet Ordusu mensubu bir paraşütçü de ülkesinin bayrağıyla tören alanına atladı. Hollandalı askerler de bayraklarını şeref tribünü önünde, Türk askerlerle açtı. TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bando’nun geçiş için pistte yerini alması ardından, Tören Kıta Komutanı ve Karargahı, Muharip Gaziler ve İç Güvenlik Gazileri Yürüyüş Grubu şeref tribünü önünden geçiş yaptı. Türk ordusunun her bir kuvvetini temsilen piyade, deniz piyade, hava piyade ve jandarma komando bölüğünden oluşan bayrak taburu ardından 28. Mekanize Piyade (Barış Gücü) Tugayı subay, astsubay, erbaş ve erlerinden oluşan poster grubu, Atatürk’ün posterini taşıdı. Geçit resmi, sırasıyla sancaklar, TSK onur taburu, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, Barış Gücü taburu, astsubay taburları, Kara Harp Okulu öğrenci alayı, GATA öğrenci taburu; Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı tarihi bölük, atlı tören kıtası, Mehteran birliği ve tarihi birlik, karma topçu ve hava savunma grubu ve zırhlı birliklerin geçişiyle devam etti.

-Hava Birlikleri- Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 ve F-4 uçaklarının gösterisi ilgiyle izlenirken, tören Türk Hava Kuvvetleri Akrotim ekibi ”Türk Yıldızları”nın gösterisiyle sona erdi. Hava birliklerinin gösterileri, töreni izleyenlerce alkışlandı.

İSTANBUL
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın anıta çelenk koymasıyla başladı. Daha sonra İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören sona erdi. Törenin ardından Cumhuriyet Anıtı’na gelen DSP’li ve Atatürk Vakfı üyesi olduklarını belirten bir grup, saygı duruşunda bulundu ve anıta çelenk koydu. Grup, ulusal bayram törenlerine sivil toplum kuruluşlarının katılımının engellendiğini savunarak, törende saygı duruşunda bulunulmamasını da eleştirdi. Valilikte ise Vali Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul’da bulunan askeri yetkililer, konsolosluk temsilcileri, dini temsilciler ve yargı yetkilerinin tebriklerini kabul etti.

AFYONKARAHİSAR
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Afyonkarahisar’da tören düzenlendi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Kocatepe Anıtı’na çelenk sundu. Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın da anıta çelenk sunmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tören, daha sonra Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun makamında tebrikleri kabulüyle devam etti.

AMASYA
Amasya’da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü törenlerle kutlandı. Yavuz Selim Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunun ardından 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunarak göndere bayrak çekildi. Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Yaşar Yükmen’in vatandaşların bayramını kutlamasının ardından 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Piyade Üst Teğmen Tayfun Yılmaz günün anlamını belirleyen bir konuşma yaptı. Yılmaz, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90 yıldönümü kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: ”90 yıl önce bugün düşmanları ve onların ülke içindeki işbirlikçileri tarafından yok edilmeye ve paylaşılmaya karar verilerek toprakları işgal edilmiş ordularının elinden silahları alınıp askerleri terhis erilmiş yıllardın devam eden savaşlarda bütün kaynakları harcamış ve yetişmiş insan gücünü kaybetmiş bir imparatorluğun yıkıntılarından ulu önder ve ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk asil ve kahraman bir ordu çıkarmayı başararak binlerce yıllık Türk varlığına kast edenleri tarihe gömmüştür.” Şehit ve gazi yakınlarınında ilgi gösterdiği kutlamalar, geçit töreni ile sona erdi. Törene AK Parti Amasya Milletvekilleri Naci Bostancı, Avni Erdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Özden Doğan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ve çok sayıda mülki ve askeri yetkili katıldı.

ANTALYA
Antalya’nın Manavgat ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 90. yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı Manavgat’ta coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan kutlamalar; Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Metin Alkaya’nın Atatürk anıtına çelenk bırakmasıyla başladı. Ardından, Bulgurlu, Sözen ve Alkaya halkın bayramını kutladı. İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Üsteğmen Arif Gültekin, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Emir Osman Bulgurlu tören sonrasında Manavgat Kaymakamlığı’nda tebrikleri kabul etti.

