Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AzeriVideo

İlham Aliyev canlı yayında gelişmeleri anlatıyor

Ermenistan teslim oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurdu.

Bölgeye Rusya ve Türkiye barış gücü gelecek. Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk askerinin de barış gücü içinde olacağını söyledi.

Canlı yayında anlatıyor…

Aliyev’in konuşmasından satır başları:

Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak.

Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz.

Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ’da 5 yıl süreyle kalacak, taraflar itiraz etmezse bu süre uzatılabilecek.

Fuzuli, Cebrail, Kubadlı, Şuşa bizimdir Karabağ bizimdir… 27 Eylül’den bugüne kadar 300 civarında yerleşim biriminin kurtarılması Ermenistan ordusunun belini kırdı.

Halkımızın demir iradeli. Bu sayede Ermenistan’ı yendi.

Topraklarımıza dönüyoruz ve bundan sonra asla terk etmeyeceğiz. İt kovar gibi kovduk topraklarımızdan…

Bizim camilerimize domuz sokanların kendileri domuzdur… Harbi merhale bitti siyasi merhale başlıyor… Paşinyan’ın imzalamaktan başka yolu yoktur. Harbi bir kapitülasyondur.

ANLAŞMA NE İÇERİYOR?

Azerbaycan ordusu karşısında ağır kayıplar veren ve son olarak Şuşa’yı kaybeden Ermenistan, Dağlık Karabağ’da teslim oldu. Ermenistan Kelbecer, Ağdam ve Laçın’dan daha sonra Dağlık Karabağ’ın tamamından çekilecek.

Azerbaycan ordusu, işgal altında bulunan topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylül’de başlattığı operasyonda büyük ilerleme kaydederken, Dağlık Karabağ‘ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa bölgesinde de kontrolü sağladı. Bu gelişme sonrası iyice köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, teslim olma belgesini imzaladı.

KARABAĞ’DAN 15 GÜN İÇİNDE ÇEKİLECEKLER

Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya ile anlaşma imzalandığını duyurdu. Anlaşmaya göre; Azerbaycan ordusu bugüne kadar işgalden kurtardığı mevkilerde kalacak. Bölgede Türk ve Rus güçleri konuşlandırılacak. Ermenistan işgal altında tuttuğu 7 rayonun 5’inden hemen, 2’sinden 15 gün içinde çekilecek. Ermenistan’dan Karabağ’a ve Azerbaycan’dan Nahçıvan’a toplam 2 koridor oluşturulacak.

PUTİN: KARABAĞ’A BARIŞ GÜCÜ KONUŞLANDIRILACAK

Karabağ’da imzalanan anlaşmayla Rusya Devlet Başkanı Putin’den de açıklama geldi. Putin, “Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00’dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı Dağlık Karabağ’a barış gücü konuşlandırılacak” dedi.

HARUTYUNYAN: SAVAŞI BİTİMEYİ KABUL EDİYORUZ

Karabağ’ın sözde lideri Arayik Harutyunyan, “Mevcut durum göz önüne alındığında savaşı bitirmeyi kabul ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

İşte anlaşma metni:

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00’dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru’nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

RUS BARIŞ GÜCÜ 5 YIL BÖLGEDE KALACAK

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer’ı 15 Kasım’a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık’a kadar Ermenistan’la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan’a devredecektir.

ŞUŞA AZERBAYCAN’DA KALACAK

5. Şuşa Azerbaycan’da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan’a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi’yi Ermenistan’a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ’a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

ULAŞIM BAĞLANTISINI RUSYA SAĞLAYACAK

8. Bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. Bu taşıma bağlantısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (RF FSB) sınır servisi tarafından denetlenecektir.

9. Taraflara göre Nahçıvan ile Azerbaycan’ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecektir.

SON DURUM

Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ’da 27 Eylül’de başladığı operasyonda, 5 kent merkezi, 3 kasaba ve 240 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermenistan’ın işgalinden kurtarmıştı.

