Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriKültürVideo

Türk dostu Ukraynalı şair İvan Draç hayatını kaybetti

Cenaze merasimine ülkenin dört bir yanından sevenleri akın etti.

Ukrayna’nın halk şairi, filozof İvan Draç, 19 Haziran’da hayatını kaybetti. Büyük yürekli insan Draç’ın cenaze merasimi 21 Haziran’da Vladimir Katedrali’nde gerçekleşti.

Cenaze merasimi için Vladimir Katetrali’ne ülkenin dört bir tarafından şairin sevenleri akın etti. Draç’ın cenaze ayini, Ukrayna ve Rus Kiev Patriği Filaret tarafından yönetildi.

Katedral’deki törene; Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve eşi Marina, Ukrayna Başbakanı Vladimir Grosyman, Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, Ukrayna Eğitim Bakanı Lilya Grineviç, bakanlar, milletvekilleri, dış misyon şefleri, yazarlar, şairler, akademisyenler, basın mensupları, ailesi ve yakınları katıldı.

Katedralden çıkışta basın açıklaması yapan Petro Poroşenko, “İvan Draç, halkımızın ruhuydu. Ukrayna’nın bağımsızlığında geride büyük ve değerli eserler bıraktı. Harika bir arkadaştı. Ukrayna’nın büyük bir evladıydı” dedi.

Poroşenko ve eşi Marina, Draç’ın ailesine başsağlığı diledikten sonra katedralden ayrıldı.

Draç’ın vefat haberi Türk dostları arasında da büyük üzüntüye neden oldu. Ukrayna-Türkiye Kültür Merkezi Syaivo’nun etkinliklerinin müdavimi ve destekçisi Draç’a son görevde, kurucuları, temsilcileri de cenaze merasimine gelerek ailesine taziyelerini iletti.

Katedraldeki merasim akabinde Draç’ın cenazesi doğduğu Telijıntsi köyüne defnedildi.

İVAN DRAÇ KİMDİR?

Ukrayna’daki, yerleşik Türkler, İvan Fedoroviç Draç’ı “baba” olarak tanımlıyordu. Draç, 17 Ekim 1936 Kiev Bölgesi’nin Telijıntsi köyünde doğdu. Ukraynalı bir şair, senarist, edebi eleştirmen, politikacı ve aktif bir siyasi aktivistti. Draç, Ukrayna’nın Halk Hareketi – Ruh’un kurulmasında önemli bir rol oynamış ve 1989’dan 1992’ye kadar örgütü yönetmişti. Draç, Ukrayna’nın bağımsızlık ilan etmesi akabinde Ukrayna Anayasası’nın yazılmasında da emeği geçti. 2006 yılında Ukrayna Kahramanı unvanını alan ve geride bir çok eser bırakan Draç, şiirleriyle,  hafızalara kazınmış sinema filmlerinin senaryolarıyla hatırlanacak.

Videographer – Muhabir: Yunus Erdoğdu

Fotoğraf: Mykola Lazarenko

www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com

www.UkraynaHaber.com
www.UkraynaHaber.com

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]