ARDAHAN
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıldönümü, ülke genelinde olduğu gibi Ardahan’da da törenle kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları, Ardahan’da Hükümet konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Valilikteki tebriklerin ardından, Kongre Caddesi’ndeki kutlamalara geçidi. Kongre Caddesi üzerinde yapılan törene; Vali Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Durak, iktidar ve muhalefet partilerinin il başkanları, kurum müdürleri, oda başkanları, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından burada günün anlım ve önemini belirten konuşmayı Piyade Kurmay Binbaşı Okan Arıkan Yaptı. Arıkan, ”90 yıl önce bugün, bu millet Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Cumhuriyetini elinden almak isteyen güçlere karşı dur diyerek esaret altındaki diğer uluslara da örnek olmuştur. Birinci dünya savaşından sonra oluşan durumda Türk ulusu şan, şeref ve zafer dolu olan tarihiyle ilk defa tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu durum karşısında büyük önder Mustafa Kemal Atatürk gerçeği görüp kavrayabilen bir avuç insanla beraber Milli mücadele tohumlarını Anadolu da saçmaya başlamıştır. İşgal ve tahakkümün acısını, özgürlüğün bedelini ve haysiyetle yaşamanın bilincini çok iyi bilen Ardahan ili bu mücadele başlangıcında 1919 yılı ocak ayın toplayan birinci ve ikinci Ardahan kongresine ev sahipliği yapmıştır. Ardahan kongreleri haksızlık, işgal ve zulme karşı bir savaşın başlangıcı ve Doğu illerinde yükselen ilk cesur ses olmuştur. Erzurum ve Sivas kongresiyle büyüyen ve nihayetinde bütün Anadolu’yu saran bağımsızlık ateşi Milli birlik ve beraberliği pekiştirerek gerek direniş guruplarından düzenli, disiplinli ve güçlü bir ordu meydana getirmiş ve bu ordu yine 30 Ağustos 1922 günü işgalcilere Anadolu topraklarında son bir ders vermiştir. Öte yandan 30 Ağustos 1922 tarihi bir kurtuluş mücadelesinin sonu olmaktan ziyade bir yeniden kuruluşunda miladı teşkil etmektedir” şeklinde konuştu. Törenler resmi geçitle son buldu.

AYDIN
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı, Atatürk Meydanı’nda protokol üyeleri, vatandaşlar ve yabancı turistlerin de katılımıyla kutlandı. Kutlama törenine Kaymakam Mustafa Ayhan, Belediye Başkanı Esat Altungün, İlçe Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnankur, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Binbaşı Ferhat Aslan ve daire amirleri tam kadro katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini ifade eden konuşmayı, İlçe Jandarma Komutanı Aslan yaptı. Aslan, “Bugün şanlı ordumuzun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde dünyaya ders verircesine kazandığı büyük zaferin günüdür. Bugün Türk ulusunun zaferidir.” dedi. Tören sırasında geniş güvenlik tedbirleri alındı.

BALIKESİR
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Balıkesir’de de coşkuyla kutlandı. Kutlamalara katılan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarıyla törene renk kattı. Anne ve babalarıyla gelen miniklerse ilgi odağı oldu. Kutlamalar, saat 09.00’da Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı, Balıkesir Valiliği’ndeki tebrik töreniyle devam etti. Kuvayi Milliye Meydanı’ndaki törene ise AK Parti Milletvekili Tülay Babuşçu, CHP Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, Vali Vekili Nusret Şahin, Belediye Başkanı İsmail Ok, Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Garnizon ve Okullar Komutanı Tümgeneral Fahri Kır, İdare Mahkemesi Başkanı Cavit Erdem, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Mahir Alkan, askeri ve mülki erkan ve diğer vatandaşlar katıldı. Türk bayrağının göndere çekilmesi ve İstiklâl Marşı’ndan sonra Vali Vekili Şahin, Başkan Ok ve Tümgeneral Öztürk halkı selamladı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Üsteğmen Gökhan Gencer, “Bugün büyük Türk ulusunun hürriyet ve istiklaline yeniden kavuşmak için giriştiği Kurtuluş Savaşı’nda kesin zaferle sonuçlanan Büyük Taaruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 90. yıldönümünü coşkuyla kutlamak, vatan topraklarını kanları ve canları pahasına armağan eden aziz şehitlerimizi anmak için buradayız. 30 Ağustos zaferi, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık ve egemenliğine düşkün yüce Türk ulusuyla kahraman Türk ordusunun var oluş mücadelesinin en büyük destanıdır.” dedi. Törende Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrecisi Mehmet Furkan Ölmez’in okuduğu şiir büyük alkış aldı. Balıkesir Belediyesi Ritmin Dansı Grubu’nun halk oyunları gösterisi de beğeniyle seyredildi. Gösterilerin ardından Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun olan öğrenciler ve Mehmetçikler, geçit törenine renk kattı. Gaziler büyük alkış alırken zırhlı araçlar da ilgi çekti.

