Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Koronavirüs, Ukrayna’ya resmen İtalya üzerinden giriş yaptı

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının tespit edildiğini bildirdi.

Ukrayna’da ilk koronavirüs (Kovid-19) vakıası tespit edildi. Yetkililer, İtalya’dan Ukrayna’ya seyahat eden bir hastada koronavirüs (Kovid-19) teşhis edildiğini açıkladı. Virüs teşhis edilen hasta tedavi altına alındı.

Ukrayna’daki ilk koronavirüs (COVID-19) bulaşan kişinin orta yaşlı bir erkek olduğu bildirildi.

Adam Çernivtsi bölge hastanesinin bulaşıcı hastalıklar koğuşunda izole bir odaya yerleştirildi.

Doktorların sürekli gözetimi altında henüz zatürree görülmedi.

Hasta adamın eşi ise evinde karantinaya alındı ve doktor gözetiminde tutuluyor.

Ukrayna’da bulaşıcı hastalıklar ile ilgili hastanelerin yaklaşık 12 bin kapasitesi bulunuyor, yaklaşık 2 bin bulaşıcı hastalıklar uzmanı doktor ve 5 bin sağlık personeli bulunmakta.  Ayrıca koronavirüs teşhis edecek alt yapısı da bulunuyor.

Halkı bilgilendirmek için de bir web (covid19.com.ua/) sitesi açıldı.

Bugün (3 Mart 2020) dünyada yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili yaşanan gelişmeler şöyle:

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini aştı. ABD’de Washington eyaletinde 6 ölüm vakası daha yaşanırken ABD Başkanı Donald Trump, ülkeye giriş için yeni kısıtlamalar getirilmesi için harekete geçti.

Koronavirüs’ten etkilenen kişi sayısı dünya çapında 90 bini aşarken virüsün ortaya çıktığı Çin’de diğer ülkelere göre daha az bir artış oranıyla vaka sayısı 80 bin 151 oldu. Virüsün en çok görüldüğü ikinci ülke olan Güney Kore’de vaka sayısı 4 bini aştı.

Türkiye’nin sınır komşusu İran’da bugüne kadar virüs kaynaklı 66 ölüm yaşandı ve 1.501 vaka tespit edildi. İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e danışmanlık yapan konseyin üyelerinden biri yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle hayatını kaybetti. İran’da 23 milletvekilinde daha Koronavirüs tespit edildi.

Portekiz’de ilk yeni tip Koronavirüs vakası görülürken Britanya ve Avustralya’da seyahat öyküsü olmayan kişilerde de virüs çıkması salgının ülke içinde de yayılmaya başladığı endişesini yarattı.

İran’da 54 bin tutuklu evlerine gönderildi

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, ülkede yeni tip Koronavirüs’ün (Kovid-19) yayılmasını engellemek amacıyla 54 bin tutukluya ev izni verildiğini söyledi.

İsmaili, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin bilgi verdi. Ülkede 77 kişinin ölümüne yol açan ve 2 bin 300’den fazla vaka tespit edilen koronavirüs nedeniyle Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’nin talimatıyla geçen haftadan bu yana 54 bin tutukluya ev izni verildiğini aktaran İsmaili, cezaevine girenlerin oranında da önceki dönemlere göre yüzde 35 azalma olduğunu ifade etti.

İran’da 23 milletvekilinde daha Koronavirüs tespit edildi,

İran’da 11 kişinin daha Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ölenlerin sayısı 77’ye ulaştı. İran Meclis Başkan Yardımcısı da, 23 milletvekilinde yeni tip Koronavirüs tespit edildiğini duyurdu. 290 kişilik İran Meclisi’nde geçen hafta da milletvekillerinde Koronavirüs görülmesi nedeniyle oturumlar askıya alınmıştı.

Suudi Arabistan’da ilk vaka 

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki ilk yeni tip Koronavirüs vakasını doğruladı. Açıklamada, İran’dan Bahreyn aktarmalı olarak ülkeye dönen bir kişide virüs tespit edildiği duyuruldu. Virüs tespit edilmesi üzerine hastanın karantina altına alındığı ve gerekli tedavinin uygulanmaya başlandığı belirtildi.

Washington’da 6 yeni ölüm vakası yaşandı

ABD’nin Washington eyaletinde 6 kişi daha Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. ABD’de salgına yakalanan kişi sayısı 100’ü aşarken başkan Donald Trump yeni seyahat kısıtlamaları içi adım atacağını belirtti.

Washington eyaletindeki 6 ölümden 4’ünün bir huzurevinden çıktığı belirtildi.

Ülkenin Koronavirüs’le mücadelesinden sorumlu olarak seçilen ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ülkenin büyük eczacılık şirketlerinin salgınla mücadele ve aşının bulunması için ortak çalışma başlattığını duyurdu.

