Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberler

Sevgi Dili Türkçe dile geldi, gönülleri coşturdu

Aşk dili Fransızca, belagat dili Arapça, kültür dili İspanyolca, bilim dili İngilizce derken son 9 yılda dünya literatürüne yeni bir ifade daha girdi. “Sevgi dili Türkçe”.

Neden sevgi dili?

Bir dil olimpiyatı düşünün ki makaleden sunuma, özel beceriden resme, şiirden şarkıya hep “dostluk, hoşgörü, anlayış, ümit, iyilik” gibi insani değerleri olimpiyatın merkezine ve katılımcıların gönlüne oturtmuş olsun ve bu coşku dünyanın 120 ülkesine 7 kıtasına ulaşsın.

Herkese renk körü bir yaklaşımla el uzatıp, herkesi kucaklasın. İşte tüm bunlar bu dili “Sevgi” dili yapıyor.

İşte bu “Sevgi Dili Olimpiyatları”nın mevsimindeyiz artık.

Bahara giriş müjdesinin ilk nağmesi ve zorlu bir kış geçirmiş gönüllerin ilk cemresidir “Türkçe Olimpiyatları”.

Herson, Harkov, Donetsk, Odesa, Lugansk, Lviv ve başkent Kiev’li 218 heyecanlı genç yüreğin, olimpiyatın resmi açılışıyla kalp atışları  daha da hızlı vurmaya başladı.

Bu yılki olimpiyat finaline 7 şehirde 22 kurum içersinden bin 500’ün üzerinde öğrenci katıldı.

Ve bu öğrenciler arasında en iyi  218 finalist, 14 kategoride ilk üçe nasıl girebilirimin tatlı heyecanını yaşadı.

Bu heyecan için çarpan sadece 218 gönül yoktu, onların anne babaları, öğretmenleri, idarecileri, olimpiyat organize heyeti, jürileri, sponsorları, olimpiyat severleri ve daha yüzlerce insanı içine alan ve  gönülden gönülden “Merhaba” diyen bir coşkuydu bu.

Olimpiyatlar her zamanki gibi birbirinden farklı ve çekişmeli yarışmalara sahne oldu.

14 kategoride tabir yerindeyse “nefesler tutuldu”  ve en iyi olmanın mücadelesi verildi.
En zorlu rekabet şarkı, şiir, konuşma, yazma ve sunum kategorilerinde oldu.

Şiirde 44 birbirinden ilginç şiir, şarkıda 24 farklı şarkı, paslanan kulaklarımızdaki tozu aldı.

Öğrencilerin altı aydır hazırlandıkları 28 sunumun seçiminde en zor görev ise jüriye düştü.

25 Mart’ta Şevçenko üniversitesini dolduranlar, Milli Şair Şevçenko’nun bilinmeyenlerinden, Kırım’daki yaşam izlerine, ünlü doktor Nikola Amasov’dan ünlü yazar Aleksandr Dovjenko’ya kadar farklı bir sunum yelpazesinin büyüsü içinde kayboldu.

Denemeler çok daha anlamlı ve duygu yüklüydü.

Bir finalist, “Sözler sustuğu zaman korkunçtur. Bana geliyor ki biz insanlığımızı, kendimizi özledik”  dedi.

Diğeri Skovoroda’dan alıntıyla; “Bana göre gerçek hizmet, az nimetle yetinip alçak gönüllü olmak,  insanlara tam sevgi verebilmek için kendi beğenmişliğimi yenmek, şöhret peşinde değil de Yaradan’ın rızası peşinde koşmaktır’ diyerek bizlere “İnsanlık” paydasının en yüce değer olduğunu hatırlattı.

Şüphesiz bu olimpiyatlarda en az öğrenciler kadar terleyen birileri daha vardı. 32 kişilik akademisyen ve öğretmenlerden oluşan jürimiz. Onların enerjileri ve gayretleri de en az katılımcı öğrencilerinki kadardı. Olimpiyatın mutfağında yer alan başta jüriler olmak üzere onları hazırlayan öğretmenlere, lojistik destek sağlayan diğer tüm görevli arkadaşlara şükran ve minnetlerimi sunuyorum.