BARTIN
30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Bartın Cumhuriyet Meydanı’nda da tören düzenlendi. Törene, Bartın Valisi Bülent Savur, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve diğer sivil toplum kuruluşları başkanları katıldı. Bartın Valiliği tarafından anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu. Törende konuşma yapan Vali Savur, törene vatandaşların gelmemesi nedeniyle konuşma yapmayı belediye hoparlöründen halka dinleterek bayramlarını kutlamayı uygun bulduğunu söyledi. Vali Savur, “İnşallah bundan sonraki bayramlarda halkımız bu meydanı doldurur ve bu güzel günleri daha coşkulu bir şekilde kutlarız. Tüm Bartın’ımızın, ulusumuzun bayramını kutluyor, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine şükranlarımı sunuyor, şehitlerimize cenabı Allah’tan rahmet diliyor, şehit aileleri ve gazilere minnet duygularımı sunuyorum. Bayramınız kutlu olsun” dedi. Tören, askeri birliklerin tören geçişi ile sona ererken yine kutlama etkinlikleri kapsamında Vali Savur, makamında tebrikleri kabul etti.

BİNGÖL
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Bingöl’de de düzenlenen törenle kutlandı. Bingöl’de Zafer Bayramı kutlamaları sabah saat 08.30’da Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bingöl Valisi M. Hakan Güvençer, çelenk sunma töreninden sonra valilik makamında tebrikleri kabul etti. Buradaki programın ardından saat 10.00’da şehir stadyumunda da bir tören düzenlendi. Törende günü anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Kurmay Yüzbaşı İbrahim Başpınar, “Anasıyla, babasıyla, yaşlısıyla, genciyle kendi varlığını ülkesine adayan Mehmetçik, 26 Ağustos’ta Afyon’da şahlanmış, 30 Ağustos’ta zafere ulaşmış ve 9 Eylül’de hayal peşinde koşan zavallıları, kendisine ilk hedef olarak gösterilen Akdeniz’e dökmüştür. 30 Ağustos Zaferi ile yok edilmek istenen ulusal varlığımızı kurtaran, aziz cumhuriyetimizi bize armağan ve emanet eden Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygı ve minnet ile anıyoruz” dedi. Kutlamalar askeri bandonun selamlama yürüyüşünün ardından sonra erdi. Kutlamalara Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, İl Emniyet Müdürü Ahmet Akbal, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

ÇANAKKALE
30 Ağustos Zafer Bayramı, Çanakkale’de de coşkuyla kutlandı. Törenleree çok sayıda vatandaş katıldı. Kutlamalar, Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Vali Güngör Azim Tuna’nın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene geçildi. Burada Vali Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Halk oyunları gösterisiyle devam eden etkinlik, kortej geçişiyle son buldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikleri, gaziler ise protesto etti. Vatandaşlar için ayrılan yere oturmayan gaziler, bayramlarda protokolde kendilerine de yer ayrılmasını istedi. Bu arada Zafer Bayramı’nda siyasi partililer çelenk koymadığını unutan DP Çanakkale İl Başkanlığı, Atatürk anıtına çelenk getirdi. Polis tarafından uyarılan partililer, çelengi geri götürdü.

ÇORUM
30 Ağustos Zafer Bayramı Çankırı’da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları Valilik makamında tebriklerin kabulü ile devam etti. Tebriklerin kabulunun ardından bayram programının gerçekleştirileceği alana geçildi. Kutlamalara Çankırı Valisi Vahdettin Özcan tarafından, Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb. Özkan Ulutaş, Belediye Başkanı İrfan Dinç, daire müdürleri üst düzey askeri ve emniyet yetkilileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının ile vatandaşlar katıldı. Vali Özcan tarafından vatandaşların ve katılımcıların bayramı kutlandıktan sonra 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın anlam ve önemini belirten konuşma Topçu Binbaşı Cem Tanrıver tarafından yapıldı. Kutlama programı konuşmanın ardından askeri tören geçişiyle sona erdi.

ÇORUM
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Çorum’da tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan Jandarma Binbaşı Mehmet Gür, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladıklarını belirterek, kazanılan zaferin anlamını ve önemini anlattı. Çelenk sunma töreninin ardından Vali Başköy, makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar kapsamında Gazi Caddesi’nde kortej geçişi düzenlendi. Törene, Çorum Valisi Sabri Başköy, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Hakan Saraç, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Reha Metin Alkan kurum müdürleriyle vatandaşlar katıldı.

DENİZLİ
30 Ağustos Zafer Bayramı, Denizli’de törenlerle kutlandı. Valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başlayan kutlamalara Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Memduh Hakbilen, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vali, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı’nın askeri aracın üzerinden halkı selamlayarak bayramı kutlamasından sonra açılış konuşmasını yapan Piyade Kurmay Yüzbaşı Şenol Ata, 30 Ağustos’un Türk tarihinin dönüm noktalarından birisi olduğunu söyledi. Konuşmanın ardından askeri birlikler geçit yaptı. Törenler sırasında sıkı güvenlik tedbirleri alındı.

