Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bir ülkeyle daha vizeler kalkıyor

Bişkek temasları kapsamında Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile birlikte düzenlen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan ile Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni oluşturma kararı alındığını ifade etti. Konseyin Mart ayında dışişleri yetkililerinin karşılıklı tarih belirlemesiyle Türkiye’de ilk toplantının yapılacağını belirtti. İş Konseyi toplantılarının büyük önem arz ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, TOBB, TÜSİAD, TUSKON, MÜSİAD, ASKON gibi bütün kuruluşların Kırgızistan’daki muhataplarıyla karşılıklı işbirliği içerisinde olmalarını çok önemsediklerinin altını çizdi. Erdoğan, iki ülke arasında vizelerin kaldırılması konusunda da mutabık kaldıklarını kayd etti.

Erdoğan, “Türkiye olarak Kırgızistan’a yaptığımız yatırımlar ve gönderdiğimiz destekler 450 milyon dolara ulaşmış durumda. Bunun yanında sadece Manas Üniversitesi ile ilgili 150 milyon doları buldu, kuruluşundan bu yana. Fakat Manas Üniversitesi’nin daha verimli bir şekle dönüştürülmesi, sıkıntıların giderilmesi noktasındaki düşüncelerimi kendisiyle paylaştım, çok olumlu baktılar.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Mart ayında yapılacak toplantısında hibe konusundaki durumları beraber değerlendireceklerini söyleyen Erdoğan, ”Ne kadar hibe yapabiliriz, bunu kendi aramızda görüşmek suretiyle ikinci bir atak yapalım istiyoruz. Yani bizim derdimiz emme basma tulumbaya konulması gereken su konusunda. O suyu koyalım, sürekli balık ikramı değil, bundan sonra balık tutmayı kendileri başaracaklardır, ben buna inanıyorum” diye konuştu.

VİZELER KALKIYOR

Türkiye, Kırgızistan ve Rusya arasında da Kırgızistan’a yatırıma yönelik üçlü işbirliği oluşturabileceğini öneren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Bir diğer adım; o da vizeyle ilgili bugün yapmış olduğumuz anlaşmadır. İlk etapta 90 günlük vizelerin kaldırılması anlaşmasını imzaladık ama yıl sonunda tamamıyla vizenin kaldırılmasını da bu anlaşma içerisine yerleştirdik. Yıl sonuna kadar Türkiye ile Kırgızistan arasındaki vizeler tamamıyla kaldırılacaktır. Bu konuda mutabık kaldık” dedi.

Konuşmasında “güven ve istikrar olmayan bir yere uluslararası sermaye, küresel sermaye girmez”. Diyen Başbakan Erdoğan, Kırgızistan’da da öncelikle güven ortamının sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Erdoğan,” Nitekim Türk iş adamlarının burada çekmiş oldukları sıkıntılar var. Bazı olaylarda malum yağmalamalar oldu. Bu yağmalar sebebiyle 7 milyon dolara yakın Türk iş adamlarının buradaki yatırımlarının zarara uğradı.” Şeklinde konuştu.

Erdoğan, bir basın mensubunun, ”ABD dün İran ile ticaret yapan bazı Türk firmalarına ambargo uygulayacağını açıkladı. Bu konuda neler diyeceksiniz?” sorusuna, konuyla ilgili hangi firmalara neden, niçin böyle bir ambargo uygulandığını bilmediklerini ifade etti. Başbakan,” Bizim ambargolar konusundaki tavrımız bellidir. Nedenini, niçinini bilmeden şu anda bir şey demeyeceğim. Fakat Türkiye’ye dönünce bunları araştırırız,araştırdıktan sonra da gerekli cevabı veririz.” dedi.

ALMAZBEK ATAMBAYEV SEVİNÇTEN BU GECE UYUYAMADIM

Daha sonra söz alan Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev de Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede çok önemli karar aldıklarının altını çizdi. “Çok mutluyuz. Mutluluktan uyku da uyuyamadım. Çok sevindim. Kardeşimiz, ağabeyimiz geldi. Zor zamanlarda da, iyi zamanlarda da her zaman konuşuyoruz, Sayın Tayyip Ağabey ve Sayın Başbakanımız her zaman arkamızda” ifadesini kullandı.

Konuşmasını Rusça yapan Atambayev, tercüme sıkıntısı yaşanması üzerine, Türkçe ”O zaman Türkçe konuşayım” dedi. Başbakan Erdoğan da bunun üzerine, konuşmanın Rusça’ya tercüme edilmesini önerdi.
Atambayev de Türkçe konuşurken eksikliklerinin olabileceğini, bu nedenle kusuruna bakılmamasını istedi.

Atambayev, TİKA aracılığıyla da Kırgızistan’da projeler gerçekleştirildiğini belirterek, bu projelerin 10-15 milyon doları bulduğunu aktardı. Atambayev, Türkiye-Kırgızistan arasında ikili gerçekleşen diyaloğun üç boyutlu hale getirilmesi konusunun ele alındığını sözlerine ekledi. Atambayev, ”Rusya stratejik ortak. Türkiye ise dost ve kardeş ülke” ifadesini kullandı.

BİŞKEK – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]