Bu yıl olimpiyatların hoş taraflarından birisini de “Özel Ödüller” oluşturuyor. Her yıl geleneksel bir hal alan “Diyalog ve Dostluk” ödülleri geçen yıl Ukrayna’nın ünlü şairi İvan Draç, Şarkiyatçı ve eski Fransa Büyükelçisi Yuri Koçubey ve Türkolog Egor Halimenenko’ya verilmişti. 2011 Olimpiyat Dostluk Ödülleri, Kiev İl Eğitim Müdürü Vera Gorunova’ya iki ülke arasındaki ilişkiler noktasında  gösterdiği üstün gayretlerinden dolayı, 2011 Diyalog Ödülleri ise Ukrayna’nın Ankara ilk büyükelçisi Egor Turyanskiy ve  Şubat ayında bünyesinde açılan Türk Kültür Merkezi ile adından söz ettiren Boris Grinçenko Üniversitesi Rektörü Viktor Ognevyuk’e verildi.

“Sevgi Dili” Türkçe olimpiyatlarının, yapıldığı ilk günden bu yana en büyük destekçisi dört kurum var. Bunlar; Ukrayna Eğitim Bilim Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kiev İl Eğitim Müdürlüğü, Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi ve Uluslararası Meridyen Okulu.

Ukrayna Eğitim Bakanlığı’nın bu olimpiyatları kendi devlet olimpiyat takvimine alması ve genel duyuruları bakanlık kanalından yapması projenin ne kadar benimsendiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Şevçenko Üniversitesi’nin meşhur sarı ve kırmızı binalarını olimpiyatlara açması ve her türlü teknik, fiziki ve metodik desteği sonuna kadar sunmaları, meselenin “dil olimpiyatları” açısından ülkedeki konumunu göstermektedir.

Ve bu halkaya yeni katılan, bugünkü ev sahipliğini yapan olimpiyat organizatörümüz Kiev Boris Grinçenko üniversitesi de tüm imkânlarıyla bu çalışmaların destekçileri arasında yerini almıştır. Başta Ukrayna eğitim bilim gençlik ve spor bakanlığımız olmak üzere Kiev İl Eğitim Müdürü ve yardımcılarına, Taras Şevçenko ve Boris Grinçenko üniversitesi rektörleri ve idarecilerine, Uluslararası Meridyen okulu idareci ve öğretmenlerine, ayrıca bu çalışmada  emekleri geçmiş yediden yetmişe herkese bu vesileyle çok teşekkür ediyorum.

Ve biliyorum onların destekleri sürdükçe bu dostluk ve diyalog bahçesinin çiçekleri her yere taşıdıkları o güzel kokuyu götürecekler.

Olimpiyatlar gibi Türkçe ile ilgili yapılan tüm çalışmaların, aslında yarının sahipleri olan iki ülke gençliğinin dostlukları ve birbirlerine besledikleri sevgi ve anlayışın zenginleşmesi doğrultusunda atılmış küçük ama mühim adımlar olduğu unutulmamalıdır.

Bu duygu dolu gecenin 3 önemli ismine ait 3 sözle sözlerimi  tamamlıyorum:

“Türkçe olimpiyatları Türkiye-Ukrayna arasında anlayış ve güzel ilişkilerin sembolü olmuştur.”  Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Türkoloji başkanı V.Pidvoyniy

“Uluslarası Meridyen Okulu ülkemize eğitimde bir ışık getirmiştir. Çok güzel öğrenciler yetiştiren bu kurumu tebrik ediyorum.”  Kiev İl eğitim Müdürü V.Gorunova

“Türk dili çok güzel bir dildir. Türk dilinin şiirleri şarkıları çok güzeldir.”  Boris Grinçenko Üniversitesi Rektörü V. Ognevyuk


Ukrayna Türkçe Olimpiyatları Genel Koordinatörü
Ahmet Aydın

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]