Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

KİEV İÇİN RAMAZAN İMSAKİYESİ [1439/2018]

BU İMSAKİYELER SADECE BİLGİ AMAÇLIDIR! HİLALİN DURUMUNA GÖRE GÜNCELLENEBİLİR...

Kur’an-ı Kerim’de: “Artık sizden kim ramazan ayının hilâlini görürse, o gün oruca başlasın. ” (Bakara, 2/185) buyrulmakta, Allah Resulü (s.a.s.) de, “Hilali gördüğünüzde oruca başlayın, yine hilali gördüğünüzde iftar edin/bayram yapın.” (Buharî, Savm 15) şeklinde beyanda bulunmaktadır.

FIKIHA GÖRE BU TAKVİMLERE İTİMAT EDİLMEMELİ!
Fıkıh kitaplarımızda bu konuda astronomi hesabına yani takvime itimat edilmeyeceği kayıtlıdır. Dört mezhepte de , matematik hesabıyla, takvim hesabıyla aylar tespit edilmek suretiyle ramazan-ı şerîf tutulmaz, bayram da yapılmaz derler. Bu bakımda burada yayınladığımız imsakiyeler sadece imsak vaktinin yaklaşık göstermek amacıyla hazırlanmış genel bilgi maksatlıdır.

ESAS OLAN HİLALİN GÖRÜLMESİ!
Ramazan-ı şerîfin tutulmasında, bayramın kabul edilmesinde esas, hilâlin görülmesidir. Hilâli gözetme esasen farz-ı kifâyedir. Normalde hilal en ince şekliyle bile görülse ramazan orucu tutulur. Takvim hesabı için aynı şeyi söyleyemeyiz. Hilâl bir günlük olarak da görülebilir, yarım günlük olarak da çeyrek gün olarak da görülebilir, hatta daha az bir parça da görülebilir. Oruç için hilalin tam bir günlük olması şart değildir; yarım günlük ve daha az zaman için de oruç tutulur.

Ulema hilalin görülmesinde ısrar eder ve bu konuda matematik hesabı yani aşağıdaki verdiğimiz bilgiler -doğru bile olsa- ona itibar edilmeyeceğini söyler. Bunun yanında az sayıda buna itimat eden âlim de vardır. Genel kanaat, hilalin görülmesidir. Bu bakımdan aşağıda vereceğimiz imsakiyeler sadece genel bilgi maksatlıdır.

İMSAKİYELER ARASINDAKİ FARK NEDEN OLUŞUYOR?
Farklı Ramazan imsakiyeleri arasındaki farklılıklar yanlış olduğu içim değil, sadece temkinlidir. İmsak vakti hesaplanırken, hesabı yapılan şehrin arazisinin yükseklik ve alçaklık, doğu-batı, kuzey-güney, genişlik gibi durumları göz önüne alınması gereklidir. Ayrıca vakte tesir edecek atmosfer şartlarının da en anormal hâli düşünülerek, bütün bu şartların hepsini karşılayarak, vakti emniyet altında tutacak zamana, vaktin temkini denir. Bu vakit, ibadet vaktinin emniyeti bakımından zaruri olarak konulması şart olan bir zamandır. Temkinsiz yapılan ibadet, vaktin dışında yapılmış demektir.

Güneşin batışı ve doğuşu bellidir fark genellikle imsak vaktinde oluşuyor. Bu nedenle imsakiyeler “imsak” vaktini gösterme amaçlıdır. Bu farklılıklar mezhepler arasındaki hesap farklılarından ve imamların içtihat farklılıklarından meydan gelmektedir.

DİYANET VE UKRAYNA MÜFTÜLÜĞÜ FARKI NEDEN OLUŞUYOR?
İki takvim arasında fark, biri temkinli, öteki temkinsizdir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı imsakiyesine temkinsizdir. Ukrayna Müftülüğü namaz vakitleri ise temkinli ve gözleme dayanarak yaklaşık vakti göstermektedir. Ukrayna Müftülüğü takvimdeki saatlerin yaklaşık olduğu konusunda uyarmaktadır. İki takvim arasında tercih okurlarımıza kalmıştır.

TAVSİYEMİZ…
İftar yaparken… Güneş battıktan 5-10 dakika sonra orucu açmakta da mahzur yoktur. Hatta yıldızlar görülünceye kadar geciktirmek caizdir.

Sahur yaparken… Bazı takvimlerinde, imsak vakti 15 dakika geciktirilmektedir. Böyle olunca, oruç tehlikeye sokulmaktadır. 15 dakika önce yiyip içmeyi kesmekte hiç mahzur yoktur. Hatta çok iyi olur, tedbirli ve temkinli hareket edilmiş olur. Tedbirsizlik ve temkinsizlik sebebiyle namaz ve oruçları ifsat etmemek lazımdır.

ukraynahaber.com

TEMKİNSİZ!!! TC DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI KİEV MSAKİYESİNİ İNDİRMEK İÇİN!

TEMKİNLİ!!! UKRAYNA MÜSLÜMANLAR İDARESİ KİEV İMSAKİYESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

NOT 1: İMSAKİYELERİMİZ SADECE BİLGİ AMAÇLIDIR! HİLAL GÖRÜLDÜĞÜNDE RAMAZAN BAŞLADIĞINDA BU İMSAKİYELER HİLALİN DURUMUNA GÖRE GÜNCELLENEBİLİR…

NOT 2: RAMAZAN BAYRAMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA BAYRAM ARİFESİNDE YAPILACAKTIR. SOSYAL MEDYADAN TAKİPTE KALINIZ…

twitter.com/ukraynahaber |

facebook.com/ukraynahaber |

youtube.com/ukraynahaber |

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]