Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Ukrayna basını: #BarışPınarıHarekatı Türklerin Vietnam’ı olacak

Ukrayna basınında Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı geniş yer aldı.

Türkiye’nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat’ın doğusuna yönelik başlattığı ‘Barış Pınarı Harekâtı’nı yankıları devam ediyor.

Ukrayna’daki haber ajansları günlerdir başlaması beklenen harekâtın başladığını, Türkiye Cumhuriyeti Reisicumhuru Recep Erdoğan, sosyal medya hesabından duyurdu.

Ukrayna basını ise bu harekâtı, “Türklerin Vietnam’ı” manşetiyle verdi ve Orta Doğu’da yeni uzun süren savaşın başlangıcı olarak öngördü.

Haberlerde Erdoğan’ın, Suriye’deki Kürtleri hızla yenip onları petrol kuyusuna erişmekten mahrum etmeyi hedeflediği belirtildi.

Operasyon bölgeyi “Türk Vietnam’ına” dönüştürebileceğine ve Ankara’nın yenilgisiyle son bulacağını belirtti.

Ayrıca haberlerde Trump’ın, Türkiye ekonomisini “tamamen yok etme” tehdidine de atıfta bulunuldu.

Türkiye ekonomisinin oynaklığı ve muhalif adayın İstanbul’daki belediye başkanlığı seçimlerindeki zaferi de yazılan konular içerisinde.

Suudi Arabistan’ın, Türkiye’nin bölgedeki hâkimiyetini engellemek için Suriye Kürtlerine silah ve istihbarat sağlayabileceğine dikkat çekildi.

İsrail’in de Kürtlere istihbarat ve silah desteği vereceğine işaret edildi.

Yunanistan’ın ve görevdeki Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’in güçlerinin Kürtlerin yanında olma ihtimali olduğu bildirildi.

“Türkiye, ülkenin tükenmesine yol açacak olan uzun süren bir savaşta takılma riskini aldı. Türk birlikleri, Rusların Kızıl Ordu’nun Afganistan’ı işgal ettiği veya ABD’nin Vietnam’ı işgal ettiği gibi Suriye’ye de girebilir. Ancak hem Moskova hem de Washington sonunda girmenin, çıkmaktan daha kolay olduğunu fark ettiler. Girmek kolay olur ama çıkmak zordur.” denildi.

DOLAR YÜKSELİYOR

Operasyonun ardından dolar/TL yükseldi. Kur, şu dakikalarda ise 5,86’da seyrediyor. 1 Euro ise 6.43 TL’den işlem görüyor.

Harekâtın başlamasından sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yarın acil olarak toplanma kararı aldı. İngiltere ve Fransa, BMGK’ya acil toplanma çağrısı yapmıştı.

Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyine başlattığı ‘Barış Pınarı Harekâtı’nı durdurma çağrısında bulundu. Ayrıca AB, güvenli bölge için “ödeme yapılmayacağını” ifade etti.

Suriye’den atılan roket, Nusaybin’de binaya isabet etti

Operasyonun başlamasından sonra Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan bir binaya roket isabet etti. DHA haberi “Nusaybin ilçesinin karışışında bulunan Suriye’nin Kamışlı kentinde YPG’li teröristler, Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından roketle saldırıda bulundu. Teröristlerin attığı roket, Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir binanın duvarına isabet etti. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, sınır hattındaki askeri birlikler, Kamışlı’daki teröristlerin bulunduğu alanı top atışına tuttu” şeklinde duyurdu.

Şanlıurfa sınır hattı özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Şanlıurfa Valiliği, ‘Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasının ardından sınır hattını Özel Güvenlik Bölgesi olarak ilan etti.

Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Suriye sınırında güvenlik durumunu desteklemek, ayrıca vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; batıdan doğuya doğru aşağıda koordinatları verilmiş olan hat ile hudut hattı arasında kalan bölgenin 08 Ekim 2019 tarihi itibari ile Valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir.”

DHA harekâtın başlamasının ardından Resulayn’da sivillerin bölgeyi terk ettiğini duyurdu.

Eğitime ara verildi

Akçakale, Ceylanpınar, Suruç’taki tüm okullarda, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’den harekat açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de harekat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan Barış Pınarı Harekatı’nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,”Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekatı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır. Terör örgütlerinin belinin kırılması, Türkiye’yi kuşatma ve kundaklama niyetine haiz mihrakların oyunlarının bozulması artık kaçınılmaz bir mecburiyettir”dedi.

Bahçeli, “Uluslararası hukuk ve meşruiyet ölçülerine harfiyen uygun olan Barış Pınar Harekatı’yla Suriye’nin kuzeyinde ülkemizin kara sınırlarına paralel olacak şekilde hem güvenli bölge tesis edilecek hem de bölgeye huzur, sükûnet ve istikrar yerleşmiş olacaktır. Türk milleti terörle yaşamaya alışmayacak, bu zillete asla tahammül etmeyecektir. ABD Başkanı’nın gelgitleri, tehdit dolu ifadeleri, aba altından sopa gösteren açıklamaları hiçbir şart altında itibar ve değeri olmayan zorba yaklaşımlar olarak anılacaktır. Barış Pınar Harekatı’na katılan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her bir ferdini gönülden kutluyor, hepsinin gözlerinden öpüyor, üstün başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve hükümetini samimiyetle tebrik ediyor, sonuna kadar desteklediğimizi çok güçlü şekilde paylaşıyorum” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN DUYURDU

Erdoğan, sosyal medya hesabından #BarışPınarıHarekatı’nın başladığını duyurdu. Erdoğan şunları yazdı:

”Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı ‘nı başlatmıştır.

Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile, ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz.
Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.

#BarışPınarıHarekatı‘nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye’yle birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Muhabir: Konstantin Konevets – Kıyiv

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]