Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EkonomiFoto GaleriYunus Erdoğdu

[ÖZEL] “Türk Akımı projesi Türk milletine yapılan en büyük ihanettir”

Bölgenin en önemli enerji uzmanı Karadeniz Havzası'nın petrol ve doğalgaz potansiyeli konusunda UkraynaHaber.com'a çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bulunduğu konum itibariyle isminin şimdilik gizli kalmasını isteyen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)’nin en önemli enerji uzmanı UkraynaHaber.com’a 19 Kasım’da Türkiye Reisi Recep T. Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin,’in denizden geçen kısmı tamamlanan TürkAkım ve Mavi Akım projelerini değerlendirdi.

Dünyaca ünlü enerji uzmanı Karadeniz havzasına ilişkin; “Karadeniz havzası Suudi Arabistan’ın sahip olduğu potansiyele sahip bir bölge. Ruslar bölgede ilk petrolü 1864 yılında keşfetti. Karadeniz’in Kırım’da kıyılarında tam teşekküllü petrol çıkartmaya ise 1933 yılında başladı. Petrol rezervleri bakımından birçok petrol üreten bölge ve ülke ile rekabet etmeye hazır ancak Putin’in son hamleleriyle neredeyse tamamı hukuksuz şekilde Rusya’nın tekeline aldı. Rusya, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni işgal ederek Karadeniz’in Kırım kıyılarındaki petrol sahaları ele geçirdi. Gürcistan ihtilafıyla da Abhazya kesimindeki sahaları domine etti. Türkiye’deki petrol sahalarının üzerinden ise Mavi Akım ve TürkAkım projelerini geçirerek işlevsiz hale getirdi. Rusya, Karadeniz üzerindeki çok sayıda kurduğu petrol sondaj platformu ile hem Ukraynalıların hem de Türklerin Karadeniz’deki petrollerini sömürüyor.” dedi.

www.UkraynaHaber.com

Karadeniz havzasının sadece Rusya’nın pipetlerinin olduğu meyve suyuna benzeten uzman Rusların, Türklerin hakkını Karadeniz’deki Türk sularındaki petrol sahalarının üzerinde döşediği boru hatlarıyla işgal ettiğine dikkat çekti.

“TÜRKAKIM EN BÜYÜK TÜRK MİLLETİNE EN BÜYÜK İHANET”
“Ruslar, Karadeniz altındaki doğalgaz rezervi üzerinden TürkAkımı geçirdi, Türklerin doğalgaz çıkartması mümkün değil.” şeklinde konuşan enerji uzmanı; “Türk Akımı projesi Türk milletine yapılan en büyük ihanettir. Bir gün Türkiye’yi seven uzmanlar Karadeniz’de sismik petrol taraması yapma imkanına sahip olduğunda bu gerçeği ispat edeceklerdir. Bizim elimizde haritalar mevut. Ruslar büyük gayretler ile Karadeniz’in Türk kıyılarındaki petrol kaynaklarını tespit etti. Daha sonra da 700 kilometrelik boru hattını Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde karasularında petrol kaynağının üzerine döşedi. Türkler artık TürkAkım hattının güvenliği gerekçesiyle bu hattının yakınlarında sondaj ve arama çalışmaları yapamaz.” dedi.

Türklerin Karadeniz havzasında petrol aramalarını bu zamana kadar neden ihmal ettiği yönündeki sorumuza ise Uzman, “İlk olarak Türkler kolaycı zahmeti sevmez. Türkiye coğrafya olarak genellikle petrol ve doğal gaz tedarikçilerine sınır veya yakın, İran, Suriye ve Azerbaycan gibi bu nedenle enerji tedariki konusunda çok sıkıntı yaşamadı. Hazırı aldı tüketti. İkinci olarak, Türkiye, derin sularda isabetli sondaj yapacak ve sismik araştırma yapmak için gerekli teknolojilerden mahrum. Üçüncü, olarak bu bölgeye yatırım yapacak yabancı yatırımcılara da uygun çalışma koşullarını sunmuyor kendisinin de yatırım yapacak imkanı bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

“TÜRKLER KARADENİZ’DEN HAMSİ İLE ÇİNGENE PALAMUTU, RUSLAR İSE KARADENİZ’DEN PETROL VE DOĞALGAZ  ÇIKARIYOR”
Uzman halihazırda Anapa’da, Türkiye’de satmak için depolanan doğalgazın bile Karadeniz’den çıktığını, Türklerin Karadeniz’in hamsisi palamudu ile ilgilenirken Ruslar in işgal ettiği Kırım’dan çıkarttığı petrol ve doğalgazı Türklere sattığını ifade etti.

