Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Mehmet Boynukalın: Ayasofya Camii baş imamı görevini bıraktığını açıkladı

Ayasofya'nın müze statüsünün iptal edilip camiye dönüştürülmesinden sonra baş imam olarak göevlendirilen Mehmet Boynukalın, bugün yaptığı açıklamayla görevini bıraktığını duyurdu.

Twitter’dan yaptığı istifa açıklamasında asıl mesleğinin üniversitede öğretim üyeliği olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Boynukalın, istifa gerekçesini “akademik ve ilmi çalışmalara daha fazla vakit ayırabilmek” olarak açıkladı.

Daha önce İstanbul Sözleşmesi ve ekonomiyle ilgili yaptığı yorumlarla gündeme gelen Boynukalın, hakkında yapılan yorumların da istifasına gerekçe olduğunu söyledi:

“Aldığım kararın diğer sebebi, milli iradeye karşı pervasızca yayınlanan malum bildiriyle ilgili yorumlarda yalan yanlış kıyaslamalara gidilerek ‘Ayasofya İmamı konuşuyor da biz niye konuşmayalım’ gibi hezeyanlara meydan vermemektir.”

Boynukalın, açıklamasında Ayasofya’daki görevine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebi ile getirildiğini de aktardı.

Ayasofya, 24 Temmuz 2020’deki Danıştay kararıyla camii statüsünü almış, baş imam olarak da Mehmet Boynukalın atanmıştı.

10 Şubat’ta yaptığı paylaşımda “1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam’dı ve laiklik yoktu” ifadelerini kullanan Boynukalın’ın “Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün” sözü tartışmalara sebep olmuştu.

Boynukalın, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın imzaladığı kararname İstanbul Sözleşmesi’nde çekilmesi ile ilgili “İstanbul sözleşmesi kaldırılmış. Hamdolsun. Allah razı olsun. Haklı ve güçlü insan = Haklı ve güçlü Türkiye” yorumunda bulunmuştu.

Mehmet Boynukalın kimdir?

Bu aslında sosyal medyayı çok aktif şekilde kullanan Boynukalın’ın tartışmalara yol açan ilk paylaşımı değildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmalarına başlandığını duyurmasının ardından laikliğin anayasadan çıkarılması gerektiğini de yine sosyal medya üzerinden yazan Boynukalın için açılan soruşturma da var.

Ancak bu kez bir AKP’liden gelen yanıt, tartışmaların büyümesine sebep oldu.

Boynukalın’ın, Ayasofya cami statüsü aldıktan sonra ve Müslümanların ibadetine açılmadan hemen önce, 23 Temmuz 2020’de baş imam olarak atandığı, Diyanet İşleri Ali Erbaş tarafından açıklandı:

“Üç imam ve beş müezzin arkadaşımızı Ayasofya Camii’ne atıyoruz. Bugün Ayasofya Camiimize bir profesör hocamızı imam olarak atıyoruz. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı hocalarından, Kurra Hafız, ilmiyle pek çok insanımıza doyurucu bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Boynukalın hocamız.”

1971 doğumlu Boynukalın, 1992 yılında Mısır’daki Sünni İslami eğitim veren El Ezher Üniversitesi’nden mezun oldu. Ardından yüksek lisans ve doktorasını 1999’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde tamamladı.

Boynukalın, 2011’e kadar Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) İslam hukuku dalında araştırma uzmanı ve İslam ansiklopedisi ilim heyeti üyesi olarak çalıştı.

2011’de İstanbul Şehir Üniversitesi’ne giren Boynukalın, 2018’de bu üniversitedeyken profesörlük unvanı aldı. Haziran 2020’de, İstanbul Şehir Üniversitesi resmen kapatılana kadar da burada kaldı. Ahmet Davutoğlu’nun kurucuları arasında olduğu üniversitenin kapatılması, “Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, kendisine muhalefet bayrağını açan ve yeni bir parti kuran Davutoğlu’nu cezalandırmak için üniversitenin üzerine mi gidiyor?” sorularına yol açmıştı.
Arapça dini kitap çevirileri de yapan, dört çocuk babası Boynukalın, 2020’ye kadar Şehir Üniversitesi’nde kaldı. Kuruluşunda beri yer aldığı ve camisinde de imamlık yaptığı üniversitenin kapatılmasının ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı.

Mehmet Boynukalın, aynı zamanda eski AKP milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ın da amcası. Sosyal medya üzerinden “Amcamın ilmine, duruşuna güveniyorum. Kendisiyle de gurur duyuyorum. Benim geldiğim/gelebileceğim hiçbir makam-mevki mübarek Ayasofya’nın imam hatipliğinden daha büyük bir onur vesilesi olamaz.” açıklaması yapan Abdurrahim Boynukalın, 7 Haziran-1 Kasım 2015 arası milletvekilliği yaptığı partide daha önce, Davutoğlu’nun Başbakan ve AKP Genel Başkanı olduğu dönemde Gençlik Kolları Başkanı’ydı. Bugün AKP’nin Birleşik Krallık temsilcisi.

Mehmet Boynukalın’ın babası Rıfat Boynukalın da Necmettin Erbakan’la birlikte Milli Nizam Partisi’nin kurucularındandı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]