Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaFoto GaleriGündemVideoYunus Erdoğdu

[ÖZEL KRONOLOJİ DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR] Ukrayna’da sıkıyönetim resmen başladı

Ukrayna'da Poroşenko'nun imzaladığı sıkıyönetim kararnamesi yayınlandı.

Rusya’nın, Ukrayna gemilerine saldırması ve 6’sı yaralı 24 askerini esir alması üzerinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı sıkıyönetim kararnamesi, 28 Kasım Çarşamba günü resmi gazetede yayınlanarak yürürlülüğe girdi.

Cumhurbaşkanı Poroşenko, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO)’da alınan 30 günlük sıkıyönetim kararnamesini imzaladı.

Poroşenko’nun imzaladığı 392 sayılı kararnamesi mücibince, Ukrayna’da 26 Kasım’da saat 14: 00’ten itibaren başlayan 30 günlük sıkıyönetim 26 Aralık 2018’de saat 14: 00’e sona erecek.

KRONOLOJİ:

25 KASIM 2018 – PAZAR: 20:00

Rusya, Ukrayna gemilerine saldırdı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, 25 Kasım’da Rusya Federasyonu’na ait sınır muhafızları gemisi RF “Don”, Ukrayna askerlerinin bulunduğu kılavuz gemisine çaptı. Çarpma esnasında iki gemide hasar oluştu ve 6 Ukraynalı askerin yaralandı.

VİDEO:

25 KASIM 2018 – PAZAR: 22:52

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı civarındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ukraynalı yetkililerle de irtibat içindeyiz. İtidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Lungescu, NATO’nun Ukrayna’nın egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve karasuları içindeki seyrüsefer serbestisini güçlü bir şekilde desteklediğini anımsatarak, “Rusya’ya, uluslararası hukuk uyarınca Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına engelsiz erişim sağlaması çağrısını yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.
NATO liderlerinin temmuz ayında düzenlenen Brüksel Zirvesi’nde Ukrayna’ya olan desteklerini yinelediklerini aktaran Lungescu, Rusya’nın Kırım, Karadeniz ve Azak Denizi’ni askerileştirme çalışmalarının Ukrayna’nın bağımsızlığını tehdit ettiğini kaydettiklerini hatırlattı.

https://twitter.com/NATOpress/status/1066796714672222210

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 00:00

Azak Denizi’inde Rusya gemilerinin Ukrayna gemilerine ateş açması, çarpması ve 6 Ukrayna askerinin yaralanması sonucunda Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO) ve savaş kabinesi acil olarak toplandı.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 01:09

Toplantıda RNBO Başkanı Aleksandr Turçinov sıkıyönetim ilan edilmesi teklif etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko toplantıda; “Cumhurbaşkanı olarak sıkıyönetimi destekliyorum.” dedi.

26 KASIM 2019 – PAZARTESİ: 02:19

Gece toplanan RNBO’da 30 günlük sıkıyönetim kararı aldı.
Poroşenko karar ilişkin; “Savaş kabinesi bana RNBO’da sıkı yönetim kararı alınmasını teklif etti… Elimizdeki bütün delillerle bu saldırganlık hadisesi bir hata neticesinde gerçekleşmediğini gösteriyor. Özellikle silahla bizi hedef alan bir eylemdi…” dedi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 03:05

Başkent Kiev’de, Rusya Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik bir gurup elçiliğe sis bombaları, tutuşturucu malzemeler ve fişek attı. Eylemciler tutuşturdukları malzemeleri Rus elçiliğine atarak yakmaya çalıştı.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 03:08

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, telefonda görüştü.
Görüşmede Azak Denizi ve Kerç Boğazı’ndaki gelişmeler ele alındı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun talebi üzerine, NATO ve Ukrayna komisyonunun büyükelçiler seviyesinde dün Brüksel’de acil toplantıya çağrısında bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Azak Denizi’nin Kerç Boğazı bölgesindeki gelişmelere ilişkin, “NATO, tüm üyeleriyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyor. Rusya’ya, el koyduğu Ukrayna’ya ait gemi ve askerleri bir an önce serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

26 KASIM 2019 – PAZARTESİ: 04:13

Kiev’de, Rusya Büyükelçiliği yakınında, Rus diplomatın aracı yakıldı

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 08:29

Rusya, Azak Denizi’nde Ukrayna ile yaşanan gerginliğin ardından BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 08:57

Avrupa Birliği (AB), Rus gemilerinden Ukrayna savaş gemilerine ateş açılmasına ilişkin, Moskova yönetimine Kerç Boğazı’ndaki geçiş serbestisini yeniden sağlaması çağrısında bulundu.
AB Komisyonu Sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Rusya’ya Azak Denizi’ndeki Kerç Boğazı’ndaki geçiş serbestisini yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 09:56

Poroşenko, RNBO’nun sıkıyönetim yasa teklifi üzerine imzaladığı oylanması için Ukrayna Parlamentosu‘na gönderildi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 13:06

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir telefon görüşmesi yaptı. Ukrayna Cumhurbaşkanı, sıkıyönetim rejiminin başlatılması da dahil olmak üzere, Ukrayna’ya karşı Kerç Boğazı sularındaki saldırı eylemine ve yanıt olarak Ukrayna’nın atacağı adımlara dair bilgi verdi. Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Ukrayna ve eylemlerine destek sözü verdi.
Muhataplar, Rus tehdidiyle karşı koordine çalışma kararı aldı. Poroşenko, Duda’dan, Rusya yaptırımları arttırma konusunu Avrupa Konseyine getirmesini istedi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 13:52