Uzman Rusların Meksika Körfezi’ndeki British Petroleum (BP) yaşadığı felaket örneğinden ders alması gerektiğini Karadeniz’de benzer bir felaket yaşanması kapalı deniz olduğu için kendi kendini temizlemesinin mümkün olmadığını ifade ediyor. Rusya’nın derin sularda petrol çıkartma teknolojisine sahip olmadığını belirten uzman, batılı petrol devleriyle anlaşma yapmaya mecbur olduğunu bunun yerine batılı ülkelerle Türkiye’nin anlaşma yaparak bir an evvel bu petrolü çıkartmaya başlaması gerektiğini ifade ediyor.

“GÜRCİSTAN’IN REZERVLERİ AZ”

Gürcistan için uzman: “Karadeniz’in Gürcistan bölgesindeki rezervlerin hacmi az olduğunu yeterli sayıda da sondaj yapılamadığını ancak Abhazya’da da petrol var gibi görünüyor. Gürcistan ile Abhazya arasında çözülmemiş bir siyasi çatışma var. Bu saha da zaten 2009 yılından beri Rus şirketi Rosneft’in kontrolünde. Gürcistan’da ayrıca çevreciler petrol çıkartılmasına karşı. Vatandaşlar da turizm gelirlerini kaybetmekten korkuyor.” şeklinde konuştu.

“ROMANYA’NIN İŞİ DAHA KOLAY”

Romanya’da devam ediyor çalışmalar…

Romanya’nın durum içinse, “Kıyıları turizme elverişli değil bu avantaj. Aynı zamanda bölgedeki en büyük ulaşım ve lojistik merkezi Köstence limanı var. Romenler kıyılarından çıkacak petrolün ülkenin ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyor. Üstelik, elimizdeki haritalara göre petrol yatakları da derin olmayan sularda. Kıyıdan doğuya doğru 35 km uzaklıkta, sığ sularda sondaj 100-120 metreye kadar olan derinliklerle petrol bulunuyor. Bölgede; 2012 yılının Şubat ayından bu tarafa Romen OMV Petroleum, Sterling Resources ve Exxon Mobil doğalgaz için çalışıyor. Exxon Mobil, Romanya’daki Domino-1 projesinin sonuçlarını açıkladı. 930 metre derinlikte bulunan Domino-1’in önemli rezervleri vardır. Yaklaşık 3 trilyon metreküplük doğalgaz kaynağı söz konusu. Romanya, hem Avrupa Birliği bünyesinde olduğu için hem de Karadeniz petrol rezervleri üzerinde kat ettiği mesafe açısından umutlu.” olduğunu ifade etti.

“BULGARİSTAN YOLSUZLUK KISKACINDA”

Konu Bulgaristan’a gelince uzman şunları söyledi, “2012 yılının Temmuz ayında, 3 boyutlu sismik aramalar yapıldı. Yüzde 40’lık bir petrol bulma olasılığı var. Petrol Türkiye sınırına yakın derin sularda keşfedildi. Bir ihale açıldı ancak yolsuzluk skandalına kurban gitti. Yetkililer ihale sürecinde sahtekarlık olduğunu ortaya çıkardı. Bulgaristan’ın kendi sahaları için yatırımcı bulma süreci devam ediyor.”

“TÜRKİYE BİLİYOR GERÇEĞİ”
Türkiye ile gündemimize döndüğümüzde ise, “Türkiye biliyor gerçeği, gazetecileriniz neden araştırmıyor?” dedi.

Karadeniz petrolleri ile ilgili Türk basınında çıkan haberlerden satır başları:

* Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arayan TPAO ile BP yetkilileri, milyar varillik petrol rezervlerinin olduğunu açıkladılar.

* Brezilya’nın milli petrol şirketi Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), Karadeniz’de çok zengin petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu tahmin ediyor.

* Karadeniz’in batısında yer alan Kırklareli blokunda (hidrokarbon arama sahası petrol/doğalgaz) ortalama su derinliği bin 200 metre iken, doğusunda yer alan Sinop blokunda su derinliği 2 bin 200 metreyi buluyor.

* Yüksek potansiyel barındıran ancak beraberinde büyük risk taşıyan Karadeniz’in Türkiye’ye ait bölümünde hala yeterince arama faaliyeti yapılmadığı belirtiliyor.

* Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’in büyüklüğü ve bugüne kadar yapılan sismik ve sondaj çalışmalarının nitelik ve nicelik yönünden yetersiz olduğu dikkate alındığında petrol arama faaliyetlerine yeniden başlanmasının doğru bir karar olacağını söyledi.

* Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, 17 yıl Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) petrol jeologu olarak çalıştığı, 1989 yılından sonra ise Türkiye’nin yanı sıra, Suudi Arabistan, Avustralya, Kuveyt, Endonezya ve İran’da petrol arama çalışmalarına jeolog ve jeofizikçi olarak katıldığı ve Karadeniz’in tabanında donmuş metan gazı olarak bilinen gazhidrat bulunduğunu ve bunun varlığının tek başına petrol ve gaz olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]