Avrupa Birliği risk seviyesini yükseltti

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin bulgularından sonra risk seviyesinin yükseltildiğini açıkladı. İtalya’da vaka sayısı 2 bin 36 olarak belirlenirken ölü sayısı 52 oldu.

İsviçre’de ligler 23 Mart’a kadar ertelendi

İsviçre Futbol Federasyonu, hükümetin aldığı yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 1. ve 2. liglerde daha önce ertelenen 24. hafta maçlarının ardından 25, 26 ve 27. hafta karşılaşmalarının da oynanmayacağını duyurdu.

2020 Olimpiyat Oyunları ertelenebilir

Japonya’da 13 kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle, 2020 Olimpiyat Oyunları’nın ileri bir tarihe ertelenebileceği açıklandı.

Japonya’da Olimpiyat Oyunları’ndan Sorumlu Bakan Seiko Hashimoto, Koronavirüs salgınının devam etmesi durumunda organizasyonu 2020 yılının son aylarına taşıyacaklarını söyledi.

Koronovirüs Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyada hızla yayılmaya başlayan Koronovirüs Çin dışında diğer ülkelerde de ortaya çıkmaya başladı. Peki Koronovirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Korunmak için neler yapılmalıdır? Hastane Derindere Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Selda Kömeç Koronovirüs hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Koronovirüs Nedir?

Koronovirüsler memelilerde ve kuşlarda enfeksiyon yapabilen, birçok alt tipi bulunan virüslerdir. İlk defa 1960 yılında etken saptanmıştır ve nerden geldiği de saptanamamıştır. İnsanda enfeksiyon yaptığı bilinene 7 alt tipi bilinmektedir: HCoV-229E, HCoV-OC43, SARS-CoV, HCoV-NL63, Human Koronovirüs HKU1, MERS-CoVve  en son olarak WuhanKoronovirüs (2019-nCoV). Genellikle hafif gribal enfeksiyonlar yapar ve kendiliğinden iyileşir ancak ağır hastalık tablosu ile de karşımıza çıkmaktadır. Birçok defalar dünyanın çeşitli bölgelerinde salgınlara neden olmuştur.

Belirtiler nelerdir?

Genelde enfeksiyon, bulaştan 5 gün -2 hafta sonra belirti vermeye başlar. Bulaşma yolu diğer gribal enfeksiyonlar gibi öksürük, aksırık ve yakın temasla gerçekleşir. Hastada ateş, titreme, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı görülür. Bazen bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi mide-bağırsak şikâyetlerine de neden olabilir.Hastalık ilerlerse dispne (solunum sıkıntısı) ve pnömoni (akciğer enfeksiyonu) oluşabilir. Daha ağır vakalarda çoklu organ yetmezliği ve ölüm görülmektedir. Ağır vakalar daha çok, kalp ve akciğer hastalığı, bağışıklık sistem yetersizliği veya yaşlı kişilerle ufak çocuklarda görülür.

Tanısı için testler var mı?

Tanıda virüs RNA’sını saptamaya yönelik testler vardır ancak bunlar rutinde uygulanabilir değildir. Çünkü hem pahalı hem de sonuçlanma süresi uzun olan testlerdir. Ancak salgın durumunda epidemiyolojik açıdan kullanılmaktadır.

Tedavisi var mı?

Koronovirüs için kullanılabilecek spesifik bir antiviral tedavi yoktur. Antibiyotikler de tedavide etkisizdir. Şikâyetlere yönelik (ateş düşürücü, öksürük ve burun akıntısı ilaçları, vb) tedavi verilir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalmak hastalığın kısa sürede geçmesinde etkilidir.

Solunum sıkıntısında solunum desteği verilir, gerekirse yatarak tedavi edilmelidir. Aşısı mevcut değildir.

Korunmak için ne yapılmalı?

Vücudun bağışıklık sisteminin üst düzeyde tutmak hastalık bulaşından korunmak için önceliklidir. Dengeli beslenme, düzenli uyku, stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kurallarına uymak, sigara ve alkolden uzak durmak bu açıdan önemlidir. Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temastan sonra ellerin yüze, buruna, ağıza ve gözlere temas ettirilmemesi uygun olur. Hastalık hayvanlardan da bulaşabildiği için evcil ve yabani hayvanlardan uzak durulması tavsiye edilir. Hasta kişilerden ve kapalı mekânlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerek Koronovirüs gerekse diğer virüs enfeksiyonlarından korunmada etkilidir.

Ülkemiz için tehlike yaratır mı?

Şu anda Çin’de salgın olarak ortaya çıkmıştır ve ölümlere de neden olmuştur. Bulaş yolunun çok kolay olduğu ve dünyanın ulaşım araçları ile ne denli küçük olduğu da düşünülürse maalesef tüm dünyaya yayılması ihtimal dahilindedir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]