Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin: Yüksek enerji fiyatlarından batılı ülkeler sorumlu

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kuzey Afrika’da devam eden ayaklanmalar ve 2003’te Irak’ın işgal edilmesi sebebiyle yüksek enerji fiyatlarından batılı ülkelerin sorumlu olduğunu söyledi.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov’la görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, “Kuzey Afrika’da kim ne yapıyor? Biz? Hayır. Irak’ta kim ne yapıyor? Biz? Hayır. Biz buralarda hiçbirşey yapmadık” dedi. Putin, “Elbette, biz fiyatların pahalı olduğunu biliyoruz. Ancak enerji ve petrol fiyatlarının artmasına neden olan şartları biz oluşturmadık” diye konuştu.

Ukrayna ile imzalanan uluslararası standartlarda doğalgaz anlaşmasında herhangi bir düzenleme yapmalarının mümkün olmadığına değinen Putin, “Rusya her ülke için evrensel olan bir fiyat formülü uyguluyor. Ukrayna bundan hariç değil. Burada Ukrayna halkının kullanacağı fiyatlar, Ukrayna’nın güvenilir bir transit ülke olması ve diğer konular birlikte ilerliyor” değerlendirmesinde bulundu. Putin’e göre transit ücretlerinde bir artış olması durumunda, Ukrayna halkı da pahalı doğalgaz tüketecek.

Ukrayna Başbakanı Azarov, Soçi’de gerçekleşen görüşmelerde, Rusya’dan alınan doğalgaz fiyatlarında indirim yapılması ve transit ücretlerde de artış yapılmasını talep etti. Azarov’un taleplerini birkaç kez reddeden Rusya Başbakanı Putin, basın toplantısında Polonya, Almanya dahil diğer ülkelerden Ukrayna’nın daha ucuz doğalgaz alımı yaptığını söyledi. Rusya’nın Kırım’da konuşlanan Karadeniz Filosu nedeni ile bin metreküp doğalgazda 100 dolar indirim yaptığını hatırlatan Putin, fiyat artışlarının petrol ve ürünlerinde yaşanan artışla paralel olarak geliştiğini savundu.

Rusya ve Ukrayna arasında toplam ticaret hacminin 2010’da yüzde 62 artarak 37 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Rusya Başbakanı, “2011’de de bu rakamın 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor” dedi. Kiev’i Belarus ve Kazakistan’la oluşturulan Gümrük Birliği’ne davet eden Putin, bunun ilk aşamda Ukrayna’ya 10 milyar dolar civarında bir katkı sağlayacağını hatırlattı.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna’ya 2011’in ilk çeyreğinde bin metreküpü 264,3 dolardan doğalgaz verildiğini, mevcut anlaşmaya göre son çeyrekte bu rakamın 500 dolar seviyesine çıkabileceğini söylemişti. Petrol varil fiyatlarındaki artışla paralel olarak belirlenen doğalgazda zamlı rakamlar Türkiye dahil tüm Avrupa ülkeleri için de geçerli olacak. İkinci çeyrekte bin metreküp doğalgaz için 295 dolar ödeme yapması beklenen Kiev, üçüncü çeyrekte 350 dolar ödeyecek.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]