Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kırımlılar: Türk agalar bize Cengiz agamızı getirdi

Türkiye’nin girişimleri sonucu, vefat ettiği Londra’dan memleketi Kırım’a cenazesi getirilen edebiyatçı Cengiz Dağcı için Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simperofol’daki Akmecsit Kebir Camii’nde cenaze namazı kılındı. Cenaze töreninde konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Abdulcemil Kırımoğlu, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu kastederek “Türk agalar bugün buraya Cengiz agaımızı bize getirdi.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eski bakanlar Hasan Celal Güzel ve Mehmet Sağlam’ın da içinde yer aldığı 200 kişilik heyetin de katılımı ile Ceniz Dağcı’nın cenaze namazı kılındı. Cenaze töreninde konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Abdulcemil Kırımoğlu, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu kastederek “Türk agalar bugün buraya Cengiz agamızı bize getirdi. Kendilerine şükran ve minnetlerimizi iletiyoruz. Uzun yıllar esaret altında kalan ve memleketinden ayrı yaşayan Cengiz Dağcı, bugün doğup büyüdüğü topraklara, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sayesinde getirilmiştir.” dedi.

Davutoğlu ise konuşmasında esas teşekkür edilmesi gereken kişinin Cengiz Dağcı ve Kırım Tatarları olduğunu söyleyerek, “O günlerde esaret altında yaşadı ama bugün doğduğu topraklara defnedilmek için bile olsa getirildiği için esareti bitmiştir. Yaşamı boyunca eserleri ile bize yol gösteren Dağcı, kitaplarında ana, vatan, bayrak dil, özgürlük temalarını işleyerek bize bir ışık olmuştur.” diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Dağcı’nın naşının Kırım’a getirilmesi sürecini şöyle anlattı: “Bir programdayken, cep telefonuma bir mesaj geldi. Bir Kırımlı dostum, Cengiz Dağcı’nın ölüm mesajını bana geçti. Onun vefatı ile birlikte Cengiz Aytmatov da gözümde canlandı. Hem Cengiz Dağcı, hem de Cengiz Aymatov ikisi de büyük birer şahsiyetler. Yıllarca memleketinden uzakta kalan Dağcı’nın vatan hasretine duyarsız kalamazdık. Biz de hemen devreye girdik. Bu konuda bize Ukrayna devleti de çok büyük yardımlarda bulundu. Sayın Başbakan’ımızın da talimatı ile Dağcı’nın naaşını sevenlerine, sevdiği yere kavuşturmuş olduk.”

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez cenaze namazını kıldırdı. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından, Dağcı’nın naaşı defnedilmek üzere Simperofol’e 100 km uzaktaki Yalta’ya bağlı Kızıltaş köyüne doğru konvoy eşliğinde yola çıkartıldı. Cenazede sık sık duygulana Bakan Ahmet Davutoğlu ve Ertuğrul Günay da konvoyda bulunuyor.
Kazım Canlan – Yunus Erdoğdu – Simferopol – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]