Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
EğitimHaberlerİş Dünyası

[VİDEO] Kiev’de Türkçe Olimpiyatları bayram havasında geçti

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen, 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Ukrayna Finali’nde Türkçe şöleni yaşandı. Yaklaşık 2 bin 500 öğrenci içerisinden 204 öğrencinin finale kaldığı Ukrayna Finali’nin ödül töreni Kiev’in merkezinde bulunan Ukrayna Evi’nde gerçekleşti.

Türkçe Olimpiyatları Ukrayna Final’ine; Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, Ukrayna Başbakan Danışmanı Anatoli Tolstuhov, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Kiev İl Eğitim Müdürü Oksana Dobrovolska, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Ankara İl İlçe Eğitim Müdürleri, Ankara’dan iş adamı heyeti, üniversite rektörleri, akademisyen, Türk ve Ukraynalı çok sayıda davetli katıldı.

Anonsun davul eşliğinde yapıldığı ve lazer gösterisiyle de başlayan programın açılış konuşmasını, Uluslararası Meridyen Okulları Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yapıldı.

Okul kurucusu konuşmasında, Türkçe Olimpiyatları’nın başlangıç serüvenini anlatarak; “Ukrayna’da 2007 yılında 4 kurum ve 20 öğrenci ile başlayan olimpiyat, 30 kurum ve 204 finaliste kadar ulaştı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok mütevazı ‘sevgili Türkçe’ diye yola çıkıldı. Yolculuk nereyeydi? Evrensel barışaydı.” dedi.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nden finale gelen Reyana Kadirova, söylediği Türkçe şarkılar izleyicilerin beğenisini kazandı.

Sahnede duygulu bir konuşma yapan Kiev İl Milli Eğitim Müdürü Oksana Dobrovolska; “Değerli konuklar, sizlere Kiev Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aleksandr Popov’un selamını getirdim. Bugün burada bu salonda toplandık, sevgiden ve barıştan bahsediyoruz. Bu değerleri çocuklarımıza ve yetişen yeni nesle aşılamamız gerekiyor. Çünkü Türkiye ile Ukrayna komşu ülkeler. Birlikte daha nice Türkçe Olimpiyatları’na.” dedi.

Konuşurken gözleri yaşaran Kiev İl Milli Eğitim Müdürü akabinde söz alan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise; “Ben sadece şunu (eliyle Oksana Dobrovolska’nın gözlerindeki yaşa işaret ederek) göstermek istiyorum: O sevgi dilinin Ukrayna’da bir eğitimcinin gönlünde, yüreğinde, sevgi ve gözyaşına dönüştüğünü görürseniz herhalde ne demek istediğimizi anlayacaksınız.” şeklinde konuştu.

“TÜRKÇE OLİMPİYATLARI DOSTLUĞUMUZU PEKİŞTİRİYOR”

Açılış konuşmaları akabinde, Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar; Olimpiyat Dostluk ödülü, Türk Dili Diyalog Ödülü ve Türk Dili Vefa ödülleri sahiplerine verdi. Daha sonra söz alan Büyükelçi Samsar, Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçenin zenginleşmesine katkı sağladığını söyledi.

Büyükelçi Samsar, şöyle konuştu: “11. Türkçe Olimpiyatları’nın finali için bugün buradaydık. Kalabalık bir görüntü vardı. Kalabalık bir öğrenci topluluğu ve kalabalık bir katılım vardı. Türkiye’den gelen çok seçkin misafirlerimiz de vardı. Türkçe her zaman hoşgörünün dili olup, sevginin ve barışın dili oldu. Bugün de Türkçe burada Türkiye ile Ukrayna arasında dostluk dili olarak geçti. Gerçekten Karadeniz kıyısındaki iki ülkenin dostluğunun her alanda arttığını görüyoruz. Siyasi, ekonomik, kültürel alanın yanı sıra bugün de Türkçe Olimpiyatlarıyla dostluğumuzun daha da pekiştirildiğini gördük. Birçok Ukrayna okulunda, Türkçe dil olarak okutuluyor. Üniversitelerde okutuluyor ve bu tür yarışmalarda özendirici katkı sağlıyor. Birçok Ukraynalı öğrenci Türkçe Olimpiyatlarına katılmak amacıyla yarışıyorlar ve bugün de çok başarılı öğrenciler gördük. Öğretmenlerine, öğrencilerine ve bu yarışmanın organizatörlerine çok teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum ve hepsini kutluyorum.”

