Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Dünyanın konuştuğu belgeler nasıl sızdırıldı?

ABD Dışişleri’ne ait 250 bin belgelik tarihin en büyük istihbarat sızıntısını yayınlayan WikiLeaks’e dokümanları bir ABD askerinin CD’si ile ulaştırdığı iddia ediliyor.

Amerikan diplomasisini zor duruma düşüren 1.6 gb’lık metin dosyalarındaki 250 bin adet belge anahtarlığa bile kolaylıkla takılabilecek birkaç santimlik bir hafıza diski içinde taşındı. Amerika’ya gönderilen belgeler, Amerika’dan gönderilen belgeler bu diskin içinde medyaya sızdı.

250 ayrı ABD büyükelçiliği ve konsolosluğuyla yapılan 251 bin 287 adet yazışmada ABD’nin müttefiklerine ve düşmanlarına nasıl davrandığı da ortaya çıktı. Şifreli belgelerde saklı kalacağı düşünülen pazarlıklar ve baskılar var.

‘YABANCILAR GÖREMEZ’

‘Secret Noforn’ adıyla Amerikan vatandaşı olmayanların asla görmemesi gerektiği şeklinde dosyalanan yazışmalarda yabancı liderleri küçük düşürecek detaylar dahi bulunuyor.

Ülkelerin politik durumlarıyla ilgili analizler yapılırken bazı rejimlerdeki yolsuzluk dosyaları da detaylı olarak yer alıyor.

Bu bilgilerin bazıları yerel kaynaklarla röportajlara dayanırken bazıları da üst düzey ziyaretlerden elde edilen brifing ve izlenimleri içeriyor. Belgeler şaşırtıcı ve korkutucu bir içeriğe sahip olsa da iddialar kanıtlarla desteklenmediği için komplo teoricilerini ikna etmekten uzak gözüküyor.

BELGELERİ SIZDIRAN 22 YAŞINDA BİR ASKER

Amerikan ordusu belgeleri sızdıran kaynağın 22 yaşında bir asker olan Bradley Manning olduğunu düşünüyor. 7 aydır hücre hapsinde tutulan ve yeni yılda mahkeme karşısına çıkacak analist Bağdat’ta çalıştığı sırada yetkisi olmayan belgeleri indirmekle suçlanıyor.

Gizli ağlara 8 ay boyunca haftanın 7 günü 14 saat süreyle erişimi olduğunu söyleyen askerin kopyaladığı metinlerin yanında Irak’ta sivillere ateş açan bir helikopterin görüntüleri de dahil olmak üzere Afganistan ve Irak’ta yaşanan savaşa dair birçok dokümanı aldığı düşünülüyor.

MANNING BELGELERİ NASIL ELE GEÇİRDİ?

Manning bir hacker arkadaşıyla yaptığı sohbetin kayıtlarında “Belgeleri almak çocuk oyuncağıydı.” diyor ve üstünde Lady Gaga yazan bir yeniden yazılabilir CD ile Amerikan tarihinin en büyük bilgi hırsızlığını yaptığını anlatıyor.

Daha sonradan yetkililere kendisini şikayet edecek isim olan arkadaşına “Hillary Clinton ve binlerce diplomat şaşkınlıktan kalp krizi geçirecek. Amerika’nın yazıştığı her ülkede diplomatik bir skandal yaşanacak.” diyor ve bilginin özgür olması gerektiğini gerektiğini söylüyor.

“BİLGİ ÖZGÜR OLMALI”

Yine internette yaşanan sohbetin kayıtlarında göre belgeleri bilginin özgürlüğünü savunan Julian Assange’in kurduğu WikiLeaks’e yüklediğini itiraf ediyor. Assange ve etrafındakiler de anında bilgileri paylaşma kararı alıp maksimum siyasi etki yaratmak için bilgileri siteye koyuyor.

Grup Bağdat’ta sivillere yapılan saldırının kayıtlarını geçtiğimiz Nisan’da Washington’da yapılan bir basın toplantısında paylaşmıştı. Yine Assenge’ın sağladığı belgeler New York Times ve Der Spiegel’de yayınlanmış, koalisyon güçlerinin sivilleri öldürdüğü ve tutuklara işkence yaptığı ortaya çıkmıştı.

BELGELER NE KADAR GÜVENİLİR?

WikiLeaks’in şu ana kadar yayınladığı belgeler grubun sadece elindekiler arasından seçtikleri birkaçını içeriyor.

Yayınlanan belgelerin içeriklerinde çelişkili bilgiler yer alması ve bu bilgilerin çoğunun duyumlardan ibaret olması ve kanıt içermemesi bilgilerin ne kadar sağlıklı olduğu konusunda şüpheye yol açıyor.

Bunların yanında bir bankada üst düzey güvenlik yetkisiyle çalışan sistem uzmanlarının bile bilgisayarlarında USB girişi ve CD yazıcı yokken bir askerin bu belgelere ulaşabilmiş olması ise kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

Kaynak: ntvmsnbc

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]