Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Rusya, Hazar filosuna ait gemileri Karadeniz’e nakletti

Rusya Federasyonu'nun Hazar Denizi Filosu'na ait çıkarma araçları ve topçu botları, tatbikat bahanesiyle Karadeniz'e filosuna kaydırdığı bildirildi.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın Güney Askeri Bölgesi’nden yapılan açıklamada, Hazar Denizi’ndeki karaya çıkartma ve topçu botlarının Karadeniz’e sevk edildiği belirtildi.

Yapılan açıklamada: “Kış eğitim dönemindeki denetimin bir parçası olarak, Güney Askeri Bölgesi Hazar Filosuna ait 10’dan fazla çıkarma ve topçu botu ve gemisi, Hazar’dan Karadeniz’e filolar arası geçiş yapıyor. Ayrılmadan önce Mahaçkale’deki üste, teknelerin mürettebatı tam bir temel eğitimden geçirildi ve deniz talimlerini tamamladı” denildi.

Tatbikat planına göre, Hazar denizinden sevk edilen çıkartma botlarının mürettebatı, Karadeniz Filosu Kuvvetleri ile işbirliği içinde, deneme deniz tatbikatlarına katılacak.

Rusya Federasyonu Güney Askeri Bölgesi Komutanı Aleksander Dvornikov’un emriyle, Rusya Federasyonu Karadeniz Filosunun denizci ve kıyı kuvvetleri, ile Rusya’nın Hazar Filosu’nun deniz ve hava kuvvetleri müşterek manevralarla yapılacak saldırıları püskürtmeye hazır olup olmadığını test edildi.

Bu arada, Rus işgali altındaki Kırım’da, asker ve polis birimleri ve Rusya Federasyonu Karadeniz Filosunun askeri araçlar teftişi, Angarskiy eğitim sahasında bir askeri teçhizat konvoyuna yapılan saldırıyı püskürtme tatbikatı gerçekleştirdi.

Mart ayının sonunda hem Ukrayna ordusu hem de bağımsız uzmanlar, Rusya’nın, Ukrayna sınırına yakın asker yığdığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Ukrayna topraklarında ve Karadeniz’de NATO faaliyetlerinde artış olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı sözcüsü Dmitry Peskov’un basın sekreteri ise Donbas’ta gerilimin  artmasıyla bağlantılı olarak Rus askerlerini Ukrayna sınırı yakınında yoğunlaştırdığını söyledi.

Ukrayna’da neler oluyor?

30 Mart’ta Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, Rusya’nın Ukrayna sınırı boyunca ve geçici olarak işgal edilen topraklarda 28 tabur taktik grubunu yoğunlaştırdığını ve tatbikatlara hazırlık kisvesi altında, Ukrayna’nın askeri güvenliğine tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Bunun üzerine Pentagon, Rus birliklerinin Ukrayna sınırındaki hareketinden haberdar olduklarını, ABD’nin bu konuyu NATO müttefikleri ile görüştüğünü söyledi.

1 Nisan’da Kremlin, Rus askeri kuvvetlerinin Ukrayna sınırları yakınında toplanmasını değerlendirdi ve kendi topraklarında askerlerini istediği gibi konuşlandırdığını bunun kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya Federasyonu’nun sınıra asker yığarak Ukrayna’ya baskı yapmaya çalıştığını açıkladı. Aynı zamanda, Ukrayna’nın her türlü provokasyona hazır olmakla birlikte müzakerelerle Donbas’ta daha etkili bir ateşkes sağlanmasını istedi.

Ukrayna Askeri İstihbarat Teşkilatı ise, Rusya, birliklerinin Ukrayna topraklarının derinliklerine taşımaya çalışabileceğini ve aynı zamanda Ukrayna’yı askeri bir müdahaleye hazırlandığını tespit ettiklerini belirtti.

Amerikan tarafının girişimiyle ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Austin, Rusya Federasyonu’nun doğu Ukrayna’daki son saldırgan ve kışkırtıcı eylemlerini kınadı ve Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden saldırganlığı karşısında Ukrayna’yı desteklemeye hazır olduğuna dair güvence verdi.

ABD Savunma Bakanı, Rusya’nın saldırganlığının artması durumunda ABD’nin Ukrayna’yı yalnız bırakmayacağını ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik saldırgan emellerini uygulanmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

Buna karşılık Kremlin ise, Amerikan birliklerinin Ukrayna topraklarında konuşlandırılması durumunda “ek önlemler” alacağını beyan etti.

