Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Karadeniz havzasının iki stratejik ortağı, Kiev’de buluştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in eş başkanlığında Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı gerçekleşti.

Toplantıdan sonra basına açıklamada bulunan Başbakan Erdoğan, hâlihazırda 6,5 milyar dolar olan Ukrayna ile Türkiye’nin ticaret hacmini 2015’te 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasında 2011 yılının sonunda başlatılan serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam ettiğini belirten Erdoğan, serbest ticaret anlaşmasını yılsonuna kadar bitirmek istediklerini belirtti.

Erdoğan; “İnanıyorum ki serbest ticaret anlaşması ile bu bir sıçrama yapacaktır. Onun için ekonomi bakanlarımızın bu konuda çok daha sıkı bir çalışmanın içine girmesi gerekiyor. Türk işadamlarının özellikle Ukrayna’nın ekonomik hayatında güçlü varlık göstermelerini, büyük projelerde yer almalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Yatırım ajanslarının birbirleri ile ilişkilerinin önemine değinen Erdoğan, ekonomi bakanlarına çok iş düştüğünü ve İşbirliği Komisyonu ile İş Konseyi toplantılarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

UKRAYNA VE TÜRKİYE BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR

Erdoğan, Karadeniz havzasının iki önemli ülkesinin toplamda 120 milyonluk nüfusu, geniş yüzölçümleri, zengin toprakları ve teknolojik birikimleri ile bölgelerinde öne çıktığını söyledi.

Türkiye ile Ukrayna’nın geleceğe yönelik ortak hedefleri ve ortak çıkarları, aralarında daha yakın ilişkiler kurmalarını gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, 2003 yılında Ukrayna’yı ilişkilerin geliştireceği öncelikli ülkelerden biri olarak belirlendiğini ifade etti.

Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin iki ülke ilişkilerinin belirli bir plan ve öncelik sıralaması çerçevesinde somut projeler temelinde geliştirmek amacıyla kurulduğunu belirtti.

Konseye ilişkin Erdoğan; “Esasen iyi bir mecrada ilerlemekte olan işbirliğimize konsey çalışmaları ile en üst düzeyde yön ve hız vereceğimize inanıyorum. Bu noktada ülkelerimiz arasında kişi, mal ve sermayenin serbest dolaşımının önündeki engelleri kaldırarak ekonomik bütünleşmeyi sağlamayı temel hedef olarak belirledik. Geçtiğimiz yıl Türkiye ziyaretinizde (Yanukoviç) imzalamış olduğumuz vize muafiyeti ile ilgili anlaşma 1 Ağustos 2012 itibariyle yürürlüğe girdi. Tabi bu da çalışmalarımızın somut bir örneğidir.” diye konuştu.

KIRIM, KARADENİZ HAVZASINDA ÇEKİM NOKTASI OLABİLECEK DURUMDA

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni, Türkiye ile Ukrayna arasında bir yatırım ve ticaret köprüsü olarak gördüklerini kaydeden Erdoğan, Kırım’ın Karadeniz havzasında bir ekonomik çekim noktası olabileceğini ifade etti.

Kırım’ın; ulaştırma, tarım, sanayi ve yenilenebilir enerji gibi alanlarında önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Erdoğan şunları aktardı: “Kırım’da karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğumuz sektörleri tespit ederek, bu alanlarda ortak projeler gerçekleştirmemiz her iki tarafın da kalkınmasına hizmet edecektir.”

KOBİ VE ULAŞTIRMA ALANINDA ANLAŞMALAR İMZALANDI

Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey İkinci Toplantısı Sonuçlarına ilişkin Ortak Açıklama’nın Erdoğan ve Yanukoviç’in tarafından imzalanması akabinde ilgili kurum ve bakanlıklarca KOBİ ve ulaştırma alanlarında da çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan ile Ukrayna Düzenleyici Politikalar ve Girişimciliği Geliştirme Devlet Kurumu Başkanı Mykhaylo Brodskii, İşbirliğini Geliştirme Konusunda Mutabakat Zaptını imzaladı.

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ile Ukrayna Altyapı Bakan Vekili Kostyantyn Yefimenko tarafından ise; Türkiye’deki demiryolu bağlantısı olan limanları ile Ukrayna’daki limanları arasında uluslararası doğrudan yük demiryolu feri hizmetinde yük taşımacılığına ilişkin kuralları belirleyen anlaşmayı imzalandı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]