DİYARBAKIR
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Diyarbakır’da törenlerle kutlanıyor. İlk tören, Anıtpark’taki Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından Vali Mustafa Toprak makamında tebrikleri kabul etti. Valilik önünde devam eden törende Vali Mustafa Toprak ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Alaeddin Örsal törene katılanların bayramını kutladı. 7. Kolordu Komutanlığı’nda görevli yüzbaşı Erkan Türkmen, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, bu zaferin, Başkomutan Atatürk’ün önderliğinde çelikleşmiş, bir milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde hürriyet ve bağımsızlık ateşiyle yanan bir milletin sarsılmaz azim ve inancının zaferi olduğunu söyledi. Büyük zaferin Türkiye’yi parçalamak ve esaret altına almak isteyen, yok etmek isteyen güçler tarafından yıllar boyu hazırlanan sinsice planların o gün için sonuncusu olan Sevr anlaşmasının yırtılıp atıldığı bir zafer olduğunu vurgulayan Türkmen, ”Bu toprakların hakiki ve sonsuza kadar tek sahibi olan yüce milletimizin ve onun kahraman ordusunun bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde nasıl şahlandığının tüm dünyaya gösterildiği bir zaferdir” dedi. Konuşmaların ardından Yenişehir Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekibi bir gösteri sundu. Tören, resmi geçitle sona erdi. Törene, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

DÜZCE
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Düzce’de tören düzenlendi. Anıt Park’ta Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törende İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan Jandarma Binbaşı Ali Naci Binici, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla kutladıklarını belirterek, zaferin milli birlik ve beraberlik içinde kazanıldığını söyledi. 30 Ağustos Zaferi’nin tarihte eşi ve benzeri olmadığını vurgulayan Binici, ”Bu zafer, bir ulusun var oluşunun, birlik ve beraberliği ile vatan sevgisinin genç nesillere aktarılmasında kullanabileceği, kıymetli bir ölümsüz sembol olarak tarihteki yerini almıştır” dedi. ”Bu zafer, Türk ordusunun yüksek kudret ve kahramanlığını bir kez daha kanıtlamıştır” diyen Binici, hep birlikte vatana sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, vatan uğruna şehit düşen askerlere Allah’tan rahmet diledi. Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ramazan Akça ve Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, tören birlikleri ile vatandaşların bayramını kutladı. Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından resmi geçiş töreniyle sona erdi.

EDİRNE
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Edirne, Kırklareli, ve Tekirdağ’da düzenlenen törenlerle kutlandı. Edirne’deki tören, Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere bayrak çekilmesiyle başladı. Valilikte gerçekleştirilen bayramlaşmanın ardından, Talatpaşa Caddesi’nde devam eden kutlama törenlerinde, Edirne Valisi Hasan Duruer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi halkın bayramını kutladı. Kurmay Yüzbaşı İsmail Bozkurt, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını belirtti. Tören daha sonra, askeri birliklerin geçit resmiyle sona erdi. Bayrama katılan vatandaşlar askerlerin geçit merasimini ayakta alkışladı.

ELAZIĞ
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Elazığ’da törenle kutlandı. Kutlamalar, Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş ile Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Erol ve beraberindekiler Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra Zübeyde Hanım Caddesi’ne geçen Vali Erol, Korgeneral Akbaş ile Belediye Başkanı Selmanoğlu, halkın bayramını kutladı. Törende Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Piyade Kurmay Binbaşı Murat Özcan, 30 Ağustos Zaferi’nin tarihin her döneminde hür yaşamış olan yüce Türk ulusunun Ulu Önder’inin etrafında kenetlendiği, milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde ‘Ya istiklal, ya ölüm’ parolasıyla sürdürdüğü bir bağımsızlık mücadelesinin tarihe altın harflerle yazılmış bir sonucu olduğunu söyledi. Türk ordusunun tarihin her döneminde gücünü milletinden aldığını, milleti ve devletini canından aziz bildiğini, Türk ulusunun da ordusunu kendi gözü gibi koruyup güçlü kıldığını ifade eden Özcan, ”Bu millet bilir ki, güçlü ordu caydırıcılık sağlar. Caydırıcılık, güvenliği, ve barışı getirir. Güvenlik ortamı varsa ekonomik ve kültürel gelişme olur. Bugün ekonomik ve kültürel alanda ülkemizi düne göre gelişmiş hissediyorsak, bu bilgi çağında gelişmelerden yararlanarak, yeteneklerini daha üst seviyeye taşıyan TSK’nın her zaman her yerde vatanımızı ve Cumhuriyetimizi koruma kararlılığından kaynaklanmaktadır.” Konuşmanın ardından, 8. Kolordu Komutanlığı Bando Takımı eşliğinde geçit töreni yapıldı.

