Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Şirket

Türkiye’de kriz yok konkordato var, hangi şirketler istedi?

Türkiye’nin köklü şirketleri konkordato istiyor neler oluyor?

Türkiye’nin bir çok köklü şirketi ve markası iflas ertelemenin yerine getirilen “konkordato” başvurusunda bulunuyor.

YEŞİL KUNDURA

Faiz ve döviz kurlarındaki artış sebebiyle Yeşil Kundura’nın alacaklılara ödeme yapamadığı ortaya çıktı.

Yeşil Kundura Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kızanlıklı’nın mahkemeye sunduğu dilekçesinde şu gerekçelerle konkordato istediklerini belirtti:

“Son dönemde, ülkemizde yaşanan; yüksek faizlerin uzun vadeli yatırımlara imkân vermemesi,

-TL’de yaşanan değer kaybı neticesinde satışların giderek azalması

-İthal girdilerin kurdaki dalgalanmalardan etkilenmesi.”

Mahkeme Yeşil Kundura’ya hacizlere karşı üç ay geçici mühlet verirken şirket faaliyetlerinin denetimi için de iki konkordato komiseri atandı. Yeşil Kundura, 1948’den buyana ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösteriyor.

İSSİMO HOME

İssimo Home markasıyla ev tekstili üretimi yapan Başarı Tekstil, hacizlere karşı konkordato başvurusunda bulundu. Döviz kurları ve faizlerin yükselmesi sebebiyle Başarı Tekstil, alacaklılara karşı borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle mahkemeden konkordato (iflas erteleme) talep etti.

Türkiye’de 250’i aşkın noktada ürünleri satışa sunulan Başarı Tekstil’in, iflas erteleme talebi Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından üç ay hacizlere karşı koruma kararı verilen şirkete, 3 kişilik konkordato komiser heyeti atandı.

Ev tekstili ürünleri üzerine 1960’lı yıllarda Denizli’de üretime başlayan Başarı Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ, 40 ülkeye ihracat gerçekleştiriyordu.

KESKİNOĞLU

Türkiye’nin en büyük yumurta üreticilerinden Keskinoğlu Şirketler Grubu nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine konkordato başvurusu yaptı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi:

“Keskinoğlu A.Ş. olarak, 11 Haziran 2018 tarihinde ticari faaliyetlerimizi aralıksız devam ettirebilmek için, nakit sıkışıklığı nedeniyle geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunmuştuk. Talebimiz mahkemece kabul edilerek 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verilmişti. Şirketimizin finansal verilerinin incelenmesi sonrasında, 10 Eylül 2018 itibariyle; Akhisar 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından geçici mühlet kararının 2 ay daha uzatılmasına karar verilmiştir.”

GİLAN

Mücevher markası Gilan da “konkordato” ilan etti. Konkordato talebini kabul eden mahkeme üç ay boyunca Gilan’ın gelirleri üzerinde haciz işlemi uygulanmamasına ve şirkete üç komiserin tayin edilmesine karar verdi. Mahkeme üç ayın sonunda şirketin durumunu yeniden değerlendirecek.

Gilan Yonetim Kurulu Baskanı Muharrem Geylan, Hürriyet’e verdiği beyanatta, “Daha önceki krizlerde de zor duruma düşmüştük. Alınan doğru kararlarla güçleneceğimize ve mali yapımızı düzelteceğimize olan inancım tam.” ifadelerini kullandı.

Kosova göçmeni Muharrem Geylan ve Ferhan Geylan kardeşler tarafından Bursa’da 1980’de küçük bir atölyede kurulan Gilan çok sayıda saraya özel tasarımlarıyla girmeyi başardı.

ABD eski Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın da tercih ettiği marka dünyanın farklı ülkelerinde ultra zengin müşterilere özel ürün tasarlıyordu. Şirketin New York, Miami ve New Orleans’ta üç mağazası bulunuyor.

HOTİÇ

Türkiye’de 150 satış noktası bulunan ayakkabı markası Hotiç konkordato ilan etti. Mahkemenin verdiği süre içinde şirketi üç konkordato komiseri yönetecek. Süre bittiğinde yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğine karar verilirse mahkeme Hotiç’in iflasını ilan edilecek.

Konkordato kararını şirketin Genel Müdürü (CEO) Alihan Hotiç duyurdu. Mahkemenin dün şirket için tedbir kararı aldığı kaydedilen açıklamada, şirketin son dönemde piyasadaki dalgalanma sebebiyle nakit sıkışıklığı yaşadığı kaydedildi.

Hotiç’in 150 mağazasının ekseriyeti alışveriş merkezlerinde faaliye gösteriyor ve AVM kiraları dolar ya da euro üzerinden ödeniyor.

“TL’de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale gelmiştir.” denilen açıklamada, 31 Ağustos’ta İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato müracaatı yapıldığı ve mahkemenin tedbir kararı aldığı vurgulandı.

1938 yılında faaliyete geçen Hotiç firması, halen Türkiye genelinde 150 satış noktasında 900’e yakın çalışanıyla hizmet veriyor.

MARMARA DENGİZEKLER

İflastan önceki son durak diye nitelenen konkordato talebi için Marmara Dengizekler de Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi’ne müracaat etti.

Mahkeme, 18 Ağustos tarihi itibarıyla şirketin hacizlere karşı koruma talebini 3 aylığına kabul etti. Hukukçu Evren Kılıçoğlu, mali müşavirler Zafer Şanal ve Nursade Erdağı da konkordato komiseri olarak atandı.

Mahkeme şirketin faaliyetine devam etmeyeceğine 1 Kasım’da yapılacak duruşmada karar verecek.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre Marmara Dengizekler, Erzurum’da küçük bir işletmeyle ticarete başladı.

Aile şirketi olarak faaliyet gösteren Marmara Dengizekler, 1937 yılında kuruldu. Ekseriyeti orman ürünleri olmak üzere, MDF üzerine PVC kaplama ve laminant dolap, parke, laminant masa tablası, mutfak tezgahı imalatı yapıyor.

Marmara Dengizekler’in Yönetim Kurulu Başkanı Süha Dengizek aynı zamanda Maltepe Erzurumlular Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı’nın başkanlığını da ifa ediyor.

Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Süha Dengizek’in ifa ettiği şirketin İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da çeşitli üretim tesisi, depo ve satış mağazaları da bulunuyor.

“Marden” markalı ürünleri ile sektörde lider konumundaydı.

KONKORDATO NE DEMEK?

İflas anlaşması veya konkordato, “batık durumdaki şirketlerin borçlarını karşılayabilecekleri şartlar dahilinde ödemek için alacaklılarıyla yaptıkları mahkemece onaylanan anlaşma” olarak tanımlanıyor.

Konkordato ya da anlaşmalı iflas sisteminde zor durumdaki şirket için kurtarma dönemi öngörülüyor. Sistem şu şekilde işleyecek:

-Şirketler iflas erteleme yerine kurtarma dönemine girecek.

-Bu süreçte borçlu aleyhine icra takibi ve haciz olmayacak.

-Şirketin tasfiyesi yerine ticari yaşama devamı esas alınacak.

-Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin süre verilecek.

-Güçlük arz eden özel durumlarda bu süre mahkemece 6 ay uzatılabilecek.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]