ERMENİSTAN BAŞBAKANI DA AÇIKLAMA YAPTI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurarak, bu bildirinin kendisi ve Ermenistan halkı için “acı verici” olduğunu söyledi.

Anlaşma hakkındaki açıklamayı Facebook sayfası üzerinden yapan Nikol Paşinyan şunları yazdı:

“Sevgili yurttaşlar, ablalarım ve kardeşlerim. Kendim ve hepimiz için çok ama çok zor bir karar verdim.
Rusya ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları ile Karabağ savaşının saat 01: 00’de bitirilmesine ilişkin bir bildiri imzaladım. Daha önce yayınlanan bildirinin metni kişisel olarak benim için ve halkımız için tarifsiz derecede acı verici.
Bu kararı, askeri durumun derinlemesine bir analizi ve durumu en iyi bilen kişilerin değerlendirmesi sonucunda aldım. Ayrıca bunun mevcut duruma mümkün olan en iyi çözüm olduğu inancına dayanıyor. Önümüzdeki günlerde tüm bunlar hakkında detaylı bir mesaj vereceğim.
Bu bir zafer değil, ama kendinizi bir kaybeden olarak görene kadar yenilgi yok. Kendimizi asla kaybedenler olarak tanımayacağız ve bu, ulusal birleşme ve yeniden doğuş çağımızın başlangıcı olmalı.
Geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını tekrar etmemek için bağımsızlık yıllarını analiz etmemiz gerekiyor.
Tüm şehitlerimizin önünde diz çöküyorum. Vatanı canlarıyla savunan ve savunan tüm askerlerimize, subaylarımıza, generallerimize, gönüllülerimize boyun eğiyorum. Artsakh (Karabağ) Ermenilerini özverili bir şekilde kurtardılar.
Sonuna kadar savaştık. Ve biz kazanacağız. Artsakh duruyor.
Çok yaşa Ermenistan! Çok yaşa Artsakh!”

AZERBAYCAN, ERMENİSTAN’DA YANLIŞLIKLA RUS HELİKOPTERİNİ DÜŞÜRDÜ
Ermenistan’ın geri çekilme kararının Rusya’ya ait bir helikopterin düşürülmesinden sonra gelmesi dikkat çekti.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ermenistan’da Rusya’ya ait Mi-24 tipi askeri helikopterin karadan havaya ateşlenen taşınabilir hava savunma sistemi ile vurularak düşürüldüğü duyuruldu. Helikopterde bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiği, 1 kişinin de yaralandığı açıklandı. Azerbaycan ise helikopteri ‘yanlışlıkla’ düşürdüklerini duyurdu.

Rusya’ya ait Mi-24 tipi askeri helikopter Ermenistan’da düşürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ermenistan’ın Yerash yerleşim yerinin yakınlarında Rus yapımı bir Mi-24 helikopterinin düşürüldüğü aktarıldı. Savunma Bakanlığı, helikopterin MANPADS tipi taşınabilir hava savunma sistemi ile düşürüldüğünü aktarırken, helikopterde bulunan 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 1 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, düşen helikopterin Azerbaycan sınırında vurulduğu ifade edilerek, “9 Kasım tarihinde 17.30 sıralarında Nahcivan Özerk Cumhuriyeti (Azerbaycan Cumhuriyeti) sınırının yakınındaki Ermeni yerleşimi Yerash’ın hava sahasında, 102. Rus askeri üssünün konvoyuna Ermenistan Cumhuriyeti topraklarından geçerken refakat eden Rus Mi-24 helikopteri karadan MANPADS tipi taşınabilir hava savunma sisteminden ateşe tutuldu. Füzenin isabet etmesi sonucunda helikopter kontrolü kaybetti ve Ermenistan topraklarında dağlık araziye düştü” denildi.
Bakanlık, helikopterin hangi unsurlar tarafından vurulduğuna dair araştırmaların devam ettiğini ve olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını açıkladı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]