Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündem

FOTO GALERİ | Ukrayna kapandı: tecridin ilk gün nasıl geçiyor?

Ukrayna, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısının artmasının önüne geçmek için 8-24 Ocak'ta "sıkılaştırılmış karantina rejimi"ne geçti.

Ukrayna genelinde 16 gün sürecek üçüncü tecrit dönemi bugün başladı. İlki ve en katı olanı baharda, ikincisi – hafta sonu karantina dönemi – Kasım ayında gerçekleşti. Yenisi, 8 Ocak’tan 24 Ocak’a kadar on altı gün sürecek.

Hükümetin aldığı karara göre, tecrit döneminde yalnızca yüzölçümünün yüzde 60’ının gıdaya ayrıldığı dükkan ve süpermarketlerin ticaret yapmasına izin verilecek.

Süper marketlerin yanı sıra, posta ve kargo şirketleri, mobil operatörler, bankalar, eczaneler, veteriner eczaneleri, yem, tohumlar, bitki koruma ürünleri satanlar çalışabilecek.

Akaryakıt istasyonları çalışacak ama gıda ürünleri satamayacak.

Anaokulları, kreşler, çocuk yuvaları haricindeki bütün okullar ve üniversiteler kapalı olacak.

Restoranlar ve kafeler sadece paket servis yapabilecek.

Toplu taşıma normal şartlarda çalışacak ancak ayakta yolcu almayacak.

Kültürel, sportif, sosyal toplu etkinlikler düzenlenmeyecek.

Ayrıca alışveriş merkezleri, spor salonları, havuzlar, sinema, kırtasiyler, kütüphaneler, müzeler, tiyatro ve gece kulüpleri kapalı olacak.

Kuaför ve güzellik salonları randevu ile müşteri alacak.

Oteller de kapanmayacak, ancak yemekler odalarda servis edilecek. Kayak eğlence merkezleri de faaliyete devam edecek ancak restoranları çalışmayacak ve alkollü içecek satılmayacak.

BİRÇOK İHTİYAÇ MALZEMESİNİN SATIŞI YASAK

Süpermarketlerin; ev kimyasalları, el aletleri, giysi, gazete/dergi basılı basın, büro malzemeleri, ampul, pil, bebek ürünleri satması yasak.

Ukraynalıların yeni yasaklara uyup uymayacağı henüz bilinmiyor. Önceki karantina uygulamalarının da görüldüğü gibi, birçok şehir ve bölge farklı bir tutum sergiledi. Kararnamelerle yapılan kısıtlamalar sahada işlemiyor.

İKİ BÖLGE “İSYAN” BAYRAĞI ÇEKTİ

Ternopil ve Çerkasiy bölgelerinin, tecride ve kapanmaya uymayı şimdiden reddettiği bilgisi geldi.

Karantina kapanmasına karşı “isyana” başka şehirlerin katılıp katılmayacağı da belli değil.

KIYİV MEYDANINDAKİ GLOBUS AVM: ÇORAP SATTI

Globus alışveriş merkezi aslında kapalı, sadece bir eczane, bir evcil hayvan mağazası bir de Billa süpermarket açık.

Bu arada “Billa” ihlal yaptı ve bir muhabir burada satışı yasaklanmış mal gruplarından olan çorap satın alam suçunu işleyip üstüne fişini de paylaştı.

Üstelik muhabirin dediğine göre yasaklı ürünlerden: su ısıtıcısı, termos, kızartma tavası, blender, külotlu çorap, tayt, tek kullanımlık kağıt tabak bardak… gibi bir çok ürünü satın alabilirsiniz.

EPİSENTR ESKİSİ GİBİ DEĞİL

Önceki kapanmaya şiddetle karşı çıkan Epicenter ağının nasıl çalıştığını da kontrol ettik.

Episentr mağazaları kısıtlamalarla rağmen faaliyet göstermekte. Girişte, çevrimiçi olarak ürün sipariş edebileceğiniz kasalar kuruldu, ancak satıcı, sipariş ettiğiniz ürünlerin yalnızca eve teslim edilebileceği konusunda uyarıyor.

Daha önce hafta sonu karantinası sırasında aynı mağazadan, kasada sipariş ettiğim beyaz bir sandalyesi ürünler 15-20 dakika içinde mağazanın kapısında teslim almıştım. Ama bu sefer “Epicenter” bu düzeni değiştirdi: “Şimdi sadece ticarete izin verilen mallar bu şekilde veriliyor.” denildi.

Leroy Merlin ise dükkanı hepten kapattı online sipariş verin yazdı kapıya.

 Ukrayna’da son 24 saatte 5 bin 676 kişide Covid-19 vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısı 1 milyon 105 bin 169’a ulaştı.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]