Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[İZLENİM] Davos’tan TURKrayna manzaraları

Davos Ekonomi Forum’u süresince her yıl geleneksel olarak, Ukraynalı işadamı Viktor Pinçuk Vakfı tarafından düzenlenen “business-lunch” söyleşisi bu yıl da gerçekleşti.

Söyleşide Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ukrayna’nın dış yatırımlar için cazip olduğu, Avrupai değerlere sahip çıktığı konusunda AB ve global sermaye temsilcilerini ikna etmeye çalıştı.

Fakat kimseyi inandıramadı. Türkiye hariç. Türk temsilcisi Avrupalıların şimdi aynı Türkiye’ye gösterdikleri davranışın aynısını Ukrayna’ya da göstermeye başladıklarını söyledi.

Yanukoviç, “Geçen yıl ülkemizin ihracatı yüzde 34 oranında arttı. Bütçe açığımız ise yüzde 5,5’tan yüzde 3,5’a geriledi. Dış yatırımcılar için iklim yumuşuyor” diye açıkladı.

Yanukoviç’in salonda bulunduğu sırada kendisine soru sorabilen tek misafir, Polonya eski Cumhurbaşkanı Aleksandr Kwasniewski’nin değerlendirmesi ise o kadar olumlu değildi.

Kwasniewski, “Ukrayna, bana göre, geçen yılı kaybetti. Şimdi şu soruya cevap vermek gerekiyor: 10-20 yıl sonra bu ülke nerede olacak? Sizin ülkenizin AB ile entegrasyon sürecine Yuliya Timoşenko davası oldukça etki yapıyor. AB entegrasyonu işlerinde ne size ne Türkiye’ye kimse iltimaslı davranmayacak” dedi. Yanukoviç cevaben önce derin bir iç geçirdi sonra da ülkede reformların yapıldığını, yolsuzluğun da kökünün “zamanla” kazınmasını gerektiğini söyledi.

Fakat söyleşinin bu kısmı meğer kolaymış. Zor kısmı daha sonra geldi. Yanukoviç, yeni ceza kanununun Timoşenko problemini çözmeye yardım edeceğini söyledi. Fakat bu esnada AB Parlamentosu milletvekili M. Siwiec, Ukrayna Devlet Başkanı yine gerçeklerden uzak vaatlerde bulunuyor, Ukraynalı parlamenterlerin söylediklerine göre yeni ceza kanununun Timoşenko davasına hiçbir faydası yokmuş, dedi.

Ardından Ukrayna karşıtı sert söylemleriyle tanınmış İsveç Dışişleri Bakanı K. Bildt, Ukrayna bizim için bugün “İkinci Türkiye”, ikisi de AB entegrasyonu sürecinde ümitsizce takıldılar, dedi.

Bu sözler söyleşide bulunan Türkiye temsilcisi Avrupa Üyeliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’ı harekete geçirdi.

Bağış, Türkiye Avrupa’nın en büyük nüfusuna ve ordusuna sahip olduğunu vurgulayarak, “sırf bunun için bile bizi AB’ye almalıydılar. Fakat bu nedenle bize haksızlık ediliyor. Bence bugünden sonra Ukrayna ve Türkiye müttefiktirler. Ayrıca Bosna-Hersek ve Arnavutluk da bizim dostlarımız” dedi.

CEM O. BOYMAN | UKRAYNAHABER.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]