Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Koronavirüsten bugün Türkiye’de 18, Ukrayna’da 13 kişi hayatını kaybetti

Koronavirüsten Türkiye’de can kabı düşerken Ukrayna’da artıyor... İşte dünyada son durum...

Ukrayna’da yeni tip koronavirüs vaka sayısı artıyor. Ukrayna Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, 9 Haziran itibariyle, 34’ü sağlık çalışanı, 39’u çocuk olmak üzere 394 kişide covid19 virüsüne rastlanmasıyla vaka sayısının 27 bin 856’ya çıktığını bildirdi.

Yeni vakalardan 59 kişi hastaneye kaldırılırken, 217 kişide taburcu oldu, son 24 saatte ise 13 kişi covid19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede son 24 saat içerisinde 8 bin 80 test yapıldı, ülkede yapılan toplam test sayısı 437 bin 444’e ulaştı.

TÜRKİYE’DE SON DURUM
TC Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı verilere göre, korona virüs nedeniyle bugün 18 kişi yaşamını yitirirken, 993 kişinin virüs testi pozitif çıktı. Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter’dan paylaştığı “Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu”nun güncel verilerine göre bugün 37 bin 225 test yapıldı. Bu kapsamda 993 kişiye korona virüs tanısı konuldu. Son 24 saatte 18 kişi vefat etti, 3 bin 218 hasta ise iyileşti.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Son 24 saatte iyileşen hasta sayımızın üçte biri kadar yeni hastamız var. Tanı konup, yatırılan hastalarımız sebebiyle yoğun bakım ve solunum desteğine ihtiyaç arttı. Virüsün etkisinin zayıfladığını gösteren bilimsel bir veri yok. “Normal” olan, tedbirdir” değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA’DA SON DURUM
Rusya’da son 24 saatte 8 bin 595 yeni vaka ve 171 can kaybı tespit edildi. Ülke genelinde toplam korobavirüs vaka sayısı 485 bin 253’e, ölü sayısı 6 bin 142’e ulaştı.

Hastalığı yenerek iyileşen hasta sayısı son 24 saate 11 bin 709 artarak 242 bin 397 ulaştı.

Başkent Moskova’da son 24 saatte vaka sayısı 1572 artarak 198 bin 590’a, ölü sayısı 59 artarak 3 bin 29’a çıktı. İyileşen kişi sayısı 5 bin 390 artarak 109 bin 737 olduğu aktarıldı.

Ülke genelinde 236 bin 734 aktif Covid-19 hastasının bulunduğu bildirildi.

Başkent Moskova’da uygulanan karantina kısıtlamaları kaldırıldı

Rusya’nın Başkenti Moskova’da yaşayan vatandaşlara uygulanan yaklaşık 2,5 ay süren karantina kısıtlamaları kaldırıldı.

Başkentte karantina kapsamındaki “öz izolasyon” önlemleri 9 Haziran’dan itibaren kaldırılarak karantina öncesi döneme dönüldü.

Kamusal alanda ve kapalı yerlerde maske-eldiven zorunluluğu devam ederken normalleşme, ay sonuna kadar uzanan üç aşamalı planla tamamlanacak.

BREZİLYA’DA İŞ ZIVANADAN ÇIKTI MI?
Brezilya Yüksek Mahkemesi Covid-19 ile ilgili verileri yayınlamayı durduran Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce bilgileri kamuoyuyla paylaşmasına hükmetti.

Salgın dolayısıyla ölü sayısının 37 bini aştığı ülkede geçen hafta sonu Sağlık Bakanlığı hastalık hakkında her gün yaptığı bilgi paylaşımını durdurmuş, bu karar kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Yüksek Mahkeme üyelerinden Hakim Alexender Moraes imzalı kararda hükümetin faaliyetleri nedeniyle hastalığın yayılma hızının takip edilmesinin imkansız hale geldiği belirtildi. Bunun da Covid-19 ile mücadelede uygun tedbirlerin alınmasını engellediğinin ve ülkeyi bir felakete sürükleyebileceğinin altı çizildi.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ ÇİN’DE VİRÜSÜN ‘ÇOK DAHA ÖNCE YAYILMIŞ OLABİLECEĞİ TEZİNİ DESTEKLİYOR’
Uydu görüntüleri üzerinde yapılan bir çalışma, Çin’in Vuhan kentinin hastaneleri çevresindeki araç trafiğinde 2019 yılının Ağustos ayından itibaren görülen belirgin artışın, koronavirüs salgınının aslında çok daha önce başladığına işaret ettiği sonucuna vardı.

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar veri olarak geçen yılın Ağustos ile Aralık ayları arasında Vuhan’daki beş hastanenin çevresindeki araç trafiğini gösteren uydu görüntülerini aldılar.

Araç trafiğinde daha önceki yıllara kıyasla dikkat çekici bir artış olduğu ve bunun o dönemde bölgeden, “öksürük” “ishal” gibi konularda internet üzerinden yapılan aramalardaki artışla da örtüştüğü kaydediliyor.

