Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Tarih

Sarıklı kaftanlı resmiyle bilinen Tımiş Hmelnıtskıy kimdir?

Hetman Boğdan Hmelnıtskıy'nin en büyük oğlu, sarıklı cübbeli resmiyle bilinen, Ukrayna’nın önemli askeri ve siyasi figürlerinden, Tımiş Hmelnıtskıy kimdir?

Tımiş Hmelnıtskıy’nın kısa biyografisi şöyle: 22 Eylül 1632 yılında Suceva’da (Romanya) dünyaya geldi.

Şubat-Mart 1648’de Hetman Boğdan Hmelnıtskıy ile Kırım Hanı III. İslam-Giray’a, Kozakların, Polonya-Litvanya Topluluğu’na karşı girdiği mücadelede Kırım Hanlığı’nın desteğine karşılık oğlu Tımiş’i Bahçesaray’da rehin bıraktı. Tımiş bu sırada bir Osmanlı beyi gibi kılık kıyafet giymesi ve bu şekilde portesinin günümüze kadar gelmesi dikkat çekti.

1648 itibaren Tımiş, yüzbaşı oldu ve babasıyla birlikte Ukrayna ordusunun girdiği; Galiçya, Zboriv, Brest (1651) ve Batoz (1652) savaşlarına katıldı.

Moldova prensliğinin başkentinin ele geçirilmesinden sonra, Tımiş’in Moldova hükümdarı Vasyl Lupul’un kızı, Rosanda’nın ile evlendi ve Ukrayna ile Moldova arasında ittifak kuruldu. Bu evlilik sayesinde Hmelnıtskıy ailesi, o dönemin Doğu ve Orta Avrupa’nın en etkili soylu aileleriyle ilişki kurmuş oldu.

12 Eylül 1653, Suceva kuşatmasında kalenin savunması sırasında, Tımiş topçu bombardımanı sırasında yaralandı. 15 Eylül’de kangren başladı1653 yılında öldü. Tımiş’in ölümünden sonra, Suceava garnizonu kaleyi savunmaya devam etti ve düşmanı 19 Ekim’de ateşkes şartlarını tamamlamaya zorladı, ardından Kozaklar teslim oldu ve Suceava’yı terk etti. Tımiş’in cesedi alınarak 27 Aralık 1653’te, Subotov’daki kiliseye gömüldü.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]