Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

[FOTO GALERİ VE VİDEO] TUİD’in yeni başkanı Eczacıbaşı’nın Ukrayna temsilcisi Aytaç oldu

Mart ayında yapılan seçimlerde başkanın bir oy farkla seçilmesi akabinde çalkantılı bir dönem geçiren Uluslararası Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) hafta sonu yapılan, 6. Dönem Olağanüstü Seçimli Genel Kurul Toplantısı sonrasında beyaz bir sayfa açtı.

Ukrayna’daki Türk sivil toplum kuruluşlarından TUİD’in olağanüstü genel kurulu çerçevesinde gerçekleşen seçimde derneğin yeni başkanı Eczacıbaşı Holding’in temsilcisi Cem Murat Aytaç oldu.

Başkent Kiev’deki Ukrayna Evi’nde yapılan seçimlere; Ramazan ayı arifesi, üyelerin bir kısmının tatilde olması ve üye sayısında düşüş nedeniyle katılım düşük oldu.

TUİD Başkanı Aytaç işadamlarına hitaben yaptığı konuşmasında; “Hepimizin ama uzaktan ama yakından takip ettiği süreçte, 19 Mart’ta oluşan yönetim 4 ay içerisinde yeniden seçim kararı aldı. Seçimle bugün arasında geçen süreçte ne yazık ki; 23 üyemiz ve 2 şubemiz derneğimizden ayrıldı. Yaşananlarda kimin ne kadar haksız, kimin ne kadar haklı olduğunun önemi yok. Şu an önemli olan Ukrayna’daki Türk işadamlarının çatı kuruluşu olan TUİD’deki birlik ve beraberliğin yeniden sağlanması. Hassas bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Kiev Büyükelçiliği adında toplantıya katılan İkinci Katip Berk Ece ise konuşmasında yeni yönetimin en önemli hedefleri arasında olan birlik ve beraberliğin yeniden sağlanması hususunda Büyükelçiliğin kendilerine imkanlar ölçüsünde destek vereceğini belirtti.

‘UKRAYNA’DA ÇOK TÜRK İŞADAMI VAR’
Yeni dönemi Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendiren Cem Murat Aytaç, Ukrayna’da geniş bir Türk işadamı topluluğu olmasına rağmen güç olmak için üye sayılarının yeterli olmadığını söyledi.

Aytaç: “Ukrayna için Türkiye, Türkiye için de Ukrayna önemli ülkedir. Türkiye Ukrayna’nın en büyük üç dış ticaret partnerlerinden birisi. T.C. Merkez Bankası kayıtlarına göre Ukrayna’da, Türkiye’den sermaye getirip firma kuran 700 civarında Türk şirketi var. Buna kendi imkânlarıyla sermaye getiren firmalarımızı da eklediğimizde Türk sahipli ya da ortaklı firma sayısı binleri aşacaktır. Bugün TUID’in 138 üyesi olduğunu düşünürsek, potansiyel çok büyük.” diye konuştu.

‘LOBİ GÜCÜ İÇİN UKRAYNALI ÜYE ŞART’
Yeni dönemde sadece Türk firmaları değil, Ukraynalı şirketleri de üye yapmak için kolları sıvayacaklarını belirten Aytaç; “TUID’in, Türk firmalarına hizmet veren Ukraynalı; avukatlık bürolarından, sigorta şirketlerine, gümrük aracılarından, Türkiye’ye mal satan yerli firmalarına kadar çok geniş bir üye potansiyeli var. Derneğimizin ne kadar Türkiye kökenli olmayan üyesi olursa, lobi gücü ve etkinliğinin o kadar artacağını unutmamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu

‘ARALIK’TA ARA SEÇİME GİDEBİLİRİZ’
Öncelikli gayelerinin derneğe küsüp ayrılan işadamlarını geri döndürmek olduğunun altını çizen Aytaç; “Küskünlerin dönmesi konusunda hepimize iş düşüyor. Karşı tarafa elimizi uzattığımızda tokalaşacak bir el bulmak istiyoruz. Eğer küskünler dönerse 3 Aralık’ta yeniden seçime gideceğiz. Biz buraya geçici olarak geldik. Daha sağlam yapıda TUİD’i daha da büyütecek bir ortam hazırlamak için geldik. Küskünlerden dönüş olmazsa seçim yapmayabiliriz. Yeni bir seçim dönemi dargınlıkları arttırabilir. Öncelikli projelerimiz; seçimlerde tartışma konusu olan dernek tüzüğünü değiştirmek ve sağlam bir hukuki yapı oluşturmak, küskünleri döndürmek ve üye sayısını arttırmak” dedi.

‘51 ÜYE OY KULLANDI’
Cihan’a seçim sürecine ilişkin bilgi veren 6. Dönem Olağanüstü Seçimli Genel Kurul Toplantısı’na başkanlık yapan Mustafa Tanyeri; “Derneğin, Ukrayna genelinde 138 üyenin kaydı bulunuyor. Oylamaya 51 üyemiz katıldı ve 51 oyun tamamı geçerliydi. Seçim sonucunda Sayın Cem Murat Aytaç başkanlığında yeni bir yönetim kurulu oluştu. Yeni seçilen yönetim kurulu ve diğer üyelere teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı olacaktır.” dedi.

Mart ayında yapılan seçimlerde 55 oy alan, ATA Şeker Şirketi’nin sahibi Necmi Doğan bir oy farkla derneğin başkanı olmuş diğer başkan adayı Günsel Ulaşım Şirketi’nin sahibi Selami Güner ise kendisine verilen bir oyun geçersiz sayılması sonucunda 54 oy ile seçimi kaybetmişti.

Seçim sonrasında yaşanan gelişmeler neticesinde tüzük gereğince oy kullanmalarına izin verilmeyen şubeler ve çok sayıda üye dernekten istifa etmişti.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]