Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Kırım’ı, Rusya üzerinden seyahat eden Türk vatandaşları Ukrayna’da tutuklanacak

Kırım'a seyahat eden Türk vatandaşlarına Ukrayna'dan hapis cezası geliyor…

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a uçakla ya da kara yoluyla seyahat eden Rusların hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir kanun tasarısına imza attı.

Ukrayna parlamentosunda çarşamba günü kabul edilen yasaya göre, Kırım’a Rusya üzerinden gitmeye çalışan Rus vatandaşları Ukrayna sınırlarına girdiği taktirde 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Yasa sadece Rus vatandaşlarını kapsamıyor ve Rusya’nın çıkarları için çalışan kişilere de uygulanacak.

2014 Mart ayından bu tarafa Rusya tarafından işgal edilen Kırım Yarımadası’nı Ukrayna’ya bağlayan kara yolu üzerinde Ukraynalı sınır kuvvetleri görev yapıyor. Ancak birçok Rus iç hatlar olması sebebiyle Kırım’a Rusya’dan doğrudan uçuşlarla gitmeyi tercih ediyor. Ukrayna ise bu tarz uçuşları ülke sınırlarının ihlali olarak görüyor ve yasadışı kabul ediyor.

Özellikle Rusya yanlısı Türklerin büyük kısmı da yasa dışı olduğunu bildikleri halde Kırım’a, Rusya üzerinden ulaşarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal ediyor ve Türkiye’de Rusya aleyhine propaganda yapıyor.

17 Mart 2014’te Kırım’da, Rusya’nın silahlı “yeşil adamlarının” silahlarının gölgesinde yapılan sözde referandum sonrası yarımada bağımsızlığını ilan etmiş ve akabinde Moskova hükümetinden ayrılıkçı Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya’ya kabul edilmesini istemişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise bir gün sonra kararname ile Kırım Cumhuriyeti’ni “egemen ve bağımsız bir devlet” olarak tanıyarak, Kırım ve Sivastopol’un federal birim olarak Rusya’ya katılımını onaylamıştı.

Türkiye, resmi açıklamalarında devamlı olarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ve Rusya’nın Kırım’ı işgalini tanımadığını belirtiyor.

TÜRKLER KIRIM’A NASIL SEYAHAT EDEBİLİR?

Ukrayna seyahatlerinizde bir sorunla karşılaşmamak adına Kırım topraklarına Rusya üzerinden geçiş yapmamanız gerekmektedir. Eğer böyle bir geçiş gerçekleştirirseniz 3 yıl süre ile Ukrayna’ya girmeniz yasaklanacaktır bunun yanında hapis cezası dahi alabilirsiniz. Kırım’a girmek isteyen yabancılar, Ukrayna Göç Servisi’nden özel izin almalı ve yanlarında pasaportunu bulundurmalı. Söz konusu özel iznin verilmesi için talibin Kırım’da akrabaların olması, akrabalarının kabirlerinin bulunması veya mülkiyeti ona ait gayrimenkulün olması gerekiyor.

Bunun dışında özel izin, uluslararası kuruluşların faaliyeti dahil olmak üzere diplomatik veya konsolosluk fonksiyonların yerine getirilmesi için verilir. Ancak bu durumda Dışişleri Bakanlığı’nın onayı gerekecek.

Gazeteciler, bahse konu olan özel izni, Enformasyon Politika Bakanlığı’nın onayı ile alabilecek. Din adamlarının özel izni alması için Kültür Bakanlığı’nın onay vermesi gerekiyor.

Konstantin Konevets – Kiev

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]