ERZURUM
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90’ncı yıl dönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Erzurum’da törenlerle kutlandı. Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan törenler, Hastaneler Caddesi’nde devam etti. Törenlerde ilk olarak Vali Sebahattin Öztürk, 9’uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, halkın bayramını kutladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşların katıldığı törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan asker, gücünü silahından değil ulusundan alan Türk ordusunun bu yönüyle diğer ordulardan ayrıldığını söyledi. Tören sırasında yaşanan terör olayları nedeniyle güvenlik güçlerince geniş güvenlik tedbiri alınırken, vatandaşlar ellerinde bayraklarla renkli görüntüler oluşturdu. Protokolün oturduğu alana konulan sinyal kesici jammerler ve Özel Harekat Polisleri’nce geniş güvenlik önlemlerinin alındığı törene asker kıyafetiyle katılan bedensel engelli bir genç protokolü selamladı. Tören, askerlerin geçişiyle son buldu.

ESKİŞEHİR
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Eskişehir’de tören düzenlendi. Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Vilayet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. 1 Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Nihat Kökmen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de anıta çelenk sunmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Törene, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Turunç da katıldı. Vilayet Meydanı’ndaki törenin ardından Vali Koçdemir’in makamında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar, daha sonra Atatürk Bulvarı’nda devam etti. Eskişehir Valiliği adına konuşan Ticaret Borsası Ortaokulu Müdürü Yalçın Fazıl Eker, Türk ulusunun tarihinin zaferlerle dolu olduğunu belirterek, 30 Ağustos Zaferi’nin, Türk yurdunun adının ilelebet Türkiye olarak kalacağını perçinlediğini kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Anıl Yurtoğlu da, Türk milletinin Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş ve bağımsızlık mücadelesinin son halkası olan Büyük Zafer’in 90. yıl dönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konuşmaların ardından resmi geçit töreni yapıldı. Törene, Vali Koçdemir ile Koçdemir’in eşi Cennet Koçdemir, 1. Hava Kuvvet Komutan Yardımcısı Tümgeneral Nihat Kökmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

GAZİANTEP
Gaziantep’te 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Demokrasi Meydanı’na çelenk sunumuyla başlayan törene Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti ve CHP Gaziantep milletvekilleri, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşu ile STK temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Demokrasi Meydanı’na çelenk sunumu yapıldı. Çelenk sunum töreninin ardından Vali Erdal Ata, Tuğgeneral Kahraman Güneş, Başkan Asım Güzelbey, Gaziantep Valiliği’nde tebrikleri kabul etti. Tebriklerin ardından tören İstasyon Meydanı’nda devam etti. Burada da protokol üyeleri askeri araca binerek vatandaşı selamladı. Ardından törene katılan öğrenciler şiirler okudu. Tören askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

GİRESUN
30 Ağustos Zafer Bayramı, yurtta olduğu gibi Giresun’da da düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı. Giresun Hükümet Konağı önünde Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende; saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Giresun Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan ve Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ile makamında cumhurbaşkanı adına tebrikleri kabul etti. Kutlama etkinlikleri, daha sonra Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen törenle sürdü. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından tören, öğrencilerin okuduğu şiirler, halk oyunları gösterileri ve tören geçişi ardından sona erdi.

HATAY
Hatay’ın İskenderun ilçesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında komando birliklerinin geçişi ayakta alkışlandı. İskenderun Sahil Bulvarı’nda düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında Mehmetçikler protokol ve halkı selamlayarak geçiş yaptı. İskederun halkı Mehmetçikleri ayakta alkışladı. 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birliklerin yanı sıra askeri araç, tank ve zırhlı araçların geçişi heyecanla izlendi. Kutlama törenlerine AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar, MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, 39. Mekanize Piyade ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hakan Atınç, protokol üyeleri askeri ve mülki erkanın yanı sıra halk katıldı.

