Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Cengiz Dağcı’nın cenazesine katılacak heyet Simferopol’e indi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırımlı edebiyatçı Cengiz Dağcı’nın cenaze törenine katılmak üzere Kırım Tatar Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’a geldi.

92 yaşındaki Cengiz Dağcı, 22 Eylül günü ülkesinden uzakta yaşadığı Londra’da hayatını kaybetmişti. Türkiye ve Türk dili hayranı olan Dağcı’nın, ülkesinde toprağa verilmesi için Türk Dışişleri Bakanlığı girişimde bulunmuştu. Bakan Davutoğlu’nun talimatı ile Dağcı’nın ailesi ile görüşülmüş, ardından da diplomatik girişimler sonucu Dağcı’nın ülkesine defnedilmesi için gerekli izinler alınmıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte çok sayıda siyasetçi, tarihçi, edebiyatçı ve gazeteciden oluşan heyet, bugün Simferopal’daki cenaze namazı ve ardından da Yalta’nın Kızıltaş köyündeki defin töreni için Simferopol’a hareket etti. Heyette Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı. Heyetin başkente gidişi sırasında, Dağcı’nın cenazesi de THY’ye ait bir uçakla Simferopol’e gönderildi.

Bakan Davutoğlu ve Günay’ın başkanlığını yaptığı heyeti Simperofol Havaalanı’nda, Kırım Özerk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı özel temsilcisi karşıladı. Uçaktan inen heyet, cenaze namazının kılınacağı Simferopol’deki Kebir Camii’ne hareket etti.

CENGİZ DAĞCI KİMDİR?
Edebiyatçı Cengiz Dağcı, 9 Mart 1919 tarihinde Kırım’ın Yalta şehrinin Gurzuf köyünde doğdu. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfındayken İkinci Dünya Savaşı çıktı. 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletlere sığındı. 1946’da Londra’ya yerleşti.

“Türkçe bana anamın konuştuğu dil.” diyen Dağcı, yazı dili olarak Türkçeyi kabul etti. Türkiye Türkçesindeki ilk kitabı 1956 yılında ‘Korkunç Yıllar’dır. Türk edebiyatının büyük yazarları arasında yer alan Dağcı, romanlarında Kırım Türklerinin yaşadığı acıları hüzünlü ama berrak bir üslupla anlattı.

Kitapları yıllarca elde ele dolaşan Cengiz Dağcı, 22 Eylül 2011 tarihinde Londra’nın Soutfields bölgesindeki evinde vefat etti.

Kazım Canlan – Yunus Erdoğdu – Simferopol – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]