Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Biden, Rusya’nın tanıdığı ayrılıkçı bölgelerle mali ilişkiyi yasakladı

Rusya'nın, tanıma hamlesine dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından Başkan Joe Biden, Amerikalılar’ın bu bölgelere yatırım yapmasını ve bu bölgelerle ticari ve mali ilişki kurmasını yasaklayan başkanlık kararnamesine imza attı.

Kararnameyle Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından 2014’ün Mart ve Aralık ayları ile 2018 Eylülü’nde çıkartılan kararnamelerdeki önlemlere yenileri eklendi.

Buna göre ‘‘sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ne’’ Amerikalılar tarafından nerede olurlarsa olsunlar yeni yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD’ye doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ithalatı yapılması, ABD’den bu bölgelere doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ihracatı yapılması, Amerikalılar’ın bu bölgelerle mali işlemde bulunması yasaklandı.

Bölgelerin liderleri, üst düzey yetkilileri, bölgelerde yer alan tüzel kişiliklerin yönetim kurulu üyelerinin ABD’deki mal varlıklarının dondurulması kararı alındı. Bu kişilere mali destek, sponsorluk, mali kaynak teknolojik destek, mal ve hizmet sağlanması yasaklandı.

Kararname kapsamında belirtilen kişilerin ABD’ye göçmen ya da göçmen olmayan statüden girmesine de yasak getirildi.

ABD yönetimi bir haftadan uzun süredir Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğine dair uyarıda bulunuyordu. Başkan Biden Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Putin’in Ukrayna’yı işgal etme konusunda kararını verdiğini ve başkent Kıyiv’in hedef alınmasını beklediğini kaydetmişti. ABD Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresinde toplam 190 bin askerinin olduğunu tahmin ediyor.

Ancak yönetim hala diplomasiye açık kapı bırakıyor. Pazar günü Biden Putin ile görüşmeyi Rusya Ukrayna’yı işgal etmediği sürece prensipte kabul ettiğini belirtmişti. Bu görüşmenin hayata geçip geçmeyeceği bilinmiyor.

Türkiye, Putin’in sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını reddedi

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, ORDLO’yu tanıyan kararnameleri imzalamasına Türkiye’den tepki gecikmedi.

Türk Dışişleri Bakanlığındna yapılan açıklamada:

“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

Rusya’nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz” denildi.

Putin, ORDLO’nun tanınmasına karar verdi

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, ORDLO’yu tanıyan kararnameleri imzaladı.

21 Şubat’ta Kremlin’de gerçeklen törende sözde oluşumların liderleri Puşılin ve Pasiçnık imza töreninde hazır bulundu.

Putin: “Gecikmiş bir karar almanın gerekli olduğunu düşünüyorum: Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve egemenliğini derhal tanımasını konusunda Rusya Federal Meclisi’nden bu kararı desteklemesini istiyorum. Kıyiv’de iktidarı ele geçirenlerin, düşmanlıkları derhal durdurmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde, kan dökülmesinin olası devamı için tüm sorumluluk tamamen Ukrayna’daki iktidar rejiminin vicdanında olacaktır” dedi.

Rus televizyonu önce Putin’in ulusa seslenişi verdi akabinde Kremlin’de bir “imza töreni” yapıldı.

Saldırgan devlet başkanı konuşmasında, geleneksel “tek halk” ve “Ukrayna’nın Lenin tarafından inşa edildiği” konuya çok geçmişlerden girdi.

Putin geleneksel olarak yine “kanlı 2014 darbesi”, “yaygın radikalizm”, “Batı tarafından askeri malzeme gönderme gibi” konuları anlattı durdu.

Rus lider, Rusya’nın “kendi güvenliğini düşündüğünü” iddiasını yineledi ve NATO’yu düşmanca politikalarla suçladı.

Putin, Kıyiv yönetimini bir kez daha Donbas’ta gerilimi tırmandırmakla suçladı ve Ukrayna tarafının “orada sivilleri öldürdüğünü” ve bir “blitzkrieg (yıldırım harbi)” hazırladığını söyledi.

21 Şubat’ta, işgal altındaki Donbas bölgesindeki Rus yanlısı yasadışı grupların liderleri aynı anda  aynı metinlerle Putin’den onları Rus hükümeti düzeyinde resmi olarak tanımasını istedi.

Aynı gün Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri Duma’ya ORDO ve ORLO’nun tanınması çağrısında bulunurken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü bir karar vereceğini söyledi.

ORDLO ne demek?

ORDLO kelimesi geçici olarak işgal altında olan Ukrayna topraklarını ifade etmek için kullanılan bir kısaltma ifadesidir.

ORDLO’nun açılımı: Ukraynaca “Окремі райони Донецької та Луганської областей” okunuşu “Okremi rayonı Donets’koyi ta Luhans’koyi oblastey”.

Türkçesi: “Donetsk ve Luhansk Bölgelerinin Bazı İlçeleri”

İngilizcesi: “certain areas of Donetsk and Luhansk regions” (CADLR) of Ukraine.

İlk defa ayrılıkçılarla yapılan Minsk Protokolünde kullanılan bu ifadeyi de iz haberlerimizde “ORDLO” olarak kullanıyoruz.
Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]