Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Belarus Gazprom’dan indirim aldı, Ukrayna beklemede

Rusya, eski Sovyet ülkesi Belarus’a 2012’de doğalgaz satış fiyatlarında önemli oranda indirim yapacak. Bin metreküp doğalgaz için 2011’de 286 dolar ödeyen Belarus 2012’de çok daha az rakamlar ödeyecek. Gazprom önemli indirim karşılığında Belarus’un transit doğalgaz boru hatlarının yüzde 100’üne sahip oluyor. Avrupa doğalgaz sevkiyatının yüzde 20’sinin yapıldığı hatları işleten Beltransgaz’ın yüzde 50’sini Gazprom 2007’de satın almıştı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko 2012’den itibaren Rus doğalgazını çok daha ucuza alacaklarını söyledi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de daha önce yaptığı değerlendirmelerde Belarus için doğalgaz satışlarında indirim öngörüldüğünü, ancak bunun Beltransgaz’ın Gazprom’a satışı ile ilişkili olduğunu ifade etmişti.

Minsk’in yüzde 50’lik hisseyi de Gazprom’a satmaya hazır olduğunu kaydeden Lukaşenko, transit ücretleri açısından hattın tam kapasite çalışmasının zorunlu olduğunu da söyledi. Gazprom’un Belarus’la imzaladığı dört yıllık indirimli anlaşma 31 Aralık’ta son eriyor. Minsk böylece 2012 sonrası için ek indirim almış oldu.

UKRAYNA, GÜNEY AKIM’A KARŞI
Diğer taraftan Kiev’in Gazprom’dan indirim talebi ile ilgili görüşmeler sürüyor. Ukrayna heyetini ağırlayan Moskova, anlaşma konusunda ilerleme sağlandığını açıklasa da henüz bir sonuç alınamadı. Moskova, Ukrayna transit doğalgaz boru hatlarının birlikte işletilmesi ya da Kiev’in Rusya-Belarus-Kazakistan arasında uygulamaya konulan Gümrük Birliği’ne dahil olması durumunda önemli oranda indirim taahhüdünde bulunuyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı by-pass ederek Avrupa ülkelerine doğrudan ualşmayı öngören “Güney Akım” doğalgaz boru hattına Kiev’in tepkisi devam ediyor. Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Boyko, Güney Akım’ın Ukrayna ulusal çıkarları açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu savundu. Rusya Ukrayna üzerinden her yıl Avrupa ülkelerine yaklaşık 100 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştiriyor. 6,5 milyar dolara transit hatların yenilenmesi ve modernizasyonu öngörülürken, Güney Akım’ın inşası durumunda Kiev’in önemli gelir kaynaklarından mahrum kalacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]