Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türk Tasavvuf Müziği ile senfoni Kiev’de buluştu

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Ulusal Opera binasında, Kiev Senfoni Orkestrası ile Mustafa Tanyeri’nin yönetimindeki Türk müzisyenlerce düzenlediği “Mistik Aşk” konseri izleyenleri büyüledi.

Sema gösterisi eşliğindeki tasavvuf müziği ile Batı müziğinin buluştuğu konser, Türkiye ve Ukrayna kültür ve dostluk gecesine dönüştü.

İki bölümden oluşan konserde illk olarak; tekbir, ilahi, dua ve salâvatlar gibi Türk Tasavvuf Müziği’nden örnekler sunuldu. İkinci bölümde ise, Türk Sanat Müziği’nin bilinen eserleri, Kırım şarkıları ve hareketli oyun havalarından oluşan canlı bir repertuar yer aldı.

Konsere katılan Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç organizasyonuna katkıda bulunanlara teşekkür ederek; “Güzel bir füzyon yaratıldı. Doğu ve Batı müziğinin bir sentezi yapıldı. Biz bu gece kültürümüz değişik bir fonda değişik bir versiyonda yansıttık Ukraynalı seyirciye yaptığım görüşmelerden görüyorum ki, ortaya çıkarılan sanat herkesi çok mutlu etti çok beğenildi. Tarihte bir ilk yapıldı ve bu Kiev’de yapıldı. Bunun gerçekleşmiş olmasından dolayı çok mutluyum.” dedi.

Tasavvuf Müziği ve Kiev senfoninin birlikte konser verme projesinin mimarı olan sanatçı Mustafa Tanyeri Cihan’a yaptığı açıklamada; “Ukraynalılar, tasavvuf müziğini yani sofi müziğini bilmiyordu. Sema’yı bilmiyordu, Mevlana Celaleddin Rumi’yi tanımıyordu. Bu hem bir dezavantaj hem de önümüze avantaj çıkartan bir husustu çünkü, sonuçta Sema, tasavvuf müziği ve felsefesini nasıl ortaya koyarsak öyle tanıyacaklardı. Önümüzde bembeyaz bir sayfa vardı. Bizim çizeceklerimiz şekillendirecekti, onun üzerindeki resmi bu nedenle bu da bir avantajdı.” diye konuştu.

“Mystique Love” konseri proje safhasını anlatan Tanyeri; “Yaklaşık 8 aydır bu “füzyon konser” için çalışıyoruz. İkisi Türk ve biri de Ukraynalı olmak üzere 3 besteci aylarca düzenleme çalışmaları yaptı. Arka planında çok geniş bir ekip görev aldı. Her bir eseri neredeyse yeniden bestelendi ve senfoni orkestrası ile birlikte seslendirilecek hale getirildi.” bilgisini verdi.

“AKLIM TASAVVUFU GÖNLÜM İSE OYUN HAVASINI SEVDİ”

Ukrayna İlimler Akademisi’ni temsilen katılan, Felsefe Enstitüsü doktorlarından Ludmila Sergeyçenko konser değerlendirmesinde; “Ukraynalı bir bayan olarak konuşmuyorum, Ukraynalı bir filozof olarak; bu konser benim için çok değerliydi. Çünkü, kültürlerimiz arasında farklılıkları ve benzerlikleri görme ve tanıma imkânı buldum. Bu tür etkinlikler devam ettiği takdirde zaten beğendiğimiz, sevdiğimiz ilgi duyduğumuz (Karadeniz) komşumuzu daha yakından tanırız.” diye konuştu.

“Konserin ilk bölümü bize İslam’ı ve Müslümanları tanımamıza fırsat oluştururken, modern müziklerden oluşan, ikinci bölüm ise birinci bölümün temelleri üzerine inşa edilmiş” diyen Sergeyçenko; “Aklım tasavvufu, ama gönlüm ise oyun havalarını beğendi. İlk bölüm çok orijinaldi ikinci bölümdekileri bazı parçaları Ukrayna müziği sandım sonradan öğrendim Türk müziği olduğunu” şeklinde konuştu.

“İKİ SAATLİĞİNE ANADOLU’YA GİTTİK”

Uzun süredir yurt dışında bulunan işadamlarından Naci Kanar konser değerlendirmesinde; “Kâh mutluluk hisleriyle kâh yaşlı gözlerle takip ettiğimiz konser bizi iki saatliğine aldı Anadolu’ya götürdü. İstanbul’dan Antalya’ya, Kırım’a oradan Kiev’e geldik. Tarif etmek çok zor. Sadece gurbette olan anlar bu duyguyu” diye konuştu.

Ukraynalı ve Türk sanatçıların ortak icra ettiği konser Kiev Büyükelçiliğinin desteği ve Doğuş İnşaat ve Gülsan İnşaat’ın ana sponsorluğunda gerçekleşti.

Kiev’deki ilk konserin ardından; İstanbul, Moskova, Berlin, Londra ve New York gibi şehirleri içine alacak, uzun dönemli dünya turunu organize etmek üzere çalışmalara başlanması bekleniyor.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]