1 Nisan’da, Ukrayna’da zorunlu askerlik dönemi yeniden başladı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Bu yılın Nisan ayından Haziran ayına kadar 14 bin 246 kişinin acil olarak zorunlu askerlik hizmetinin yapması için çağrılacak. Alınacak askerlerden; 6 bin 500’ü silahlı kuvvetlerde, 600’ü Devlet Özel Ulaşım Servisinde, Ulusal Muhafız Birliğinde 4 bin 646 kişi ve 2 bin 500’ü Devlet Sınır Muhafaza Teşkilatında hizmet edecek” denildi.

1 Nisan’da, Ukrayna, Rusya AGİT Üçlü Temas Grubunun, Ukrayna Heyeti Başkanı ülkenin ilk cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk, sorunları yalnızca askeri yollarla çözebilen “Rusya felsefesi” hakkında basına konuştu. Rusya’nın ateşkesi ihlal etmesi ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov’un yaptığı açıklamaları yorumlayan deneyimli siyasetçi Kravçuk, “Ruslar sürekli olarak bir tür savaşa hazırlanıyor.” dedi.

2 Nisan’da, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’i arayarak doğrudan bir telefon görüşmesi yaptı. Seçimlerden bu yana ilk kez arayan Biden, bizzat Zelenskıy’e Ukrayna’nın Rusya’nın saldırganlığıyla yalnız kalmayacağına dair güvence verdi.

2 Nisan’da, Ukrayna Müşterek Kuvvetler harekât karargâhından yapılan açıklamada; sabah saat 7.00 itibariyle ülkenin doğusunda ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas’ta açılan ateş sonrasında iki Ukraynalı askerin yaralandığı bildirildi.

2 Nisan’da, Rusya işgal ettiği Kırım’da Kırım Tatarlarını zorla askere almaya başladı.

2 Nisan’da, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Ukrayna’ya karşı herhangi bir büyük çaplı askeri tırmanış gerçekleştirme girişiminin Rusya için “ağır sonuçları” olacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba ile İngiliz mevkidaşı arasındaki bir telefon görüşmesi yapıldığı bildirildi.

6 Nisan’da, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, telefonda Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta tırmanan güvenlik durumunun görüştü. Görüşmede Ukrayna’nın NATO’ya Üyelik Eylem Planı’nı almasının, Donbas’taki savaşı sona erdirmek için Rusya’ya hakiki bir işaret olacağı kaydedildi.

Zelenskıy, bugün cephe hattına giderek askere moral verdi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Ukrayna’nın doğusundaki bölgede Rusya’nın son dönemde arttırdığı askeri varlığını azaltmasını istedi.

Ukrayna ile Rusya krizi gölgesinde, Zelenskıy yarın Ankara’ya gidecek.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Her gün Ukrayna ve dünya gündemine dair haber ve analizler ücretsiz olarak cep telefonunuza gelsin ister misiniz?

Siz de ‘Zamanım yok, hazır önüme gelsin’ diyenlerdenseniz, günün öne çıkan gelişmeleri ve gündeme dair analizlerini WhatsApp uygulaması aracılığıyla telefonunuza toplu halde gönderiyoruz. Bunun için yapmanız gereken çok basit iki işlem var.

WhatsApp Bültene nasıl üye olabilirsiniz?

  1. Numaramızı hiç kaydetmeden buraya tıklayıp direk “bülten” yazabilirsiniz.

2. UkraynaHaber.com’a ait +380636656525 numarasını telefon rehberinize kaydedin.

Mobil cihazınızdan WhatsApp uygulamasını açın ve bu numaraya “Bülten” yazarak bir mesaj atın.

Hepsi bu kadar…

Telefon numaranız kesinlikle başka kişilerle paylaşılmayacaktır ve sadece WhatsApp bülteni için kullanılacaktır.

Bülten üyeliğinizi nasıl sonlandırabilirsiniz?

WhatsApp’ınıza mesaj gelen numaramıza sadece “İPTAL” yazılı bir mesaj atarak üyeliğinizi istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.

Gelen bültenimizi telefonunuzdaki diğer numaralara göndererek haber ve analizleri YouTube.com/UkraynaHaber‘teki videoların daha çok kişiye ulaşmasına katkıda bulunabilirsiniz.


YouTube KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!


TELEGRAM KULLANIYORSANIZ HABERLERDEN CANLI YAYINLARDAN ANINDA HABERDAR OLMAK İSTİYORSANIZ TEK TIKLA KANALIMIZA ABONE OLABİLİRSİNİZ…


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]