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı, sıkıyönetim rejiminin başlatılması da dahil olmak üzere, Ukrayna’ya karşı Kerç Boğazı sularındaki saldırı eylemine ve yanıt olarak Ukrayna’nın atacağı adımlara dair bilgi verdi. Ukraynalı denizcilere ve gemilere karşı yapılan bütün eylemlerin, uluslararası hukukun ve özellikle de Budapeşte muhtırasının ihlali olarak değerlendirildi. Donald Tusk, Rusya’nın saldırgan eylemleri ve gerginliğin tırmanması konusundaki kaygısını dile getirerek Ukrayna’ya tam destek verdiğini bildirdi. Tusk, Rus saldırganlığına karşı direnişinde, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’yı desteklemek ve Rusya’ya karşı yaptırım politikasını sürdüreceği konusunda güvence verdi. Muhataplar, iletişimi en üst düzeyde sürdürme konusunda uzlaştı.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 15:56

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Poroşenko, Kerç Boğazı’nda Ukrayna’ya karşı vahşi saldırı ve sıkıyönetim rejiminin getirilmesi konusunda Merkel’e bilgi verdi. Angela Merkel, Rusya’nin saldırılarında silah kullanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi ve elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.
Poroşenko, Rusya’nın saldırgan eylemlerinin kabul edilemez olduğunu ve Ukrayna askerlerini ve gemilerinin derhal serbest bırakılması için uluslararası topluma Rusya’ya üzerinde baskı yapılması çağrısında bulundu. Muhataplar, Aralık ayında Brüksel’de yapılacak olan Avrupa Konseyi için hazırlıkları üzerinde konuştu. Durumu çözmek için Ukrayna-Almanya istişarelerini sürdürme konusunda anlaştılar.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 18:38

Ukrayna Parlamentosu sıkıyönetim oylaması için toplandı. Salonda sayım yapıldı 338 milletvekili bulunuyor. Ancak muhalif partiler 60 günlük sıkıyonetim teklifine itiraz etti. Meclis kürsünü işgal etti. Çıkan olaylar üzerine parlamento oturumuna ara verildi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 18:52

Ukrayna Cumhrubaşkanı Poroşenko, muhaliflerin tepkisi üzerine sıkıyönetim yasasını yeniledi. 60 günden 30 güne indirdi. Poroşenko, “Kararnamede, vatandaşların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması, sansürün getirilmesi vb. gibi herhangi bir önlem öngörmediğimi vurgularım. İnanıyorum ki hem politikacılar hem de kitle iletişim araçları mevcut durumda sorumlu ve yeterli bir şekilde hareket edecek ve Rus propagandacılarından ödünç alınan tezlerle Ukrayna’ya saldırmayacak.” dedi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 19:46

Rusya’nın Kerç Boğazı’nda gözaltına aldığı Berdyansk, Nikopol gambotu ve Yana Kapa römorköründeki 18 denizcinin kimlikleri yayınlandı.

https://twitter.com/ukraynahaber/status/1067112246277521408

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 19:59

NATO Ukrayna Komisyonu toplandı. Tüm NATO Müttefikleri Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdikleri desteğini yineledi. Azak Denizi’nde itidal çağrısı yapıldı. Rusya’nın Kırım ve Doğu Ukrayna’daki saldırgan eylemlerini kınanarak bölücülere ve militan gruplara desteklemeyi bırakması ve tüm güçlerini Ukrayna topraklarından çekmesi istendi.

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 21:32

Poroşenko da meclis kürsüsünden milletvekillerine seslenerek yasaya destek istedi.
Sıkıyönetimin 30 gün boyunca Ukrayna’nın 10 bölgesinde geçerli olacağını söyleyen Poroşenko, Ukrayna – Moldova sınırında ihtilaflı Transdinyester’den Azak ve Karadeniz sahilinde ve Rusya ile sınır bölgelerinde sıkıyönetim yasasının yürürlüklükte olacağını ifade etti.
Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO)’da alınan 30 günlük sıkıyönetim kararı bugün yerel saat ile 21:32’de (TSİ 22.32) Ukrayna Parlamentosunda onaylandı. 450 sandalyeli Ukrayna meclisinde 276 milletvekili sıkıyönetimin başlaması yönünde oyunu kullandı. 30 milletvekili karşı, bir milletvekili çekimser 23 milletvekili ise oy kullanmadı. Ukrayna’da yasa teklifleri için yeter sayısı 226.
İşte o anlar:

26 KASIM 2018 – PAZARTESİ: 23:01

Poroşenko ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ile bir telefon görüşmesi yaptı. Poroşenko, ABD tarafına sıkıyönetim rejimi ve akabinde atılacak adımlar hakkında bilgilendirdi.

27 KASIM 2018 – SALI: 19:02

Rusya’ya Ukrayna’nın Azak Denizi’ndeki limanlarına engelsiz erişim sağlama ve seyir özgürlüğü çağrısı yapan NATO müttefikleri, Rusya’dan Ukrayna denizcilerini serbest bırakmasını ve geciktirmeden gemileri teslim etmesini istedi. “NATO durumu izlemeyi sürdürecek.” denildi.

27 KASIM 2018 – SALI: 19:53

Poroşenko, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’nde ABD’li General Keith Dayton’u kabul etti.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: https://www.instagram.com/founderofukraynahaber/

GÜNCEL GELİŞMELERİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ…

https://twitter.com/ukraynahaber/status/1067680650826842112

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]