Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EkonomiFoto Galeri

Para kazanmak isteyenler: Ukrayna’da kuru soğan Türkiye’den 10 kat ucuz: 75 kuruş

Türkiye'de kuru soğan fiyatlarının artması üzerine akıllara ithalat ile sorunu çözme yolu geldi.

Türkiye soğan ithalatında gümrükleri 30 Nisan ‘a kadar sıfırladı. Tarım ülkesi Ukrayna’da kuru soğanın toptan fiyatı Türk Lirası ile 75 kuruşa denk geliyor.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kuru soğan ithalatında gümrük vergisi önce 28 Şubat’a kadar daha sonra 30 Mart şimdi de 30 Nisan’a (bu tarih dahil) yüzde sıfır olarak uygulanacak.

Ticaret Bakanlığınca yürütülen kararın, kuru soğan fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi, iç piyasa fiyatlarının makul seviyelerde tutulması ve spekülatif fiyat hareketlerine meydan verilmemesi amacıyla ekim dönemi de dikkate alınarak uygulanacağı bildirildi.

Ukrayna’da market ve pazarlarda ise kuru soğanın ortalama perakende satış fiyatı 11 grivna yani yaklaşık 2 lira 17 kuruş. Türkiye’de ise etiketlerde 7 lirayı gördü.

Tokat Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Tayfur Niksarlı, soğan çürüyecek şeklinde yapılan açıklamaların ardından fiyat artmaya başladığını ifade ederek, “Üretici soğan satma taraftarı değildi, ‘pahalanacak’ dedi bekletti. O nedenle fiyatlar arttı. Şu an soğan almaya gitsek bile alamıyoruz. Pahalanacak diye üreticiler bekliyor. Soğan aslında her zaman var, yok değil” dedi.

Uluslararası piyasa uzmanı Mike Brown UkraynaHaber.com’a yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kuru soğan var ama uyanık satıcı elinde tutuyor. Kendilerince haklılar çok para kazanmak istiyorlar ama ithal soğan piyasa girince ucuz fiyattan satmak zorunda kalacaklar. Ukrayna’da ithal etmek iyi bir çözüm. Ankara’da 3 bakanlığın yetkilileri, Polatlı’da 21 depoda stoklanan 50 bin ton soğanı saymaya başlamış sorunu soğan sayarak çözemezsiniz” diye konuştu.

Konstantin Konevets – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]