Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

‘Türkiye’nin pozisyonu, Rusya’yı Ukrayna’ya yaklaştıracak’

Doğalgaza yapılan yüzde 12 ile 14 arasındaki zam, gözleri alım fiyatında indirim için yeniden Rusya’ya çevirdi. Türkiye’nin Rusya’dan batı hattından aldığı 6 milyar metreküplük doğalgaz anlaşmasının süresi yıl sonunda dolacak.

Ancak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bu anlaşmayı yenilemek için indirim şartına, gaz tedarikçisi Gazprom şirketi olumsuz bakıyor. Rus şirketin yetkilileri, “Bizim muhatabımız Enerji Bakanlığı değil, BOTAŞ. O da sürenin uzatılması ile ilgili pozisyonlarını belirleyen herhangi bir cevabı henüz bize iletmedi.” ifadelerini kullandı.

Ankara’nın, Batı Hattı anlaşmasını yenilemek için indirim talep etmesine Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom’dan cevap geldi. Gazprom Export yetkilileri, Cihan Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, BOTAŞ’ın sürenin uzatılması ile ilgili pozisyonlarını belirleyen herhangi bir cevabı henüz kendilerine iletmediğini vurguladı. “Türkiye Enerji Bakanlığı değil, BOTAŞ bizim partnerimiz.” ifadesini kullanan Gazprom Export yetkilileri, “Şu ana kadar anlaşma süresinin uzatılması ile ilgili konuda BOTAŞ’ın pozisyonunu bekliyoruz. Detayları konuşmak için henüz çok erken.” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom’un makul bir fiyat indirimi yapmaması durumunda Batı Hattı’ndan alınan 6 milyar metreküplük doğalgaz alımı ile ilgili anlaşmayı yenilemeyeceklerini açıklamıştı. Gazprom’un verilerine göre Türkiye 2010’da kendisinden 18 milyar metreküp doğalgaz alımı gerçekleştirdi.

Türkiye Rusya’dan doğalgaz alımı ile ilgili anlaşmaların en az yüzde 75’ini ‘al ya da öde’ formülünün dışına çıkarmak istiyor. Son 29 aylık dönemde yüzde 39 doğalgaza zam yapıldığını kaydeden Ankara, indirim için baskı yapmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarına endeksli olan fiyat sisteminde indirim öngörmeyen Gazprom, bir kısım Avrupa ülkelerinin ‘al ya da öde’ miktarlarında değişimlere izin vermişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mart ayında gerçekleşen Moskova ziyaretinde, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le görüşmesinde de doğalgazda indirim taleplerine olumlu cevap verilmemişti.

“TÜRKİYE BLÖF YAPIYOR”
Rusya Tekel Sorunlar Enstitüsü’nden doğalgaz araştırmaları uzmanı Aleksey Gromov da ‘Rusya’nın Sesi’ radyosuna yaptığı değerlendirmede; Türkiye’nin blöf yaptığını iddia etti. Mayıs-Haziran dönemi petrol fiyatlarına bağlı olarak 2011’in son çeyreğinde doğalgaz fiyatlarının ortaya çıkacağına işaret eden uzman, Bakan Yıldız’ın yeni fiyatları hesaba katarak çıkış yaptığını belirtti.

Rus uzmana göre batılı ülkelerle enerji koridorları konusunda devam eden rekabet sürecinde Türkiye’nin çıkışı Batılı ülkelerini elini güçlendirdi. Ankara’nın hala Güney Akım’la ilgili izin belgelerini imzalamadığına işaret eden Gromov, Türkiye’nin pozisyonunun Rusya’yı Ukrayna’ya yaklaştıracağını savundu. Rus uzman, ekonomik kriz sürecinde Türkiye’nin diğer çıkarlarının da bu sorundan etkilenebileceği uyarısı yaptı.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]