KAYSERİ
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kayseri’de de coşkuyla kutlandı. Törende, Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, Anadolu topraklarının korunması için ordunun her zaman hazır ve uyanık olması gerektiğini söyledi. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları kapsamında ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Anıt’a çelek sunulduktan sonra Nato Caddesi üzendi gerçekleştirilen törene geçildi. Bu sene ilk defa vatandaşlar tören alanına polis kontrolünden geçirildikten sonra alındı. Kayseri Valisi Şerif Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Garnizon Komutanı Ali Demiral birlikte törene katılanların bayramını kutladı. Vatandaşlar da ellerinde Türk bayraklarıyla bayram coşkusuna katıldı. Cadde ve sokaklardaki ev ve işyerleri Türk bayraklarıyla donatıldı. Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişi yapıldı. Askeri birlikler ve gazilerin geçişi sırasında vatandaşlar alkış tuttu. Askeri araçların “Cumhuriyet fazilettir” yazısının altından geçişi ilginç görüntü oluşturdu.

KIRIKKALE
Büyük Zafer’in 90. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale’de de düzenlenen törenle kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda ilk tören Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Kırıkkale Belediyesi’nin çelenklerinin bırakılması ile başladı. Daha sonra Valilik binasında tebriklerin kabulü ile devam etti. Kutlama programının son bölümünde ise resmi geçit töreni gerçekleştirildi. Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz askeri araçla tören alanını gezerek halkın bayramını kutladı. Resmi geçit töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile devam etti. Hemen ardından Kırıkkale Belediye Bandosu ve Garnizon Komutanlığı bandosu eşliğinde resmi geçit yapıldı. Askeri birliğin ve araçların geçiş yaptığı törende, Kurtuluş Savaşı mücadelesini sembol eden ve Türk kadınının fedakarlığını canlandıran sahne askeri araç üzerinde canlandırıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İstihbarat Binbaşı Hakan Gök yaptı. Gök, Büyük Zafer ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığını ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti’ni canları pahasına sonsuza kadar korumaya devam edeceklerini söyledi.

KIRKLARELİ
Kırklareli’de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere bayrak çekilmesiyle başladı. Valilikte gerçekleştirilen bayramlaşmanın ardından, Vilayet Meydanı’nda devam eden törende, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Belediye Başkanı Cavit Çağlayan vatandaşların bayramını kutladı. Piyade Kurmay Binbaşı Erol Soylu’nun, günün anlam ve önemini belirten bir konuşmasının ardından tören, askeri birliklerin geçit resmiyle sona erdi.

KONYA
Konya’da 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen törenlerle kutlandı. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünde ilk tören Atatürk Anıtında yapıldı. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Yılmaz Özkaya ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek anıta çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Valilik Makamında Vali Doğan, Tümgeneral Özkaya, Başkan Akyürek ve AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya tebrikleri birlikte kabul etti. Atatürk Anıtı’nın da bulunduğu Feritpaşa Caddesinde resmi geçit töreni yapıldı. Konya protokolü törene katılan az sayıda vatandaşın bayramını kutlarken, askeri bando eşliğinde İstiklal Marşı okunarak göndere Türk Bayrağı çekildi. Protokolün bulunduğu platformda milletvekillerine ve siyasi parti il başkanlarına ayrılan koltuklar boş kaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kurmay Binbaşı Tuncay Öztürk, Zafer Bayramı’nın coşkusunu yaşadıklarını söyledi. Öztürk, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahraman ordumuzun halkımızla birlikte vatanımıza ve bağımsızlığımıza yönelen saldırılara karşı tarihe altın harflerle yazılan bir mücadele vererek kazandığı büyük zaferin 90. yıldönümünü kutlamanın coşkusunu yaşıyoruz” dedi. Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından resmi geçit töreni yapıldı. Sancak ve askeri birliklerin geçisini protokol üyeleri ayakta takip etti. Buradaki törenin ardından Konya Garnizon Komutanlığına bağlı askeri birliklerin kullandığı silah ve teçhizat sergilendi. Sergide en çok ilgiyi, Jandarma’nın ‘Hazır’ ismindeki köpeği ile Konya’daki büyük yangınlarda söndürme çalışmalarına destek veren 3. Ana Jet Üs Komutanlığı itfaiye ekibi gördü. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, sergi gezisinin sonunda yaptığı açıklamada, 90 yıl önce kazanılan zaferin önemine değinerek, büyük taarruzun Konya’nın Akşehir ilçesinden başladığını söyledi. Vali Doğan, “Zaferin 90. yıl dönümünü kutluyoruz. Aradan bir asra yakın zaman geçti ama bizim her yıl bunu yeniden idrak etmek için önemli bir sebebimiz var. Çünkü Türkiye’nin jeopolitiği daima önemli problemler yaşanabilecek bir bölgede olması üzerine oturuyor. Dolayısıyla bizim her yeni yetişen nesli İstiklal Harbinin ruhuyla, büyük taarruzun ruhuyla tanıştırmamız lazım. Bu anlamda 30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü kutlanıyor. Böylece gençlerimize, yavrularımıza hem geçmişe dair hatırlatma yapılıyor hem de bugünkü gücümüze ilişkin küçük bir tanıtım yapılmış oluyor. Şüphesiz Konya açısından bakıldığında milli mücadelenin ve büyük taarruzun farklı bir anlamı var. Biliyorsunuz Akşehir’deki karargahtır asıl bu işlerin planlanmasının yapıldığı yer. Büyük taarruz Konya’dan başlatılmıştır sözü gerçekçi bir söz olur. Konyalıların da burada emeği olduğunu teslim etmemiz lazım” diye konuştu.

