Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Moody’s: Türkiye’nin kırılganlık riski arttı

Raporda, Almanya'nın Türkiye'ye giden turistlere seyahat uyarısı yapmasının TL'yi olumsuz etkilediği belirtildi

Moody’s Türkiye ekonomisinin yurt dışından gelecek dövize ihtiyacı olduğunu belirterek, ülkenin risklere karşı kırılganlık derecesini bir basamak artırdı. Kurumun raporunda, Almanya’nın Türkiye’ye giden turistlere seyahat uyarısı yapmasının Türk Lirası’nı olumsuz etkilediğine de vurgu yapıldı.

Moody’s tarafından dün yayımlanan ve kredi derecelendirme niteliği taşımayan raporda, “Türkiye’nin dış kırılganlık riskini ‘Yüksek’ seviyesinden ‘Yüksek (+)’ seviyesine çıkardık” denildi. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilirin üç basamak altında “negatif” görünüm ile derecelendiriyor.

“Tasarruf oranı düşük” vurgusu

Bu değerlendirmeye gerekçe olarak, “yurt dışından sağlanması gereken yüksek tutarlı yeniden finansmanın” yarattığı kırılganlığı gösteren Moody’s raporunda ayrıca, “(Değerlendirme) düşük tasarruf oranlarına, enerji ithalatına ve ihracatın yüksek ithalat içeriği gibi sebeplerden kaynaklanan yapısal cari işlemler açığını yansıtmaktadır” denildi.

Türkiye’nin yurt dışı ve döviz yükümlülüklerine kıyasla “mütevazi” kalan döviz cinsi varlıkların da dış kırılganlığı artırdığı ifade edildi.

“Tüketim ve yatırım geriliyor”

Cari açığın bu yıl tüketim ve yatırımlardaki gerilemeyle birlikte ortalama yüzde 1.2’ye gerileyeceğini öngören Moody’s, bu sayede dış finansman gereksinimi azalsa da, yeniden finans edilmesi gereken yükümlülüklerin azımsanmayacak miktarda olduğuna dikkat çekti.

“Seyahat uyarısı sertleşti”

Moody’s geçen yıl Ekim ayından itibaren gerilimin azaldığı Türkiye-ABD ilişkilerinin Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle tekrar hareketli bir döneme girdiğine ve Almanya’nın Türkiye’ye giden turistlere yönelik seyahat uyarısını sertleştirdiğine dikkat çekti.

Raporda, “Bu diplomatik anlaşmazlıklardan biri veya ikisi birden daha hararetli bir hal alması ve ticaret ve yatırımları daraltacak yeni yaptırımların başlatılması TL’nin tekrar güç kaybetmesinde rol oynayabilir” denildi.

Kaynak: T24

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]