Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ VE VİDEO] Haydi Pirogovo’ya

İstanbul’a gidenler bilir. “Eğer Türkiye’yi gezmeye zaman ve imkânınız yoksa muhakkak “MiniaTürk”ü ziyaret edin” denir. Orayı gezerseniz Türkiye’yi gezmiş gibi olursunuz. Hakikaten de öyledir. En az yılda bir, ne zaman İstanbul’a gitsem bir “miniatürk” programını da araya sıkıştırırım. Doya doya bir Türkiye havası çekerim ciğerlerime. Ve her nefeste Osman Ziya’nın şiiri gelir aklıma.

Bu rüzgar her vakit böyle esmeyecek.
Gökte bulut, suda yelken, dalda çiçek.
Bir gün, bir gün var ki, günden güne gerçek,
Çatır çatır servi, çıtır çıtır böcek.
Çek ciğerlerine, bir nefes daha çek,
Bu rüzgar her vakit böyle esmeyecek.

Her ne kadar miniatürk gibi olmasa da, işte bu yazımın konusunu onun Ukrayna modeli olan “Pirogovo Açık Hava Müzesi”ne ayırdım. Nerden çıktı bu demeyin? Biraz klasik gündemin dışına çıkma isteği, biraz da yaz rehavetine bir yelpaze diyebilirsiniz. Ama bugün konumuz Pirogovo. Evet, Miniatürk gibi değil Pirogovo, çünkü orda yüzlerce minyatürden oluşmuş bir Ukrayna yok. Çünkü miniatürk gibi küçük değil Pirogovo ama onun gibi tüm ülkenin kültürel mozayiğini yansıtıyor.

Öncelikle söyliyeyim, Kiev’deki yabancılar başta olmak üzere burayı ziyaret etmeyenlere sesleniyorum. Şu serin geçen yaz aylarında ne yapayım diye düşünen, biraz doğayla biraz kültürle başbaşa kalmak isteyen, ailesiyle beraber bir hava almak isteyen varsa hiç durmasın yarından tezi yok “Pirogovo”yu ziyaret etsin. Garanti ederim hiç pişman olmayacaksınız. Hatta kahvaltılık malzemelerinizi de alın, sabah kahvaltınızı orada yapın. Çünkü bunun için hazırlanmış mesire ve dinlenme yerleri de var.

Pirogovo, Kiev’in hemen dışında çevre yolu üzerinde bir yer. (Okrujnaya – Krasnoznamennaya sokak,1)  Merkezden bir saatlik mesafede. İlgilenenler için yazımın sonunda tüm adresleri ve detayları vereceğim. Pirogovo 150 hektar arazi üzerine yapılmış, gerçek boyutlarında Ukrayna köy evlerinden oluşan bir mimari yapıya sahip. Tüm Ukrayna’nın kültürel ve etnoğrafik yapısını, hayat stillerini görebileceğiniz bu proje 1969 yılında projelendirilmiş ve 1976’da misafirlerine ilk defa “Merhaba” demiş. Müzede, 16.yy’dan başlayan Karpatlardan Poltava’ya Podol’dan Polesye’ye kadar tüm Ukrayna evlerinin, köylerinin, yaşanılan hayat hikâyelerinin manzumesi Pirogovo. Bu açık hava müzesini gezmek için bir gün ayırmanız gerekecek çünkü köyler, evler, kiliseler gezdiğiniz yörenin kültürüne uygun ve gerçek oranlarıyla birebir yapılmış oranda karşınıza çıkar. Karpatları gezerken geçtiğiniz yol üzerinde gölleri ve yavaş yavaş yükselen, dağa doğru tırmanan, yeşillliklerin içinde birbirinden farklı kuş nağmeleriyle bölgenin kendine has coğrafik yapısını hissedersiniz. Karpatlara çıkıp inmeniz bir saati bulur. Gezdiğiniz köy evlerinde o dönemde kullanılan ev eşyaları, çanaklar çömlekler, mobilyalar, taş fırınlar, nakışlar, örtüler sanki sizi 60ların 70lerin orta anadolu köylerine alır götürür. Yolculuğunuz esnasında sade kuşlar nameleriyle ruhunuzu dinlendirmez, bir taraftan canlı Ukrayna Bandura müziğinin tınıları diğer taraftan “Sopilka” denilen zil melodisi gönül dünyanızı tatlı bir huzurla doldurur.

Sadece köy evleri değil köy yaşantısı da birebir canlıdır Pirogovo’da. Köy okullarından yeldeğirmenlerine, su değirmenlerinden kiliselerine varana kadar hayattaki herbir motif karşınıza çıkar. Hatta bu kiliseler çalışır vaziyettedirler. (5 aktif kilise mevcut) Gezerken acıkırsınız. Eğer Ukrayna yemeklerinden hoşlanıyorsanız bir sıcak tas Borş çorbası veya ızgara et çeşitleri (şaşlık) dizlerinizdeki dermanı arttırabilir. Yahut termosta getirdiğiniz çaydan serin söğütlerin altında esen yelle beraber bir yudum almak, göreceksiniz sizi başka dünyalara götürecek.
Dünya mimarisnin ve açık hava müzelerinin eşsiz fenomenlerinden biri olan Pirogova’ya gitmek için aslında çok söze gerek yok. Bir kaç fotoğrafa bakmak oraya âşık olmak için yeterli. Hele yazın ve şehrin bunaltıcı atmosferinden kurtulmak isteyenler için birebir.

E hala neyi düşünüyorsunuz?

10 Ağustos 2011
Aleksandr Abdullahov

 

Adres: Pirogovo, Krasnoznamennaya sokak, 1

Tel: +38 (044) 526 57 65

Çalışma saatleri: 10:00-17:00

Ücret: Giriş ücretli. Yetişkin – 15hrn, Çocuklar  4hrn,  Öğrenciler 7hrn, Emekliler 7hrn.

Ulaşım: Metro  «Lybidskaya»  troleybüs № 11  — Besarabskiy Rınok  № 156

Metro  «Drujby narodov»  № 172 — «Akademgorodok» № 576

Metro «Lukyanivska » № 496

Meraklısına: Size yapacağım bu iyiliği de unutmazsınız. Pirogovo’yu 360 dereceyle yakından uzaktan görmek isteyenler aşağıdaki linklerden göz banyosuna hazır olsunlar.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]