Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

DETAY HABER | Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye’de

Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Reisicumhur Erdoğan ve Ekümenik Patrik Bartholomeos ile görüşecek.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi (OPU)’dan yapılan açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin, Türkiye temaslarının başladığı bildirildi.

Ankara’da, havalimanında Türk askerleri tarafından karşılanan Zelenskıy, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.

Arslanlı Yol’dan yürüyerek Anıtkabir’e gelen Zelesnkıy, Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. Zelesnkıy, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladığı bildirildi.

Ankara’da, Kırım Tatarları ve Ukrayna diasporasına hitap eden Zelenskıy, işgal altındaki Kırım’daki insanların haklarını koruyacaklarını ve Kırım’ın kesinlikle yeniden Ukrayna’ya döneceğini söyledi.

Türkiye Reisicumhuru Recep T. Erdoğan’ın davetine icabetle, başlayan resmi ziyarette ilişkin OPU’dan yapılan açıklamada, Zelenskıy’nin, ilk olarak Ankara’da Reisicumhur Erdoğan ile görüşeceğini akabinde de İstanbul’a geçerek Fener Ekümenik Rum Patriği Bartholomeos ile bir araya geleceği belirtildi.

Ziyarete ilişkin Türk basınına yansıyan bilgilere göre; yarın Zelenskıy, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılanacak. Erdoğan ile Zelenskıy, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke ekonomik ilişkilerinin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele alınacak.

Türkiye’nin “Yeniden Asya” (Asia Anew) adını verdiği 11. Büyükelçiler Konferansı’nın onur konuğu olan Avrupa yanlısı Ukrayna halkı tarafından seçilen Zelenskıy, Türkiye’nin resmen Asya’ya döndüğünün ilan edildiği toplantıya katılacak.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklamada, Zelenskıy’nin ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ikili ilişkiler, tüm veçheleriyle gözden geçirileceği, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacağı duyuruldu.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, Karadeniz bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması dâhil, bölgesel ve uluslararası konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunulması da öngörülmekte.

ZELENSKIY, TÜRKİYE-UKRAYNA İŞ FORUMU’NA KATILACAK
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’ndan alınan bir yazıda, Volodımır Zelenskıy’nin 7 – 8 Ağustos’ta yapacağı resmi ziyaret çerçevesinde T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla, 8 Ağustos’ta Conrad İstanbul Bosphorus Otel’de Türkiye – Ukrayna İş Forumu düzenleneceği bildirildi.

Foruma Zelenskıy’nin yanı sıra, Ukrayna ve Türkiye’den üst düzey hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin iştirak etmesi bekleniyor. Söz konusu etkinlik çerçevesinde, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası üyesi firmalar ve Türkiye iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri de organize edilecek.
İş forumuna ilişkin ayrıntılı program ve Ukrayna heyet listesi, DEİK tarafından kayıt yaptıran firmalara iletildi. Toplantıya katılmayı arzu eden işadamlarının 6 Ağustos 2019, Salı günü saat 18:00’e kadar https://portal.deik.org.tr/KatilimFormu/987/13338 internet bağlantısında yer alan formu eksiksiz doldurarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. Toplantıya katılım bedeli DEİK üyesi firma temsilcileri için 340 TL, DEİK üyesi olmayan firma temsilcileri için 420 TL olarak belirlenmiş.

CEMİLOĞLU, SERBEST TİCARET ANLAŞMASINDA SONA GELİNDİ

Kırım Tatarlarının Milli Lideri ve Avrupa Dayanışması Partisi Milletvekili Mustafa Cemiloğlu’na göre hâlihazırda Türkiye ile Ukrayna arasında uzun süredir müzakereleri devam eden serbest ticaret anlaşması imza aşamasına gelmiş durumda. Ancak iki ülke arasında yaklaşık 22 bin kalem üründen 21 bininde uzlaşma sağlanmış durumda. Geriye kalan az sayıdaki ürünün gümrüklerini sıfırlama konusunda ise müzakereler sürüyor takvim henüz belirsiz.

ÇUBAROV: RUSYA’DAKİ SİYASİ MAHKÛMLAR GÜNDEME GELECEK

Kırım Tatar Milli Meclisi Reisi Refat Çubarov, ziyarette ele alınacak konulara ilişkin Ukrayna basınına yaptığı açıklamada; özellikle askeri işbirliği ve Rusya’da cezaevlerinde bulunan siyasi mahpusların serbest bırakılması, Rusya’nın işgali altındaki bölgelerde insan hakları ihlalleri ortadan kaldırılması üzerinde durdu.

Siyasi mahkûmlarının serbest bırakılma krizinde, Erdoğan’ın konumuna işaret eden Çubarov, bu konularda Ukrayna’nın tüm uluslararası alanlarda Türkiye’nin destek alacağını, Türkiye’nin, Ukrayna’nın stratejik bir müttefiki olmaya devam ettiğini iddia etti.

