Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
TeknolojiVideo

REFACE App uygulaması nedir? Gözlerinize inanmayın!

ReFace App kullananlar dikkat! İşte arkasındaki tehlike...

REFACE App mobil cihazlar için yayınlanan yüz değiştirme uygulamasıdır. En gerçekçi yüz değiştirme için geliştirilen eğlenceli REFACE uygulamasını yüzünüzü farklı bir videoda görmek için kullanabilirsiniz.

Adı REFaceApp… fotoğrafınızı çekiyorsunuz ve bir kaç saniye içinde uygulama sizi dünyaca meşhur bir gişe filminin başrol oyuncusu yapıyor.

Fazlasıyla eğlenceli duruyor. Peki, madalyonun arka yüzünde ne var?

İnternet güvenlik uzmanları bu tür uygulamalar için: “Güvende olmak istiyorsanız ReFaceApp’i kullanmayın” diyor.

Sosyal medyaya son günlerde baktıysanız yakın arkadaşlarınızın, uzaktan akrabalarınızın ve tanımadığınız birçok ünlünün FaceApp ile yaşlı hallerini görmüş olabilirsiniz… Hala bu furyanın nereden çıktığına dair bir bilginiz yoksa sizi bilgilendirmek için öncelikle bu trendin çıkış noktasını anlatalım. Her şey FaceApp isimli bir uygulama yüzünden başladı. Bir yazılım aracılığıyla mevcut fotoğrafları yaşlandıran bir uygulama olarak lanse edilen FaceApp ünlülerin de kullanımıyla bir anda patladı. Hem Google’ın Android işletim sistemi hem de Apple’ın iOS işletim sisteminde çalışan uygulama bedava olduğu için 7’den 77’ye herkes bu uygulamayı kullanarak fotoğraflarını işliyor.

Benzer şekilde çalışan ReFace App ise sizin yüzünüzü dünyaca ünlü tanımış bir kişinin yüzünün yerine koyuyor hem de bunu videoda da yapabiliyor.

Üstelik hareketsiz bir fotoğrafın mimiklere kadar değişmesi dikkat çekiyor.

İş artık fotoğraflara efekt uygulamaktan çıktı hareketli videolara yüz yerleştirmeye gitti. Hatta bunu cep telefonundan bir tıklama ile yapıyorsunuz.

Bu tür uygulamaları geliştiren şirketlerin geçmişi bir hayli enteresan… Rus teknoloji şirketi Wireless Lab tarafından geliştirilen uygulama hakkında tartışmalar aldı başını gitti…

Teknoloji kullanımında güvenlik ve mahremiyet alanında uzmanlaşan David Vaile, ABC’ye konuşarak tehlikeyi gözler önüne serdi. Vaile, “Bu uygulama normalde istenenden çok daha fazla şey istiyor. Bu uygulamada kullanılan fotoğrafların herkes ile paylaşılmasına imkan tanınıyor ve bu uygulama bu verileri sonsuza dek saklama hakkına sahip oluyor. Fotoğrafı yüklediğinizde sizin verinizin nereye gönderildiğine dair detaylı bir bilgi yok. Uygulamayı indirmeden önce yazan anlaşma metninde fotoğrafların, şirket tarafından hemen herkesle paylaşılabileceğine onay vermiş oluyorsunuz” dedi.

Ayarlar bölümünden ReFaceApp’e fotoğraflarınızı kullanmak için izin vermeseniz bile uygulamanın devam etmesi için farkında olmadan fotoğraflar işlenebiliyor.

iPHONE KULLANICILARI DİKKAT

Öte yandan uygulamanın telefon albümündeki fotoğraf albümlerine de erişim izni alması yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar, ReFaceApp’in kullanıcının bilgisi olmadan fotoğraf albümlerindeki herhangi bir fotoğrafı kullanabileceğini söylüyor. Her ne kadar bu iddia henüz doğrulanmasa da Apple tarafından yakın zamanda getirilen bir güncelleme tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı. Apple’ın daha önce Ayarlar bölümünde izin vermemeniz durumunda kullanılan uygulama fotoğraflara erişemezdi. Fakat yapılan güncelleme ile Apple uygulamaların çalışması için verilerin kullanıcının izni haricinde işlenmesine imkan tanınıyor.

ARTIK HER GÖRDÜĞÜNÜZ VİDEOYA İNANMAYIN

Bu tür uygulamalar kişisel verilerinizin güvenliğinin tehlike atmanın yanı sıra başkalarının sizi aldatmasına da vesile olabilecek durumda. Yani bir tanıdığınızın uygunsuz bir şekilde videosunu gördüğünüzde “bu şeytan işidir” deyip görmemezlikten gelin. Çünkü bu tür bir videonun gerçek olup olmadığını anlamak bile çok profesyonellik gerektirecektir.

GAZETECİ YUNUS ERDOĞDU KILIKTAN KILIĞA GİRDİ

Gazeteci Yunus Erdoğdu, RefaceApp kullanılarak hazırlanan ve kendisine gönderilen videoları bir klipte topladı.

Videonun bazı yerlerindeki benzerliğe kendisi de şaşıran Erdoğdu: “Eskiden hızlı bilgisayarlarda saatlerce uğraşılarak hazırlanan efektler artık saniyeler içinde sıradan bir telefonda hazırlanabiliyor.” dedi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]