Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Putin’den AB’ye “Ukrayna’nın içişlerine karışmayın!” uyarısı

Rusya-AB zirvesi sonrası Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği’nden, Ukrayna’da yaşanan olaylara karışmamalarını ve muhalefetin yanında yer almamalarını istedi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, kendilerinin Yunanistan’daki eylemler sırasında göstericilerin yanında olmadıklarını, aynı şekilde AB’nin Ukrayna’daki muhalif gösterilerin yanında olmamalarını istedi.

RUSYA, YUNANİSTAN VE KIBRIS’A MÜDAHİL OLMADI

AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle’nin kısa süre içinde Kiev’e yaptığı iki ziyareti ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın bu gece başlayacak ziyaretini eleştiren Putin, “Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nde olaylar çıktığında bizim dışişleri bakanımızın Avrupa karşıtı gösterilere katıldığını ve bir şeyler yapmaya teşvik ettiğini hayal etmeye çalışıyorum. Bu güzel olmazdı. Ukrayna halkının da bu düşünce ile Rusya ve diğerlerinin işlerine karışmasını istemez…” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’nın aracılara ihtiyacı olmadığını savunan Rus lider, “Ne kadar çok aracı olursa, o kadar çok problem olur.” uyarısında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile ticaret anlaşmasını askıya almasının ardından devam eden gösteriler nedeniyle Ukrayna Başkanı Mikola Azarov ve hükümet istifa etti. Yanukoviç’in muhalefete önerdiği başbakanlık teklifine henüz olumlu cevap verilmezken, ülkede gerginlik devam ediyor.

MUHALEFET İKTİDARA GELİRSE ANLAŞMALARI GÖZDEN GEÇİRMEYİZ

Ukrayna ile 15 milyar dolar borç verilmesi ve doğalgaz fiyatlarında indirim yapılması ile ilgili anlaşmaların muhalefet iktidara gelse de gözden geçirmeyecekleri taahhüdünde bulunan Putin, “Biz sözümüzde duracağız. Borç verilmesi ve doğalgaz fiyatlarında indirim belirli bir hükümet için değil, Ukrayna halkının yararı için yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna hükümetinin protestoculara karşı güç kullanılmaması yönündeki çağrısını olumlu bulduklarını ve AB’nin Ukraynalı ırkçı grupları kınaması gerektiğini ifade eden Putin, “Ukrayna’nın batısında bir papaz, kalabalıkları Kiev’e gitmeleri, hükümete ve Ruslara saldırmalarını istiyor. Bu aşırı ırkçı söylem medeni bir dünyada asla kabul edilemez.” şeklinde tepki gösterdi.

AB, UKRAYNA’NIN İÇİŞLERİNE KARIŞMIYOR

Basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, Ukrayna’da yaşanan olayları Putin’le detaylı bir şekilde ele almadıklarını, son günlerde yaşanan eylemlere müdahil olma niyetinde olmadıklarını söyledi. Ashton ve diğer AB temsilcilerinin muhalefetin erken seçim taleplerine de müdahil olma gibi bir niyetleri olmadığını belirten AB Konsey Başkanı, “İnsanların taleplerine saygı göstererek şiddetin bir an önce durması ve Ukrayna’da siyasi istikrarın sağlanmasını istiyoruz. Erken seçimlere Ukrayna’nın demokratik kurumları karar verecek. Biz parlamentonun kararına saygı duyacağız.” ifadelerini kullandı.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]