Çin yetkilileri ise bu araştırmayı “gülünç” diye niteledi ve “yüzeysel” bilgilere dayandığını söyledi.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
Çin’de virüsün ilk olarak Kasım ayı civarında ortaya çıktığı düşünülüyor. Yetkililer Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) sebebi belli olmayan bir grup zatürre vakasını bildirdiğinde tarih 31 Aralık 2019’du.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salgına karşı yeni tedbir ve normalleşme kararlarının görüşüldüğü kabine toplantısına başkanlık etti. Covid-19 nedeniyle dokuz kez dijital olarak gerçekleştirilen toplantı Beştepe’de ilk defa yüz yüze yapıldı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından millete seslendi.

Erdoğan, “Yeni normal dediğimiz düzenin bir süre daha devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız.” dedi.

65 yaş üstüne 10:00-20:00 arası sokağa çıkma serbest

Erdoğan, uzun bir aradan sonra yüz yüze gerçekleştirdikleri Kabine Toplantısı’nın sona erdiğini anımsatarak şöyle konuştu:

“Toplantımızda normalleşme takvimi çerçevesinde attığımız adımların çok yönlü değerlendirmesini yaptık. Salgın dönemini özellikle Avrupa ile kıyaslandığında en az kısıtlama, can kaybı ve ekonomik sıkıntıyla atlattığımız bir gerçektir. Türkiye aynı kararlılıkla yoluna devam ediyor. Bu musibetin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ülkemizin tek başına salgını yenmesi yetmiyor. Dünyanın tamamının da aynı başarıyı elde etmesi gerekiyor. Bu bakımdan yeni normal dediğimiz düzenin bir süre daha devam edeceği gerçeğine kendimizi alıştırmalıyız.”

Erdoğan, halen devam eden kimi kısıtlamaları gelişmelere göre değerlendirdiklerini ve sonuçları milletle paylaştıklarını anımsatarak bu hafta toplantıda alınan kararları şöyle açıkladı:

“Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00’den 00.00’a uzatılmıştır. Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz’dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir. 65 yaş üstü vatandaşlarımız haftanın her günü 10.00 ila 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecektir. 18 yaş altı ile ilgili kısıtlama ise küçüklerin ebeveynleri refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır. Milli parklar ve doğa parkları sağlık çalışanları, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacaktır. Nikah salonları 15 Haziran’dan itibaren, düğün salonları ise 1 Temmuz’dan itibaren belirlenen kurallara uygun şekilde hizmet vermeye başlayabilecektir. Aldığımız kararların ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum.”

Covid-19’a karşı Favipiravir’in yerli üretimi yapılacak

Erdoğan, “Hekimlerimizin Covid-19 tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat sürecinin tamamlanmasının ardından ilaç kullanıma sunulacaktır.” dedi.
Erdoğan, koronavirüs salgınının küresel ekonomi üzerinde tarihte benzerine az rastlanan şekilde olumsuz etkiye neden olduğuna dikkati çekerek, dünya ticaret hacminin önceki krizlerden farklı olarak hem arz hem de talep yönlü daralma nedeniyle önemli ölçüde düştüğünü bildirdi.

Dünya Ticaret Örgütünün hesaplamalarına bakıldığında, daralmanın 2020’de yüzde 13 ile yüzde 32 arasında gerçekleşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“IMF ise dünya ticaret hacminin 2020’de yüzde 11 oranında azalacağını öngörüyor. Sonuç olarak 2020 yılında dünya genelinde büyük üretim kayıpları, milli gelirlerde küçülmeler, işsizlik oranlarında yükselişler bekleniyor. Hükümetler ve merkez bankaları, ekonomilerini ve finans sistemini desteklemek amacıyla maliye ve para politikalarını içeren önlem paketleri açıkladı. Özellikle Amerika’da ve Avrupa’da oldukça yüksek miktarlarda açıklanan destek paketlerine rağmen ekonomide istenen toparlanmanın yavaş ve sınırlı olduğu görülüyor. Oldukça ciddi rakamlara ulaşan kamu yardımlarının da yakın gelecekte ekonomilere ağır yük getireceği anlaşılıyor. Türkiye, tıpkı sağlık alanında olduğu gibi ekonomide de hızlıca devreye aldığı kapsamlı tedbirlerle, salgının ekonomi üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi başarmıştır. Dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip olmanın yanında sağlam ekonomik yapımız sayesinde tüm vatandaşlarına ücretsiz tedavi imkanı sunabilen nadir ülkelerden birisi olduk.”

Salgın sırasında ekonomik destekler

Erdoğan, şunları söyledi:
“Son 3 ayda 5,5 milyon ailemize 1000 lira karşılıksız nakdi yardımda bulunduk. Esnafımızın ve işletmelerimizin maliyetlerini, gerek Sosyal Güvenlik Kurumu gerek ödemeleri ertelemeleriyle ciddi oranda azalttık. Kamu bankalarımız aracılığıyla çok kolay şartlarda düşük maliyetli finansman desteklerini devreye alarak nakit ihtiyacını karşıladık. Çalışanlarımızı korumak için hem işten çıkarmayı yasakladık hem de kısa çalışma ödeneğiyle işletmelerin maaş yükünü hafiflettik. Mart ayından bu yana 3 milyondan fazla kişi kısa çalışma uygulamasından yararlandı. Bu kapsamda yaklaşık 5 milyar lira ödeme yaptık. Ücretsiz izne ayrılanlarla, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlara ise aylık 1177 lira nakdi ücret desteği vermeye başladık.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışan sayısının da 1 milyonu bulduğunu belirterek, “Geliri 5 bin liranın altında olan 6,7 milyon vatandaşımıza 40 milyar lira finansman desteği verdik.” dedi.