Ülkenin liman ve ticaret şehri Odesa’dan katılan bir gurup öğrenci Antep şivesine vurgu yapılan, “Kadının Kısık Sesi” adlı bir oyun sergiledi. Ukraynalı öğrencilerin İstanbul ağzının yanı sıra yöresele ağızlara da hâkim alması davetlileri şaşırttı.

Şölen havasında geçen final töreninde seyirciler Türkiye’den özel getirilen davul-zurna gösterileriyle coşkulu anlar yaşadı.

“ÇOK COŞKULU BİR TÖREN İZLEDİK”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, yaptığı açıklamada; “Çok coşkulu bir tören izledik. Çocuklarımız Türkçeyi bir sanat dili olarak da değişik alanlarda çok güzel performans sergilediler. Yıllardır bunu hep birlikte izliyoruz. Bir sevgi dili olan Türkçemizin diğer ülkelerde de bu şekilde seslendirilmesi, konuşulması ve çeşitli performans olarak sergilenmesi ülkemiz açısından, ülkemizin dünyada tanınması, gelişmesi ve büyümesinin göstergesi olarak çok anlamlı. Böylesine muhteşem töreni yapan, bu organizasyonu gerçekleştiren arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bunların arkasında çok büyük kahramanlıklar, çok büyük emekler var.” diye konuştu.

Bilecik Yöresi’ne ait Türk Halk oyunları ve ney eşliğinde Meridyen Okulu’nun öğrencilerinin sema gösterisi renklenen törende Ukraynalı öğrenciler Türkçe birbirinden güzel şarkı ve şiirleri seslendirdi.

“İSİMSİZ KAHRAMANLARI KUTLUYORUM”

İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya ise şöyle konuştu: “Okyanuslar ötesinde, denizler ötesinde dünyanın her yerinde çocuklarımız, gençlerimiz Türkçeyi çok güzel konuşuyorlar. Birbirleriyle anlaşıyorlar. Barışın, kardeşliğin, aynı havayı soluyan insanların bir arada olabilmelerinin, o mutluluğu paylaşabilmelerinin yolu birbirlerini anlayabilmeleridir. Barışın yolu; bir birlerini anlayan, birbirleriyle irtibat kuran insanlardan geçiyor. Ben bu uğurda emeği geçen isimsiz kahramanları kutluyorum. Bütün öğretmenlerimize yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Etkinliğin sonunda Kiev Ticaret Müşaviri Mehmet Ali Erkan, Türkçe Olimpiyatları Ukrayna gerçekleşmesinde yardım eden ve destekte bulunan; Türk Hava Yolları (THY) Kiev Genel Müdürü Hakan Yılmaz, Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Cem Murat Aytaç, Sinan Sevinç (COLİNS), Orhan Atmaca (MASTERBUD), Rasim Bekmezci (RASBEK), Arif Bayraktar (SÜVARİ), Ufuk Varol (TROY), Cem Demirci (NOBEL), Gökalp Gökdere (ASSİSTANT), Alparslan Sarıkaya (BESEDKA Restaurant), Selami Güner (GÜNSEL), Namık Gaciyev (LTB), Sait Doğru (ATAMAN Restaurant), Yusuf Ayhan (BEKO), Mehmet Keskin’e (ATİKER) ödüllerini takdim etti.

Türkçe Olimpiyatlarına emeği geçenler kadar Türk işadamlarına da teşekkür eden Kiev Ticaret Müşaviri Mehmet Ali Erkan, Ukrayna’daki işadamlarının Türk toplumu ile Ukrayna toplumun bir araya gelmesine yönelik projeleri her zaman desteklediklerini dile getirdi.

Ukrayna Finallerinin sürprizi ise Ukrayna’nın Tarkan’ı olarak bilinen ünlü sanatçı Viktor Pavlik oldu. Etkinliğe Ukraynaca ve Türkçe ‘Oynama Şıkıdım Şıkdım’ şarkısıyla neşelendiren Viktor Pavlik, Türkçe konuşmasında Türkiye’yi çok sevdiğini söyledi.

Katılım oldukça yüksek olduğu Ukrayna Finalinin kapanışında sahneye davet edilen, üst düzey davetliler ve tüm ödül alan yarışmacılar hep bir ağızdan ‘yeni bir dünya’ şarkısını söyledi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

 

EDİTÖRÜN NOTU: HABERİN VİDEOSU VE FOTO GALERİ İLERLEYEN SAATLERDE SİTEMİZDE YER ALACAKTIR… SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]