Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriSinemaVideo

Dünya mülteciler gününde Kiev’de “İnsan Seli” filmi gösterildi

Son dönemde Erdoğan Rejiminden kaçan binlerce Hizmet Hareketi mensubu batı ülkelerinde adalet arıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Dünya Mülteciler Günü etkinlikleri kapsamında Çinli Sanatçı ve aktivist Ai Wewei’nin yönettiği ‘İnsan Seli’ (Human Flow) adlı belgesel gösterildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) inisiyatifiyle Küresel mülteci krizini ele alan filmin Ukrayna’daki ilk gösterimine;UNHCR Ukrayna Temsilcisi Pablo Mateu, Ukrayna Devlet Göç Servisi Başkanı Maksim Sokolük, Suriye’deki hadiseler sonrasında Donbas’a göçmek zorunda kalan Rusya saldırganlığı nedeniyle de Donbas’tan da ayrılarak mülteci durumuna düşen Arap ve Ukrayna melez İlyana Almasud, dünyanın çeşitli ülkelerinden Ukrayna’ya iltica eden mülteciler katıldı.

Kiev Sinema’sında resepsiyon ile başlayan etkinlik esnasında, 15 Temmuz 2016 darbe sonrasında Türkiye’de yaşanan mağduriyetler hakkında Pablo Mateu’ya bilgi verildi.

UNCHR Raporuna göre 2017 itibariyle 68,5 milyon kişi evlerini terk etmek ve başka yerlerde sığınmak zorunda kaldı. 20 Haziran’da, milyonlarca mültecinin gücünü, cesaretini ve azmi anılıyor. UNHCR, uluslararası toplumu ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan ailelere destek vermeye teşvik ediyor.

Son dönemde Erdoğan Rejiminden kaçanlar başta olmak üzere, Afganistan, Suriye, Irak, Meksika, Burma, Eritre ve Güney Sudan’dan gibi bir çok geri kalmış ülkeden insanlar umutsuzca güvenlik, barınma ve adalet için ülkelerini terk ediyor.

BELGESELDE NE ANLATILIYOR?

Ai Weiwei’nin yönetmenliğini yaptığı “İnsan Seli” (Human Flow) belgesel filmi, 65 milyon insanın savaş, açlık ve iklim değişikliği nedeniyle zorla yerlerinden edilmesini anlatıyor. Belgesel Nazım Hikmet’in “Yaşamak Kasideleri” şiirinden bir dizeyle açılıyor; “Yaşamak denen şeyin, su başındaki parsın, çatlayan çekirdeğin, ilk insanın hakkını istiyorum…”

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük insan göçü yaşanıyor. Dünya çapında 65 milyon insan açlık, iklim değişikliği, siyasi görüşü, müntesibi olduğu cemaatin baskı görmesi veya savaş nedeniyle evlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldı.

Ünlü sanatçı Ai Weiwei tarafından çekilen İnsan Seli, yaşanan bu benzersiz dev göçün etkileyici bir belgesel anlatımı. 23 ülkede bir yıl süresince yapılan çekimlerle Afganistan’dan Meksika’ya birçok farklı yerde can alıcı insan hikayelerine yoğunlaşıyor. Film, yaşananlara tanıklık ediyor; mülteci kamplarından tehlikeli deniz yolculuklarına, telle çevrili sınırlara, hikayesini anlattığı insanlarla birlikte yol alıyor. Yersizlikten, ümitsizlikten cesarete, dayanabilmeye, adapte olabilmeye, insanlığın kendini yeniden var edebilme gücüne ithaf edilen film, bu yüzyılı şekillendirecek olan soruyu soruyor: Küresel toplum; korku, izolasyon ve çıkarcılığı bırakarak açıklık, özgürlük ve insanlığa saygının yolunu seçebilecek mi?

TÜRKİYE’DE FİLİM YARIDA KESİLDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 54.’sü düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında gösterimi yapılan ilk yarışma filmi ‘İnsan Seli’, yarıda kalmıştı. Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde çekilen bir sahnede yer alan Türkçe altyazıda ‘gerilla’ kelimesinin geçmesine bazı izleyiciler tepki gösterdi, bazıları ise tepki olarak açık hava sinemasından ayrıldı. Birkaç dakika alt yazısız devam eden filmin gösterimi, teknik sorunların çözülemediği gerekçesiyle ileri bir tarihte gösterilmek üzere yarıda kesildi. Aksaklık yaşanan anın Türkiye’de çekilen sahnelere denk gelmesi şüphe yaratmıştı.

Muhabir ve fotoğraflar: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]