Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden önemli çağrı…

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, sözde ‘Türkiye’de Kırım Tatar Kültürü Günleri’nin düzenlenmesi hakkında bir açıklama yaparak önemli hatırlatmalarda bulundu…

Ukrayna’nın Türkiye Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’de faaliyet gösteren, Rusya güdümlü organizasyonlara ilişkin uyarıda bulundu.

Büyükelçiliğin resmi sitesinde, “Sözde ‘Türkiye’de Kırım Tatar Kültürü Günleri’nin düzenlenmesi hakkında” başlıklı bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada hem Kremlin rejimi ile işbirliği ve Rusya Federasyonu’nun Kırım ve Sivastopol şehrinin (Ukrayna) yasadışı işgaline destek hem de Kırım Tatar ve Ukrayna halklarına karşı kışkırtıcı ve yıkıcı faaliyetlerle bilinen Ünver Sel başkanlığındaki ‘Kırım Kalkınma Fonu’ sivil toplum kuruluşunun, 15 Aralık 2018 tarihinde sözde ‘Türkiye’de Kırım Tatar Kültürü Günleri’ni düzenlemesiyle ilgili uyarılar yer aldı.

Açıklama şöyle:

“Hem Kremlin rejimi ile işbirliği ve Rusya Federasyonu’nun Kırım ve Sivastopol şehrinin (Ukrayna) yasadışı işgaline destek hem de Kırım Tatar ve Ukrayna halklarına karşı kışkırtıcı ve yıkıcı faaliyetlerle bilinen Ünver Sel başkanlığındaki ‘Kırım Kalkınma Fonu’ sivil toplum kuruluşu, 15 Aralık 2018 tarihinde sözde ‘Türkiye’de Kırım Tatar Kültürü Günleri’ni düzenleme niyetini beyan etti.

Söz konusu etkinliğin organizatörlerinin, tarihi hafızayı kaybederek ıstıraplı Kırım Tatar halkına özgün gurura bakılmaksızın vicdanla anlaşmayı kabul etmeleri çok üzücüdür. Çünkü fiilen birkaç nesli etkileyen, binlerce masum insanların ölümüne sebep olan ve memleketlerine dönmelerini imkansızlaştıran 1944 yılındaki Kırım Tatarlarının Kırım’dan zalim sürgünü dahil olmak üzere Kırım Tatarlarına karşı suçların sorumluluğunu doğrudan üstlenen Kremlin ile işbirliğini başka türlü açıklamak mümkün değildir.

Rusya tarafından Kırım’ın işgalinden sonra 30 bini aşkın Kırım Tatarının Kırım’ı terk etmek zorunda kaldığı ve geçici olarak işgal edilen Kırım’da Rus işgalci yönetimin Kırım Tatarı ve Ukraynalı aktivistlere karşı insan hakları ihlali ve baskıları artmaya devam ettiği dikkate alındığında yukarıda belirtilen etkinliği düzenleme planları alaycı bir nitelik taşımaktadır.

Etkinliğin organizatörü olarak sivil toplum kuruluşu beyan edilse de saldırgan devlet Rusya Federasyonu’nun bunun girişimcisi ve uygulayıcısı olduğu aşikardır.

Rusya Federasyonu, acımasızca Ukrayna’nın Kırım’ını ele geçirince Mart 2014 tarihinde BM Genel Kurulu’nun A/RES/68/262 sayılı ‘Ukrayna’nın toprak bütünlüğü’ kararı, AGİT ve Avrupa Konseyi’nin Parlamenter Meclislerinin kararlarıyla tanınan uluslararası hukuku ihlal etmişti. Dolayısıyla Rusya ve yandaşlarının, geçici olarak işgal edilmiş Kırım ile ilgili tüm faaliyetleri yasadışı ve abestir. Bu yüzden uluslararası toplumun gözü önünde Moskova’nın, yarımadanın işgalini ‘yasallaştırma’ çabaları nafile olmakla beraber bu kirli işteki ‘ortakları’ uluslararası hukukun ihlaline suç ortaklığı yaparak itibarını lekeleyip siyasi ve toplumsal kenar payından çıkamayacaklardır.

Bunun yanı sıra söz konusu etkinliği düzenleme niyeti, çok sayıda olan Kırım Tatar Türkiye diasporası dahil olmak üzere Kırım Tatarlarını olağan bölme girişimidir. ‘Böl ve fethet’ yöntemi Moskova’nın birkaç asır boyunca aktif ve etkin bir şekilde uyguladığı bir yöntemdir. Bilgin Kırım Tatar halkının Ukraynalılar gibi buna benzer numaralara karşı güçlü bağışıklığının olduğuna eminiz. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin http://www.kirimdernegi.org.tr/haberler/288-kirim-dernegi-nden-10-aralik-dunya-insan-haklari-gunu-hk açıklaması bunun parlak örneğidir.

Bu bağlamda sözde ‘Türkiye’de Kırım Tatar Kültürü Günleri’nin düzenlemesinin bir provokasyon olduğunu kabul edip evrensel değerler ve uluslararası hukuk normları üzerinde kurulmuş dünya düzeni ve adaletine kayıtsız olmayan ve şeref, gerçeklik ile özgürlük kavramları sadece bir kelime olarak görmeyen Türkiye ve diğer devletlerin vatandaşlarını etkinliğe katılmamaya çağırıyoruz.”

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]