Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

IMF Başkanı: uzayan ömür süresine çare bulun emekliler bütçeyi batıracak

IMF başkanı hükümetleri ihtiyar nüfus konusunda uyarıyor… emeklilik yaşını acilen arttırın…

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, yaşam sürelerinin uzadığını artan emeklilik masraflarının ödenmesi için emeklilik yaşı arttırılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu’na göre, yaşlı işçilerin hızla artan emeklilik masraflarının ödenmesine yardımcı olmak için gelecekte çok daha geç emekli olmaları gerekecek.

Hükümetler de tüketim vergilerini arttırmak zorunda kalacaklar.

Christine Lagarde, dünyadaki hükümetlerin yaşlanan nüfuslarının gerçekliği ile yüzleşmeye başlaması gerektiğini, bunun da artan yaşam süresi gelecek yıllarda bütçeleri üzerinde dramatik bir etkisi olacağını dile getirdi.

Dünyanın yaklaşık 7.5 milyar kişilik nüfusunun 40 yılda 10 milyara çıkacağını söyleyen Lagarde, ancak bu büyümeye rağmen, çoğu gelişmiş ekonomi yaşlanma ve azalan nüfuslara doğru “anlık bir geçiş” yaşayacak ve bunun sonucunda ekonomik büyümeler düşecek.

Yaşlanan nüfusun oluşturduğu etkiyle Lagarde, gelişmiş ekonomilerdeki potansiyel büyümeyi orta vadede yaklaşık 0,2 puan, gelişmekte olan ekonomilerde ise iki kat azaltacağını söyledi.

Lagarde göre, bir tedbir alınmadığı takdirde, devletler emeklilik ve sağlık sistemlerini devam ettiremeyecek, nüfus ihtiyarladığı için bütçeyi destekleyecek daha az işçi olacak ve kaynakları yiyen daha fazla emekli olacak.

Lagarde, “Hükümetler, emeklilik fonları ve bireyler beklenenden çok daha uzun yaşama şansını ciddiye almıyorlar.” dedi.

IMF’nin raporuna göre, eğer herkes beklenenden üç yıl daha uzun yaşarsa, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde emeklilikle ilgili maliyetlerin yüzde 50 artacak. Bu durum ise özel ve kamu sektörü bilançolarını büyük ölçüde etkileyecek ve finansal istikrarı zayıflatacak.

IMF, ihtiyar nüfusa yapılacak harcamalar, karşısında siyasilerin harekete geçmemesi halinde gelişmiş ekonomilerde GSYİH’nın yüzde 16,5’inden yüzyılın sonuna kadar yüzde 25’ini yaşlılara gidecek.

Lagarde, hükümetlerin emeklilik sistemlerinin sürdürülebilir olmasını sağlamak için “oyun değiştiren” politikalar izlemeleri gerektiğinin altınız çizdi.

IMF’ye göre kadınların da çalışması gerekecek.

Kadınların da istihdama dahil olmaları gerektiğine dikkat çeken IMF başkanının bu konuşması akabinde Avustralya’da 65 olan emeklilik Temmuz 2017’de 65,5’e, daha sonra da 2023 Temmuz’unda aşamalı olarak 67’ye yükseltilmesi için yasa çıkartıldı.

Kaynak: SMH

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]