MALATYA
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90’ıncı yıldönümü, Malatya’nın Arapgir ilçesinde de törenlerle kutlandı. Arapgir’de Zafer Bayramı kutlamaları, Hükümet Konağı önünde yapıldı. Törene; Kaymakam Ercan Turan, Garnizon Komutanı Özgür Gümüşay, Belediye Başkan Vekili Metin Gümüş, rütbeli askerler, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk büstüne çelenklerin konulmasının ardından tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bayrağımız göndere çekilirken, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Başçavuş Mehmet Metin, “90’ıncı yıldönümünü ilk günkü gurur ve heyecandan hiçbir şey kaybetmeden aynı duygularla kutladığımız 30 Ağustos zaferi ile Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğindeki yüce Türk ulusu, emperyalist güçlerin işgalci ordularını, anavatan topraklarından kesin olarak atarak ebedi özgürlük ve bağımsızlığına kavuşmuştur” ifadelerini kullandı. Buradaki törenin ardından resmi kabul ve tebrikler belediye çay bahçesinde kabul edilirken, katılanlara ikramlarda bulunuldu.

MANİSA
30 Ağustos Zafer Bayramı, Manisa’da da törenlerle coşkulu bir şekilde kutlandı. Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Ardından Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, makamında Belediye Başkan Vekili Nazmi Açıkdil ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın’la birlikte tebrikleri kabul etti. Kutlamalar, Hükümet Konağı önünde devam etti. Burada Vali Daşöz, Başkan Vekili Açıkdil ve Garnizon Komutanı Aydın, törene katılanların ve halkın bayramını kutladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Piyade Binbaşı Zekeriya Yılmaz, 90 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının yaktığı zafer ateşinin yalnızca Türklere değil, dünyada esaret altında bulunan bütün ülkelere ışık olduğunu söyledi. Binbaşı Yılmaz, Türk milletinin vazifesinin, Atatürk ve silah arkadaşlarının emaneti Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini, birlik ve beraberliğini korumak ve yaşatmak olduğunu kaydetti.

MARDİN
Mardin’de, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü törenle kutlandı. Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra Vali Turhan Ayvaz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz ve Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, vatandaşların bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Kurmay Binbaşı Yılmaz Usta, bu toprakların hakiki ve tek sahibinin Türk milleti olduğunu kaydederek, ”Bu bayram; ülkemizi parçalamak, milletimizi esaret altına almak ve hatta yok etmek isteyen güçler tarafından, yıllar boyu sinsice hazırlanan planların sonuncusu olan Sevr Antlaşması’nın yırtılıp atıldığı bir zaferdir” diye konuştu. Konuşmaların ardından resmi geçit töreni yapıldı. Törene, AK Parti Mardin milletvekilleri Muammer Güler ve Gönül Bekin Şahkulubey ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı.

SAKARYA
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Sakarya’da tören düzenlendi. Kent Meydanı’nda Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Albay Ertuğrul Akkaya, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasıyla başladı. Atatürk Bulvarı’nda devam eden törende Vali Büyük, Garnizon Komutan Vekili Akkaya ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu, halkı selamladı. Piyade Kurmay Binbaşı Oğuzhan Gül, törende yaptığı konuşmada, Türk ulusunun her sayfasının şanla, şerefle dolu tarihinde en büyük zaferlerinden biri olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’nin 90. yıl dönümünü bir kez daha gurur ve heyecanla kutlamanın mutluluğu içinde olduklarını söyledi. 30 Ağustos Zaferi’nin Türk’ün bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek atıldığı ve Türkiye’nin kurtuluşunun yazıldığı destan olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti: ”Polatlı’ya kadar gelen Yunan ordusuna karşı Mustafa Kemal ordularına, ‘Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz’ emrini vermiştir. 30 Ağustos Zaferi, ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen o günün hakim güçlerine karşı Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, milli birlik ve beraberliğin sağlanması sonucu yüce Türk ulusunun sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, vatanseverliği ve eşsiz kahramanlığıyla kazanılmıştır.”