Halkbank aracılığıyla 1 milyon 300 bin esnafa 27 milyar lira finansman sağladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ayrıca, yüzde 97’sini KOBİ’lerin oluşturduğu 197 bin işletmeye 154 milyar lirayı aşkın finansman tahsisi yaptık. Esnafımızın, sanatkarımızın, sanayicimizin, üreticimizin, çalışanlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. Ağustos 2018’de başlayan kur ataklarının ve spekülatif saldırıların etkilerini gidermek için verdiğimiz mücadeleyi, salgın döneminde de başarıyla sürdürdük. Piyasalardaki belirsizliklerin yerini güvene bıraktığı, enflasyon ve faizlerin düşüşe geçtiği, makro ekonomik göstergelerde önemli başarıların elde edildiği dengelenme sürecinin kazanımlarına sahip çıktık. Bu sayede Ekonomik İstikrar Kalkanı gibi gerçekten çok kapsamlı bir tedbir paketini hızlı bir şekilde devreye alabildik. Dışarıdan hiçbir yardıma ihtiyaç duymadan, uluslararası hiçbir kurumun desteğini talep etmeden şirketlerimize, esnafımıza ve vatandaşlarımıza destek olduk. Her talebe anında dönüş yaparak ihtiyaç duyulan destek mekanizmalarını devreye aldık. Mesela konutta tarihin en düşük maliyetleri ve en kolay ödeme imkanlarını içeren bir finansman desteğini geçtiğimiz günlerde milletimizin istifadesine sunduk. Aynı şekilde otomotiv ve turizmde de piyasalara destek olacak finansman imkanları sağladık. Gerek Ekonomik İstikrar Kalkanı gerekse normalleşme dönemi destekleriyle devreye aldığımız adımlar Türkiye’nin ekonomik açıdan ne kadar sağlam durumda olduğunu gösterdi. Şimdi önümüzde bu kazanımları özellikle istihdamda gerçekleştireceğimiz sıçramayla taçlandırmak var.”

VİRÜS 11 OCAK’TA SALGINA DÖNÜŞTÜ
Koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edildi. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha bu hastalığın görüldüğünü açıkladı.

Huanan Deniz Ürünleri Pazarı, 1 Ocak’ta söz konusu “gizemli vaka” nedeniyle kapatılırken Vuhan Belediyesi, 5 Ocak’ta virüsün SARS ya da MERS hastalıkları olmadığını bildirdi. Çinli bilim insanları, 9 Ocak’ta söz konusu hastalığı yeni tip koronavirüsü olarak tanımladı. Vuhan yerel hükümeti, 11 Ocak’ta virüsün salgına dönüştüğünü açıkladı ve ilk can kaybı yaşandı. Bilim insanları, virüsün SARS’a yüzde 80 benzerlik gösterdiğini belirtti.

14 OCAK’TA İLK DEFA ÇİN DIŞINDA GÖRÜLDÜ
Koronavirüs, 14 Ocak’ta ilk defa Çin dışında görüldü. Tayland hükümeti, Vuhan’dan gelen bir kişide virüsün tespit edildiğini açıkladı.

Japonya, 16 Ocak’ta virüsle ilgili ilk vakanın tespit edildiğini duyurdu; aynı gün virüs Vuhan’da 41 kişide daha görüldü.

Taylan’da 17 Ocak’ta yeni tip koronavirüs bulaşan ikinci vaka ortaya çıktı. Vuhan’da 18 Ocak’ta 59 kişide daha virüs tespit edildi, can kaybı 3’e çıktı.

Virüs, 19 Ocak’ta Guangdong eyaletine bağlı Şıncın kentine sıçradı ve ilk vaka görüldü. Vuhan’da ise 20 Ocak’ta 136 yeni vaka tespit edildi. Başkent Pekin’de 20 Ocak’ta 2 kişide, Güney Kore’de de ilk vaka tespit edildi.

21 Ocak‘ta virüsten etkilenenlerin sayısı 300’ü aştı ve 6 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 22 Ocak’ta virüsün bulaştığı kişi sayısı 440’a çıktı, can kaybı 9’a ulaştı.

23 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü (WHO), merkez üssü Vuhan olan yeni tip koronavirüs nedeniyle uluslararası acil durum ilan etmek için yeteri kadar kanıt bulunmadığını açıkladı.

Yaklaşık 3 ay içerisinde, tehlikeli virüs Ukrayna dahil olmak üzere 140’dan fazla ülkede yayıldı.
11 Mart’ta, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hastalığın yayıldığını ve bir salgın olduğunu resmen kabul etti.

HABER MERKEZİ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]