Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’nın, Çin’e sattığı Varyag sonunda denize açıldı

Çin, ülkenin ilk uçak gemisi Varyag’ın test seferine başladığını duyurdu.

Resmi Xinhua ajansının haberine göre, deneme, taşıyıcı onarım doğrultusunda olacak ve uzun sürmeyecek. Haberde, onarımın geminin limana döndükten sonra da devam edeceği kaydedildi. Haberde geminin nereye gittiği ve denemenin ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

Dalian’ın bağlı olduğu Liaoning eyaleti sahil güvenlik yönetimi, geminin 10-14 Ağustos tarihleri arasında ve Dalian kıyılarında 13.25 deniz mili genişlik ve 22 deniz mili uzunluğunda seyahat sınırı bulunduğunu açıkladı.

Haberde, askeri merakı olanlar ile turistlerin, geminin deneme seferini görüntülemek için günler öncesi Dalian’a akın ettiği ancak yoğun sisten dolayı çoğunun gemiyi göremedikleri belirtildi.

Geminin ilk deneme seferinin görüntüleri Çin’in devlet televizyonu CCTV tarafından yayınlandı. Farklı açılardan çekilen görüntülerde gemide çalışanlardan detaylar, geminin hareket etmesi ve diğer küçük gemiler tarafından çekilmesi ile Varyag’ın eski görüntüleri yer alıyor.

Emekli bir deniz subayı olan Xu Jian, Çin’in uluslararası statüsünün kendi uçak gemisini hak ettiğini gösterdiğini söyledi. Xu, sadece ABD ve Rusya değil de Hindistan ve Tayland gibi ülkelerin de taşıyıya sahip olduğunu belirterek, ‘’Çin’in neden olmasın?’’ diye konuştu.

Dalian Modern Tarih Araştırma Enstitüsü’nden araştırmacı Zhou Xiangling ise, geminin seferinin Çin donanması için yeni bir dönemin anlamına geldiğini ve bu dönemin bilimsel araştırma ve eğitime vurgu yaptığını söyledi.

Habere göre, Çin donanması Beihai (Kuzey Denizi), Donghai (Doğu Denizi) ve Nanhai (Güney Denizi)olmak üzere üç filodan oluşuyor.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Geng Yansheng, Çin’in kendi ulusal savunma politikasındaki savunma doğasının hiçbir zaman değişmeyeceğini söylemişti.

Uzmanlar, Çin’in şu an 3 adet uçak gemisine ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Japon ve Avustralyalı uzmanlar, Çin’in şu an kendi sahil kıyılarını koruyabileceğini ve ancak 10 yıl sonra saldırı amaçlı güce ulaşabileceğini ifade ediyor.

Geçtiğimiz ayın sonunda yapılan açıklamada, Çin tarafından 1998 yılında Ukrayna’dan eğlence merkezi yapılacağı gerekçesiyle alılan dev uçak gemisi Varyag ‘ın modernize edilerek Çin ordusunun ilk uçak gemisi haline getirildiği bildirilmişti.

Çin Savunma Bakanlığı, ordunun deniz güvenliğini korumayı kutsal bir görev olarak gördüğünü, Çin’in askeri politikasının savunma niteliği taşıdığını ve uçak gemisinin bunu değiştirmeyeceğini açıklamıştı.

Çin’e satılmadan önce silahları ve makineleri sökülen Varyag, boğazlardan motorsuz ve dümensiz olarak geçirilmişti. Çin’in Varyag’a, tamamlanmasından sonra yeni bir isim vereceği belirtiliyor.

Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor. 1980’li yıllarda başlayan Varyag’ın inşasını eski Sovyetler Birliği tamamlayamayınca, Ukrayna gemiyi Çin’e satmıştı.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]