SAMSUN
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünü bir kez daha milletçe birlik ve beraberlik içinde, gurur ve coşku ile kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz.” dedi. Samsun’da 30 Ağustos Zafer Bayramı törenleri Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya yılmaz ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Göktan’ın Atatürk anıtına çelenk sunmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Bugün vatan toprağının düşman işgalinden kurtuluşu ve ulusumuzun bağımsızlığını müjdeleyen Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümünü bir kez daha milletçe birlik ve beraberlik içinde, gurur ve coşku ile kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz.” şeklinde konuştu.

SİNOP
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Sinop’ta tören düzenlendi. Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. İskele Meydanı’nda devam eden törenlerde Vali Ahmet Cengiz, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Çoşkun ve Belediye Başkanı Baki Ergül törene katılanların bayramını kutladı. Jandarma Binbaşı Eyüp Aktaş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Halk Eğitim Merkezi halk oyunları ekiplerince hazırlanan folklor gösterileri ve askeri tören geçişi yapıldı. Buradaki törenin ardından Öğretmenevi’nde Vali Cengiz, Garnizon Komutanı Coşkun, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ve Başkan Ergül tebrikleri kabul etti.

TRABZON
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıl dönümü, Trabzon’da bazı etkinliklerle kutlandı. Törenlere, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Garnizon Komutan Topçu Kurmay Albay İlhami Ulu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Milletvekili Volkan Canalioğlu, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Kutlamalar, Valilik önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunma ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Şeref defterini imzalayan Vali Kızılcık, 30 Ağustos Zaferi’nin Türk milletinin ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun en şanlı zaferlerinden biri olduğunu yazdı. Büyük Zafer’in 90. yıl dönümünün büyük bir coşku ve heyecanla kutlandığını kaydeden Kızılcık, “Bu zafer, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün önderliğinde çelikleşmiş bir milli birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen, hürriyet ve bağımsızlık aşkı ile yanan bir milletin sarsılmaz azim ve inancının zaferidir. Bu zafer, Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin, milletçe sökülerek, özgürlük ve onurumuzu yok etmek isteyen düşman güçlerinin, dize getiriliş destanıdır. Bu düşüncelerle, vatan, millet bayrak ve cumhuriyet uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize saygı ve şükranlarımızı sunuyor, manevi huzurunda hürmetle eğiliyoruz. Ruhun şad olsun.” ifadelerine yer verdi. Vali Kızılcık, çelenk sunma töreninden sonra Valilik makamında tebrikleri kabul etti. Törenler daha sonra Atatürk Alanı’nda yapılan kutlama programı ile devam etti. Vali Kızılcık, Garnizon Komutan Vekili Ulu, Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu halk selamlamayarak bayramlarını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu, konuşmaların yapıldığı program, resmi geçit töreni ile sona erdi.

VAN
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Başkale’de tören düzenlendi. Van’ın Başkale ilçesinde, 30 Ağustos Zafer Bayramı bugün düzenlenen törenlerle kutlandı. Başkale’de ilk tören, çarşı meydanında Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardından, çarşı meydanındaki tören sona erdi. Düzenlenen törene Kaymakam Murat Büyükköse, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Cengiz Demir, Belediye Başkan Vekili Necmettin Şahinoğlu, diğer kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle tebrikler Hükümet Konağı’nda Kaymakam Murat Büyükköse, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Cengiz Demir ve Belediye Başkan Vekili Necmettin Şahinoğlu’nun tebrikleri kabul etmesiyle sona erdi.

ZONGULDAK
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi. 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Zonguldak Atatürk Anıt’ı önünde çelenk sunumu gerçekleştirildi. Törene, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Körktürk, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, Jandarma Alay Komutanı Albay Ergün Özgür, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Baro Başkanı Kerem Ertem, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, AK Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Metin Karaduman, MHP Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, MHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun, Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ramazan Çakal, Şehit Aileleri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Yorulmaz, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, şube başkanları ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak Valiliği önünde bulunan Atatürk Anıt’ına çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız makamında AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ile birlikte tebrikleri kabul etti.

PEKİN
Çin’de, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçiliği tarafından Zafer Bayramı’nın 90. yılı şerefine resepsiyon düzenlendi.

Pekin Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyona Çinli üst düzey askeri yetkililer, büyükelçiler, elçilik çalışanları ve Türk vatandaşları katıldı.

Türkiye Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli tüm misafirleri kapıda tek tek karşılarken, selamlaşmanın arıdından Çinli askeri yetkililer ile beraber yemek yedi.

Resepsiyona katılan yerli ve yabancı misafirlere döner ikram edildi.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]