Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Şirket

Mustafa Kolukırık: Türkiye’nin yerli PCR testinin Ukrayna’da da üretmek istiyoruz

Pandemi döneminde ürettiği PCR testi kitleri hem Dünya Sağlık Örgütü hem de FDA’den onay alan dikkat çekici bir sağlık girişimi var: Bioeksen. 2014’te Canan Ketre Kolukırık tarafından, KOSGEB Ar-Ge İnovasyon desteği alarak kurulan şirket bugüne kadar 80 milyona yakın PCR testi satmış. Pazarın da büyük bölümüne hakim durumda. Başarılı girişimci Canan Ketre Kolukırık, Türkiye’de pandeminin başından bu yana test altyapısının oldukça güçlendiğini, özellikle laboratuvar altyapısına önemli yatırımlar yapıldığını söylüyor.

Canan Ketre Kolukırık tarafından 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknokent’te kurulan Bioeksen AR-GE Teknolojileri, şirketi halihazırda PCR testlerini sattığı Ukrayna pazarında talebin artması durumunda burada üretim de yapmak istediklerini açıkladı.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de, Ukrayna’daki temsilcileri ile birlikte yaptıkları basın toplantısı yapan Canan Ketre Kolukırık ile Mustafa Kolukırık, şirketleri ve planları hakkında bilgi verdi.

Mustafa Kolukırık: “Teknolojiyi transfer etmemiz oldukça basit. Bu test makineleri 30 dakikada yüzde 100 sonuç veriyor. Bioeksen, Almanya ve Türkiye’de bulunan iki üretim merkezinde günde 2 milyon test üretebilmekte. Testlerinin yaygın olarak kullanılması durumunda, Ukrayna’da üretim olasılığı değerlendirilecek. Teknolojiyi buraya getireceğiz.” dedi.

Toplantıda Canan Ketre Kolukırık, “Şu anda kitlerimiz 30 dakika içinde sonuç veriyor. Biz aynı zamanda belirlenen COVID virüsünün, DSÖ’nün ‘endişe varyantları’ listesindeki 5 varyanttan hangisi olduğu bilgisini de 30 dakikada verebiliyoruz. Kitimiz, bu özelliğiyle dünya genelinde benzeri olmayan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Çünkü ilerleyen dönemlerde varyantların artacağını düşünüyoruz” diyor.

Biyoteknolojideki uzun deneyimi nedeniyle pandemi sırasında büyümeyi başaran Bioeksen, ürünlerini yani COVID-19 test kitlerini 50’ye yakın ülkeye ihraç ediyor. Katar’da da üretim planlıyor.

Konstantin Konevets – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]