Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Selim Keleş

Gelişmiş ülkeler borçlanma ve bir fıkra

Yunanistan'ın başına gelen Türkiye'nin başına gelecek...

Günümüz dünyasında geri kalmış ülkeler ülkesini kalkındırabilmek için gelişmiş varlıklı ülkelerden borçlanıyorlar.

Aslında bu borçlanma alandan çok verenin işine yarıyor. Bir ülkenin cari harcamaları yetmiyorsa başka ülkelerden ipotek karşılığı borçlanırlar. Bu ipotekler genelde doğal kaynaklar vergi gelirleri ve devlete ve halka ait olan ulusal işletmeler. Bir ülkenin geliri giderini karşılamıyorsa o ülkenin cari harcamaları açık veriyor demektir diyelim ki 10 sene bu açık devam ettiği sürece bir önlem alınmamışsa ülke batağa saplanmış demektir. Aşırı derecede borçlanmış demektir. Ben birey olarak birisi bana sürekli gelirimin üstünde kredi veriyorsa bu demektir ki borç veren art niyetlidir. Ya bende gözü vardır ya malımda gözü vardır ya da canımda. Ülkelerde aynıdır kimse kimseye hayrına borç vermez hele hele almayacağını bile bile bu bataklığa saplanmaz.

Komşumuz Yunanistan’a verilen borç aynı karakterde borç veren ülkeler yıllarca yolsuzluk yapan politikacıların şahsi yaşamını finansa etmişler. Kredilere karşılık alabildiğine ülkesinin mallarını pazarlamışlar. Örneğin ufak bir ülke, Yunanistan halkın yiyecek ekmeği yok belki ama 275 savaş uçağı var. Sayı bunlar kimin için ne için kimin malı bunlar nasıl alınmış pazarlanmış arkasında hangi çıkar ilişkileri var. Bu borç tutarı 350 milyar Euro bu parayı bu gün Yunan halkı ödeyecek durumda değil Yunan hükümeti bu yükün altından kalkacak durumda değil.

Borç veren ülkeler art niyetli yıllardır hep aynı yöntem ekmek iş yeri veremeyiz ama paranız varsa silah verebiliriz.

Ya paramız yoksa o zaman siz düşünmeyin biz size kredi verebiliriz.

Peki, bunu nasıl öderiz?

“Siz, düşünmeyin onu içtiğiniz suyu özelleştiririz”

Kim alacak?

Biz.

Yaktığınız enerjiyi özeleştirin, limanları, gemileri, güneşi, ayı, havayı, paraya değer her şeyi sonra sonrası malum.

Yöntem aynı soygun aynı bu durum önlem alınmazsa bizim içinde geçerli. Yunanistan küçük esnaf koruma altında değil, köylü koruma altında değil, gelişmiş ülkelerle rekabet edecek durumda değil, sanayici işverenler vatan millet umurunda değil.

Paranın geçerli olduğu bir ülkede, vatan, millet, ancak möhlüz (geçinmekte çok sıkıntı çeken kimse, toplum, ülke, yoksul, parasız, fukara) tesellisi. Kimsenin umurunda değil. Yükünü tutan hortumcular çoktan kaçmıştır.

Hani ne derler ya, “veresiye veremem, arkasından gidemem, gitsem bulamam, bulsam alamam.”

Tüm dünyada devlet eliyle korunan potansiyel hırsızlar çıkarları yasalarla güvenceye alınmış ilkin yasalar buna engel. Eğer yasalar buna engel olmasaydı bu kadar devlet eliyle potansiyel hırsız üretilmezdi.

Şimdi gelelim fıkramıza.

Fıkra şöyle; köylünün biri koyun bakıyormuş. Çok koyunu varmış ne var ki bu koyunları ne yapsa kurttan koruyamıyormuş. Köylü köyde bir bilene gidiyor ve danışıyor, “Sen çok şey bilirsin söyle ben koyunları kurda karşı nasıl korurum?”

Aldığı aklı uyguluyor fakat kurdun koyunu kırmasına engel olamıyormuş. Bu bir bilenin verdiği nasihatleri uygulama işi epey uzun sürmüş fakat köylüde de koyun bitme noktasına gelmiş.

Köylü tekrar gitmiş… Ne olur sende koyunlarım için başka bir fikrin yok mu? diye sormuş.

Bir bilen demiş ki; “Bende çok tavsiye var amma sende koyun kalmadı.”

Şimdi batı Avrupa politikacılarının söylediği şey çok ama Yunanistan’da pazarlayacak bir şey kalmadı. Hani ne demişler komşuda pişer bize de düşer.

Gelişmeler adım adım planlı şekilde Türkiye’ye yaklaşıyor ve biz de taşeronluğa devam ediyoruz.

Kısa bir yazı. Umarım düşündürücü olur.

SELİM KELEŞ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]