Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da Anayasa Günü kutlanıyor

Ukrayna’nın ilk anayasasının kabulünün 20 yıldönümü nedeniyle başkent Kiev’de devlet erkânının katılımıyla bir dizi resmi etkinlik gerçekleştirildi.

Ukrayna Parlamentosu ülkenin bağımsızlığın beşinci senesinde 27-28 Haziran 1996 anayasayı 315 ‘evet’ oyu ile kabul etti. Ukrayna, Sovyet cumhuriyetlerden yeni anayasayı kabul eden en son ülke oldu. Ukrayna’da 28 Haziran resmi tatil ve Anayasa Günü olarak kutlanıyor.

Parlamento tarafından 28 Haziran 1996’da uzun tartışmalar neticesinde kabul edilen Ukrayna Anayasası, insan hakları, inanç ve özgürlük bakımından geniş haklar içeriyor. Anayasaya göre devlet dili Ukraynaca olmasına rağmen azınlıklar dillerini istedikleri gibi kullanmakta özgür. Kırım Tatarlar’nın ana dillerinde yayın yapan gazete, dergi, radyo, TV ve haber siteleri bulunmakta.

Zamanın gereksinimlerine uygun olarak 20 yıl içerisinde anayasada değişikler yapıldı. İlk değişiklik ‘turuncu devrim’ esnasında siyasi krizi aşmak için aralık 2004’te yapılmıştı.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği resmi sitesinde ‘Ukrayna Anayasası Günü’ dolayısıyla kutlama mesajı yayınlandı.

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği  açıklamada: “28 Haziran tarihinde Ukrayna’da Ukrayna’nın Anayasası günü kutlanmakdatır. Bu gün 20 yıl evvel 1996 yılında Ukrayna Verkhovna Rada’sı tarafından bağımsız Ukrayna devletinin ilk Anayasası onaylanmıştır. Bu Anayasanın kabul edilmesiyle beraber, bağımsız Ukrayna’nın hukuksal düzeni, egemenlik ve toprak bütünlüğüne yönelik düzenlemeler belirlenmiştir. Bu yeni kabul edilen Anayasa, Ukrayna halkının tarihsel deneyimi ile dünyanın en iyi geleneklerini içine kapsamıştır. Temel Kanun’un kabul edilmesi, Ukrayna devletinin tarihinde yeni bir dönemin başlangıç noktası olmuştur.

Bugün Ukrayna Hetmanı Pılıp Orlık tarafından 1710 yılında yazılmış olan, Avrupa’da ilk anayasalarından biri olan Anayasa’yı hatırlıyoruz. 1709 yılında Ukrayna’dan ayrılmak zorunda kalan ve Osmanlı Sultan III. Ahmed’in misafirperverliği sayesinde Osman İmparatorluğu’nda sığınak bulan Pılıp Orlık’ın Osman İmparatorluğu’nun topraklarında Zaporojya Kazakları’nın Anayasasını yazdığı semboliktir.

Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yineden savunmak zorunda kalan Ukrayna halkına önemli olan bu devlet bayramını kutlarız.” denildi.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]