TUİD Başkanı Burak Pehlivan, Çin yeni yılını kutladı
Ukrayna’da, iş dünyası arasında farklı birliktelik

Ukrayna’da önde gelen Türk sivil toplum kuruluşlarından, Uluslararası Türk-Ukrayna İşadamları Derneği’nin (TUİD) başkanı Burak Pehlivan Çin Yeni Yılını kutladı.
Ukrayna Çin İş Derneği’nin Çin yeni yılı kapsamında gerçekleştirdiği etkinlikte; Ukrayna’daki Türk, Alman, Avusturya, İngiltere, Çin, İsveç, Kanada ve Ukrayna İş Dernek ve Odaları Başkanları bir araya geldi.
Ukrayna Türk İşadamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; “Ukrayna’daki Türk, Alman, Avusturya, Büyük Britanya, Çin, İsveç, Kanada ve Ukrayna İş Dernek ve Odaları Başkanları bu sefer Çin yeni yılı kapsamında bir araya geldik. Ukrayna’da oluşturduğumuz bu model başka ülkelerde de neden olmasın? Birlikte daha güçlüyüz.” dedi.
ABD’DE ÇİN’İ “SOYKIRIM” SUÇLADIĞI İÇİN Mİ ABD İŞ İNSANLARI DERNEĞİ KATILMADI?
Öte yandan Pehlivan’ın paylaşımında dernekler arasında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) iş insanları derneğinin adı geçmedi. Akıllara, “Çin’den Uygular Türklerine yönelik soykırım devam ettiği için ABD Derneği, Çin’in davetini protesto mu etti?” sorusu geldi.
Pehlivan’ın paylaşımının altında, koronavirüs salgını kurallarının hiçe sayılması nedeniyle “maske ve sosyal mesafe” uyarısı yapıldı.
UYGUR SOYKIRIMINI TÜRKİYE KINAMIYOR, ABD KINIYOR
ABD hükümeti Çin’i Uygurlara yönelik tutumu nedeniyle insanlığa karşı suç işlemek ve soykırım yapmakla suçladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo salı günü yaptığı yazılı açıklamada, “Mevcut olguların titizlikle incelenmesinin ardından, Çin Komünist Partisi yönetimindeki Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan’da Müslüman Uygurlar başta olmak üzere birçok etnik ve dini gruplara yönelik soykırım uyguladığı sonucuna vardım” dedi.
Çarşamba günü görevini devredecek olan Pompeo sözlerini, “Bu soykırımın sürdüğü ve Çin parti devleti tarafından Uygurların sistematik bir şekilde yok edildiğinin tanığı olduğumuz kanısındayım” şeklinde sürdürdü.
En azından Mart 2017’den bu yana Çin’in “insanlığa karşı suç işlediğini” ifade eden Dışişleri Bakanı, Çin’in Uygurları “asimilasyona zorladığını” dile getirdi.
Pompeo, işlenen suçun “1 milyondan fazla sivilin keyfi olarak tutuklanması ve özgürlüğünden mahrum bırakılmasını, zorla kısırlaştırma, keyfi olarak tutulan çok sayıda kişiye yönelik işkenceyi, zorla çalıştırmayı ve acımasızca din ve inanç özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü, hareket özgürlüğünü kısıtlamayı” içerdiğine dikkat çekti.
ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, Çin’e Sincan Özerk Bölgesi’ndeki kampları kapatma ve burada tutulanları serbest bırakma çağrısında bulundu.
ABD Kongresi, 27 Aralık’ta Uygurlara ilişkin bir karar tasarısını kabul ederek, Başkan Donald Trump liderliğindeki hükümetten Pekin’in Uygurlara yönelik tutumunun soykırım olup olmadığının incelemesini talep etmişti. Çarşamba günü yemin ederek başkanlık görevine başlaması beklenen Joe Biden da, kasım ayının başında yaptığı açıklamada Sincan’da yaşananları soykırım olarak nitelendirmişti.
Çin hükümeti, Sincan Özerk Bölgesi’nde Uygurlara yönelik tavrı nedeniyle uzun süredir eleştiriliyor. İnsan hakları savunucuları, Sincan Özerk Bölgesi’nde en az 1 milyon Uygur’un ve diğer Müslüman azınlık mensuplarının kamplarda zorla tutulduğunu aktarıyor. Bu grupların dinlerini, kültürlerini, dillerini bırakmaya zorlandıkları ve kötü muamele gördükleri ifade ediliyor. Ancak bu suçlamaları kabul etmeyen Pekin, bu kampların “eğitim merkezleri” olduğunu öne sürüyor.
[2/TUİD TV] TUİD’in “reform hareketi” lideri Burak Pehlivan’ın vaatleri