Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye, uzaydan anbean gözetleniyor uydu yatırımı ne zaman?

Türkiye’nin, askeri tesislerden, stratejik yatırımlara ve tarımsal rekolteye kadar birçok konuda casus uydular vasıtasıyla başka ülkeler tarafından sürekli gözetlendiği belirtiliyor. Konuyla ilgili Ankara’da gizli bir toplantı yapan güvenlik birimleri ve TSK’nın üst düzey bürokratları, karşı hamle olarak uydu teknolojilerine daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da toplanan üst düzey güvenlik yetkilileri, Türkiye’nin uydu teknolojileri sebebiyle karşı karşıya kaldığı istihbarat tehditlerini masaya yatırdı. Toplantıda, uzayda uydusu bulunan bazı ülkelerin, İstiklal Caddesi’nde yürüyen insanları sayabildiği, askerî tesislerin fotoğraflarını çektiği, buğday hasadını bile hesapladığı belirtildi. Toplantıda, Türkiye’nin de bir an önce uzayda yerini alması ve uydu yatırımlarını artırması gerektiği vurgulandı.

Başkentte gerçekleştirilen gizli toplantıda, casus uydular sebebiyle Türkiye’nin istihbarat alanında yaşadığı sıkıntılar gündeme gelirken, ilk Türk istihbarat ve keşif uydusu Göktürk-2 için geri sayımın da başladığı ifade edildi. Bir yıl geciken proje kapsamında, uydunun aralık ayında fırlatılması bekleniyor. Türkiye’de fırlatma teknolojisi olmadığı için Çin ile anlaşma sağlandı. Göktürk-2’yi 20 milyon dolar karşılığında uzaya Çin gönderecek. Türkiye’nin yürüttüğü bir uydu projesi daha bulunuyor. İtalyan Telespazio şirketinin üretimine devam ettiği Göktürk-1, çok daha gelişmiş olacak. Öte yandan, Ankara kendi uydu fırlatma üssünü kurmak için de düğmeye bastı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in de katıldığı son Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında bu yönde karar çıkmıştı. Türkiye’nin elde edeceği uydu fırlatma teknolojisini tamamen barışçıl amaçlarla kullanacağı vurgulanıyor. Söz konusu projede başka bir ülkeyle ortak yatırım fırsatlarının da değerlendirildiği belirtiliyor.

Amerika, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve İsrail gibi ülkeler son teknoloji ürünü istihbarat uydularını kullanıyor. Türkiye ise bu konuda çok geç kaldı. Gelişmiş ülkeler yıllardır bu sistemlerden faydalanırken, Türkiye ilk keşif ve gözetleme yani istihbarat uydusunu henüz uzaya göndermedi. Uydu teknolojisiyle ilgili hazırlanan raporla hakkında Zaman’a bilgi veren üst düzey bir yetkili, “Uydu yatırımları mutlaka artırılmalı. Askeri bölgelerin etrafında ‘fotoğraf çekmeyin’ diye uyarılar görürsünüz. Günümüzde artık bunlar komik şeyler haline geldi. Bazı ülkeler şu anda Türkiye’yi adım adım fotoğraflıyor. Bir inşaatta günde kaç tuğla kullanıldığına kadar sayılıyor. Uydular, elektro optik kameralarla 20 cm çözünürlükte görüntü alabiliyor. Balkonda yetiştirdiğiniz çiçeğe odaklanabiliyor. Baraj inşaatlarınız, askeri tesisleriniz takip ediliyor. Savaş uçaklarınızın yerdeki hareketlerinin bile arşivi tutuluyor.” ifadelerini kullanıyor.

PKK’YLA MÜCADELE KOLAYLAŞır

Aynı yetkili, “Göktürk -1 ve Göktürk – 2 uydularını uzaya fırlattığımızda biz de istediğimiz coğrafyadan görüntü alabileceğiz. Fakat bu işe yıllar önce başlamış ülkelerle aramızda büyük teknoloji farkı var. Bu açığın kapatılması için uydu teknolojilerine ayrılan kaynağın artırılması kaçınılmaz hale geldi.” değerlendirmesinde bulunuyor. Göktürk uydu sistemi, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu coğrafyasında askerî istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanıyacak. PKK’yla mücadelede Türkiye’nin elini güçlendirecek. Göktürk uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından, Türkiye elde ettiği görüntüleri ticari amaçlı olarak başka ülkelere de satabilecek.

EMRE SONCAN | ANKARA – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]