Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Arınç: Bu saldırı korsanlıkla eşdeğer

Başbakan Vekili Bülent Arınç, İsrail’in Gazze’ye giden yardım konvoyuna yaptığı baskını , korsanlıkla eşdeğer bir girişim olarak nitelendirdi.

Başbakan Vekili Bülent Arınç, Gazze’ye yardım filosu ve İskenderun’daki terör saldırısı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. İskenderun Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı askeri birliğe yapılan saldırıda 6 askerin şehit olduğunu hatırlatan Arınç, “7 askerimiz ise yaralanmıştır. Bir erimiz olay mahalinde, 5 askerimiz ise sevkedildikleri hastanede şehit düşmüştür. Ağır yaralı üç asker GATA’ya sevk edilirken, diğer 4 yaralı askerimizin tedavisi İskenderun Askeri Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi’nde sürmektedir.” dedi Saldırıyı gerçekleştiren terör örgütünü lanetlediğini belirten Arınç, teröristlerin yakalanması için operasyonların sürdüğünü belirtti.Arınç, demokratik gelişmelerin ve ekonomik kalkınmanın hız kazandığı her ortamda ortaya konan buna benzer kirli oyunların kesinlikle amacına ulaşmayacağını dile getirdi.

“GAZZE’YE YARDIM FİLOSUNA SALDIRIYI LANETLİYORUM

Gazze’ye Özgürlük Filosu’na yapılan saldırıyı da şiddetle lanetlediğini belirten Arınç, şöyle devam etti: “İsrail hükümeti bu insanlık dışı eylemiyle masum insanları hedef alarak barışı, insanlığı ve bütün insani değerleri hiçe saydığını bütün dünyaya göstermiştir. Herkesi şoke eden bu saldırı İsrail hükümetinin yürüttüğü şiddet politikasının ulaştığı pervasızlığı bir kez daha ortaya koymuştur. Uluslar arası hukuka aykırı olan, medeni bir ülkenin devlet aklına uygun düşmeyen, hiçbir insani hassasiyeti gözetmeyen bu kanlı operasyon, insanlık tarihine karar bir leke olarak geçecektir. Bu sorumsuzluğa sebep olan siyasi karar mekanizmaları uluslar arası topluma ve insanlık vicdanına hesap vermekten kurtulamayacaktır. “

Açık denizlerde gerçekleşen ve uluslar arası hukuka tamamen aykırı bir şekilde yapılan bu saldırının hiçbir gerekçe ile meşru gösterilemeyeceğini söyleyen Arınç, “Hiçbir mazeret ile izah edilemez. İnanıyoruz ki, 73 milyon Türk vatandaşının yanı sıra, bütün insanlık, dünya barışına, masumiyete ve insanlığa yapılan bu saldırıyı lanetleyecektir.” dedi. Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşları ile gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Arınç, “Türkiye, tüm boyutları ile meseleyi değerlendirerek, doğru adımları atmaktadır. Türkiye, uluslararası hukukun bütün imkanlarını kullanacaktır. ” şeklinde konuştu.

“3 ASKERİ TATBİKAT İPTAL EDİLDİ” Başbakanlık’ta yapılan kriz değerlendirme toplantısını hatırlatan Arınç, şunları dile getirdi: “Bu çerçevede Türkiye’nin Telaviv Büyükelçisinin geri çağrılmasına, İsrail ile gündemde olan üç tane müşterek askeri tatbikatın iptal edilmesine karar verilmiştir. Ayrıca İsrail’de bulunan futbol genç milli takımımızın yapacağı maçlar da iptal edilmiştir. Dışişleri Bakanlığımızca, BM Güvelik Konseyi acilen toplantıya çağrılmıştır. İKÖ, Arap Birliği, AB ve ilgili tüm kuruluşlarla gereken temaslar kurulmakta, uluslar arası kuruluşlar göreve davet edilmektedir.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile telefon görüşmesi yaparak, Türkiye’nin tepkisini, hassasiyetini ve kararlılığını ortaya koyduğunu söyleyen Arınç, “Öncelikle insani yardım konvoyunun ve konvoyda bulunan vatandaşlarımızın güvenlik ve selametinin sağlanması, yaralıların süratle tedavi edilmelerinin temini için gerekenler yapılmaktadır. ” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iadesini ve el konulan gemilerin serbest bırakılmasını beklediklerini kaydeden Arınç, tüm yaralıların tedavilerinin Türkiye’ye getirilerek yapılması için gereken girişimlerde bulunulduğunu ifade etti.

“İSRAİL SALDIRIYI PERDELİYOR”

Olayın yaşandığı saatlerden bu yana İsrail’in saldırıyı perdeleyerek uluslararası toplumun bilgi almasını engellediğini belirten Arınç, “İsrail’in dünya kamuoyunu doğru bilgilendirmesi ve uluslar arası işbirliğinden kaçınmaması gerekmektedir.” diye konuştu. Masum insanların ölüm ve yaralanmasına yol açan silahlı saldırı hakkında gerekli soruşturmanın yapılması ve sorumluların cezalandırılması için her türlü girişimde bulunulacağını açıklayan Arınç, “Bu insanlık ve hukuk dışı saldırı kesinlikle cezai bir karşılık bulunmalıdır. Saldırıyı gerçekleştirenler, yönlendirenler ve bu operasyon kararını verenler kesinlikle sorumluluktan kurtulamamalıdır.” dedi.

“İSRAİL’İN YAPTIĞI AÇIK DENİZDE KORSANLIKLA EŞDEĞER”

Arınç , konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine İsrail’in saldırısının kendi karasularının ihlali olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Arınç, “Gazze’ye sivil yardım götürmeye çalışan bu gemilere yapılan hareketin hiçbir insani ve askeri yönü yoktur. Bu açık denizlerde işlenen korsanlıkla eşdeğer bir girişimdir.” diye konuştu.

Arınç, bölgeye askeri gemi gönderme gibi bir girişimin olmadığını bununla birlikte sivil ve askeri girişimlerin gelişen duruma göre gerçekleşebileceğini kaydetti. Gemilerde silah bulunduğu ile ilgili İsrail tarafından açıklamalar yapıldığının hatırlatılması üzerine Arınç, “İsrail kendisini savunabilmek ya da haklı çıkarabilmek için böyle bir karşı istihbaratı gündeme getirmiş olabilir.” dedi. Gemilerin tamamen silahsız ve insani amaçla yük taşıdıklarını belirten Arınç, “Bu gemi bir Türk savaş gemi değil. Bu bir sivil insiyatiftir. Daha önce de bu tür girişimlerde bulunan İHH isimli bir yardım kuruluşunun aktivitesidir. Dolayısı ile hükümetin git demesi ile gitmiyorlar, tamamen hükümet dışı bir organizasyon olarak çalışıyorlar. Hükümetin talimatı ile böyle bir girişim başlamış değil. Hükümetin talimatı ile yola çıkılmış, hükümetin talimatı ile rotasını tanzim etmiş değildir. Kendi kararları, kendi rotaları, kendi insiyatifleri ile insani amaçla gidiyorlar. Biz bunu biliyoruz. ” şeklinde konuştu.

Yaralıların tedavilerinin Türkiye’de yapılmasını istediklerini söyleyen Arınç, bu yöndeki talebin de İsrail’e iletildiğini aktardı.

Arınç, başka bir soru üzerine Türkiye’deki Musevi vatandaşların hiçbir şekilde tehlikede olmadığının altını çizdi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]