Hâlbuki gerçek pek Çubarov’un anlattığı gibi değil, Türkiye, 25 Haziran’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrası katılım ve oy hakları askıya alınan Rusya’nın AKPM’ne dönmesine ilişkin yapılan oylamada, Moskova’ya tam destek verdi.

21 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından Zelenskıy eşi ve çocukları ile birlikte Muğla’nın Bodrum ilçesinde tatil yapmıştı. Tatile giderken düşük maliyetiyle bilinen havayolu Pegasus’u tercih etmişti. Ukrayna basınında Zelenskıy’i bu esnada Erdoğan’ın yakın korumalarının koruduğu iddia edildi.

Karayollarının kötü olduğu Ukrayna’da, Zelenskıy yurtiçi bir ziyaretinde yolların tamiri ve yenilenmesinin Türk firmaları tarafından yapılması talimatı vermişti. İki ülke alanında karayolu tamir ve inşaatı alanında yeni anlaşmalar yapılması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’yi çok sayıda Ukraynalı turistin tercih ettiği biliniyor, bu nedenle karşılıklı turist sayısının arttırmak için turizm alanında işbirliğinin de gündemde olacak.

Zelenskıy, cumhurbaşkanlığı koltuğunu Erdoğan ile iyi ilişkileri bulunan eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’dan yüzde 73 gibi tarihi rekor sayılan ezici bir oy oranı ile almıştı.

Genel seçimlerde de Zelenskıy’nin partisi Halkın Hizmetkârı yüzde 43.16 ile birinci çıkarak Ukrayna’da tek başına hükümet kurma imkânını elde etti. Böylece, parlamenter cumhurbaşkanlığı ile yönetilen Ukrayna tarihide ilk defa bir lider tam başkanlık sistemindeki güçler tek elde toplanmış oldu.

TC Cumhurbaşkanlığı, Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenskıy’nin adını yanlış yazdı

Türkiye Cumhuriyeti Reisicumhuru Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine icabetle, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 7-8 Ağustos 2019 tarihlerinde Ankara ve İstanbul’a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Bu ziyarete ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan basın duyurusunda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’nin hem görevi hem de adı, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy” yanlış yazıldı.

Her ülkenin Ukraynaca isimleri kendi dillerine aktarırken kendilerine has yazım kuralları var.
Türkçede, Ukraynaca özel isimler okunduğu şekliyle karşılığındaki Türkçe harflerle yazılıyor.
Örneğin, en çok yapılan hatalardan birisi, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in yazımı, Ukraynaca “Київ”
Harf harf açarsak “К-K, и-ı, ї-yi, в-v” Kıyiv. İngilizce, yazılışı ise Kyiv.

Ukrayna cumhurbaşkanının adı ise Ukraynaca, “Володимир Зеленський – В-V, о-o, л-l, о-o, д-d, и-ı, м-m, и-ı, р-r З-z, е-e, л-l, е-e, н-n, с-s, ь-yumuşatıcı ses karşılığı yok, к-k, и-ı, й-y” yani tam Türkçe karşılığı “Volodımır Zelenskıy”. İngilizce yazılışı ise, Volodymyr Zelenskyy. İngilizcede, Türkçedeki “ı” harfi olmadığı için “ı” yerine “y” harfi kullanılıyor. Yukarıdaki Kıyiv güzel bir örnek buna.

Öte yandan Türkmenistan, Latin alfabesine geçtiğinde de, Türkçedeki “ı” harfi yerine “y” harfini tercih ederek Türkçeden ayrı düştü.

Diğer bir yanlış ise, Zelenskıy, cumhurbaşkanıdır. Ukrayna parlamenter cumhuriyettir. Yani başkanlık sistemi ile yönetilmediği ise devletin başındaki cumhurbaşkanı, olarak tanımlanır, başkanlık sistemlerinde olduğu gibi “devlet başkanı” denilmez. Çünkü Ukrayna’da bir kabine ve başbakan vardır, eski Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı sisteminde olduğu gibi tam yetkili bir parlamento vardır.

Normalde bu tür nüanslara, ülkelerin diplomatik misyonları dikkat etmeli ve kontrol etmeli ancak liyakatsiz diplomatlar yerel dile yabancı oldukları için bu tür yanlışları fark bile edememektedir.

En basitinden Kıyiv’in bile “Kiev” şekilden yanlış yazılıyor olması onları ilgilendirmez.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

NOT: Ziyaret ile ilgili çok özel videolar birazdan paylaşmaya başlayağız, izlemek için youtube kanalını takip ediniz ve uyarıları açınız

Youtube kanalı takip ediniz: youtube.com/ukraynahaber

ESKİ UKRAYNA CUMHURBAŞKANI POROŞENKO ZİYARETİNDE ERDOĞAN’IN CANLI YAYINDA  UYUMASI

UkraynaHaber.com WhatsApp ihbar hattı herkese açık…

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]