Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Ukrayna’dan MİT marifetiyle götürülen, Nuri Gökhan Bozkır’ı TSK’dan atan hâkim Cemil Çelik konuştu

Genelkurmay Askeri Mahkemesinde askeri hâkim olarak 30 yıl görev yapan; Sauna, Atabeyler ve Zir Vadisi gibi Türkiye’nin kritik davalarına bakan ve Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK)’nda yüzbaşı olarak çalışan Nuri Gökhan Bozkır’ın TSK’dan atan askeri hâkim Cemil Çelik, Bozkır’ın TSK’dan atılmasına sebep olan Sauna davası hakkında konuştu.

Sauna, Atabeyler ve Zir Vadisi gibi Türkiye’nin gündemini sarsan kritik davalara bakan, Ukrayna’dan MİT operasyonuyla getirilen Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı olarak çalışan Nuri Gökhan Bozkır’ın TSK’dan atılmasına sebep olan askeri hakim Cemil Çelik, YouTube kanalında hadiselerin perde arkasına ışık tutan detaylı bilgiler verdi.

Sauna davası döneminde İngilizce kursuna gittiğini söyleyen Çelik, davaya baktığı sırada kurs çıkışı bir kadının 2 kez kendisine yaklaşarak ahlaksız teklifte bulunduğunu, kendisine tuzak kurulmaya çalışıldığını söyledi.

Bu olaydan sonra davayı daha geniş araştırma gereği duyduğunu ifade eden Çelik şunları anlattı:

“Ankara’da saunalarda bürokratların özel görüntülerini çekiyorlar. Sauna işletmecisi bir kadın, buna razı olmuyor ve emniyete şikâyette bulunuyor. Soruşturma buradan başlıyor. Olayda 2 kişi var, Yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ve Kasım Zengin.

ŞİZOFRENİ NUMARASI

Çete lideri olarak adı geçen Kasım Zengin ilk olarak mahkemede şizofren numarası yaptı. Sokakta yaşayan evsiz insanlar gibi karşımıza çıktı. Üstü başı kötü. İbrahim Tatlıses’le falan bağlantısı olan bir kişi normalde. “Şizofrenim” dedi. Daha sonra psikiyatri doktoruna muayene ettirdik ve sağlam olduğu ortaya çıktı. Uzman doktor, “Şizofren gibi kendini gösteriyor, bir sağlık sorunu yok.” dedi. Zengin daha sonra üstü başı normal gelerek bildiklerini anlattı.”

“MİT ELEMANIYIM”

Hakim Çelik, Kasım Zengin’in ifadesinde MİT çalışanı olduğunu söylediğini ve şunları anlattığını ifade etti:

“Ben MİT’e çalışan biriyim. Bir gün beni MİT’e çağırdılar, dediler ki, ‘TSK’dan bilgi aldık. TSK’da bir yapı darbe hazırlıklarına girmiş. Bu nedenle sen Ankara’ya gideceksin. Bu faaliyetlerle ilgili bilgi almaya çalışacaksın.’ Beni bu minvalde görevlendirdiler. İstanbul’daki işlerimi kapattım. Ankara’ya geldim. Ankara’da Hacı Bayram Veli Cami civarında ofis gibi bir yer tuttum.

TARİKAT ŞEYHİ OLDU

Burada tarikat şeyhiymiş gibi havaya büründüm. Faaliyetlerime başladım. Hedefim de şuydu, burada faaliyet yürütürken muhakkak TSK’dan bu işlerle ilgili bir kişi bana ulaşmaya çalışır. Bu vesileyle onunla irtibata geçerim düşüncem vardı. Bir gün akşam üzeri çevremdekilerle sohbet ederken asker traşlı bir kişiyi gördüm. Sonra onunla tanıştık ve irtibatımız zamanla kuvvetlendi. Bu kişi Nuri Gökhan Bozkır’dı. Bir süre geçtikten sonra bana açıldı.

Nuri Gökhan Bozkır

BOZKIR’IN KAOS PLANLARI

‘Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı olduğunu, Türkiye’nin zor bir sürece girdiğini’ söyledi. Bir takım faaliyetler planlandığını açıkladı. Benden de kendisine yardım etmemi istedi. Planlarından biri darbeye hazırlık yapmak maksadıyla patlamalar yapmaktı ve bu konuda benden isteyeceğini söylüyordu. Bana bilgi belgeler getirdi. 63 tane de CD vardı. Bu CD’lerde saunalarda çekilen CD’lerdi. Bir takım bürokratlarla ilgiliydi.”

BÜYÜKANIT PAŞA EKİBİN BAŞINDA

Hâkim Cemil Çelik, Kasım Zengin’in ifadesinde eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a işaret ettiğini ve darbe sürecini onun yönettiğini söylediğini hatırlattı.

Çelik, şöyle devam etti:

“Nuri Gökhan Bozkır, Levent Göktaş’la bağlantılıydı. Sürekli onun bürosuna gittiğini söylemişti. Göktaş’ın da Yaşar Büyükanıt’la çok samimi olduğunu, Genelkurmay’a girip çıktığını ve kapısını dahi çalmadan Büyükanıt’ın makamına girdiğini söylemişti. Dava sonrasında Bozkır mahkûm oldu ve TSK’dan atıldı.”

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ, 15 TEMMUZ’A GİDEN YOL

Hakim Cemil Çelik, bir asker ve hukukçu olarak tecrübelerinden yola çıkarak şu tespitleri yaptığını belirtiyor:

“TSK’da emir komuta silsilesinin dışına çıkmak mümkün değil. ÖKK’da bir subayın bir siville irtibata geçip bu şekilde plan yapması, anlattığı şekilde hareket etmesi mümkün değil. Nedir peki, tecrübelerimle vardığım kanaati söylüyorum; Bu tür işlerin emir silsilesi, hiyerarşi dışında olması mümkün değil. Baktığınız zaman Sauna davası, Atabeyler davası, Zir Vadisi davası içerisinde asker kişilerin önemli rol oynadığı davalardı. Bu davalar ve olaylar bir anda da bitti. Ne zaman bitti? Erdoğan ile Yaşar Büyükanıt’ın yaptığı Dolmabahçe görüşmesinden sonrası biranda bitmiş oldu. Bu görüşmeler yapıldıktan sonra 15 Temmuz’a giden sürecin taşları döşenmiş oldu. TSK, hükümetten rahatsızken bu çalışmalarını biranda bitirmiş oldu.”

“BOZKIR YİNE YALAN SÖYLEYEBİLİR”

Nuri Gökhan Bozkır’ın şu anda Ukrayna’dan ne maksatla getirildiğini çözemediğini belirten Hâkim Çelik, “Bana Bozkır’a yine bazı yalanlar söylettirecekler gibi geliyor.” şeklinde konuştu.

HAKİM ALBAY CEMİL ÇELİK KİMDİR?

Hakim Albay Cemil Çelik 1970 yılında Erzurum’un İspir ilçesinde doğdu. 1980 yılında Ailesiyle İstanbul’a göç etti. İstanbul Kocamustafapaşa Vedide Baha Pars Orta Okulunu, Şehremini Lisesini bitirdi.

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. 1993 yılında Hukuk Fakültesinde TSK adına okumaya devam etti. 1995 yılında Hakim Teğmen olarak Malatya’ya atandı. 1995-2002 yılları arasında askeri hakim olarak Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinde, 2002-2005 yılları arasında yardımcı askeri savcı olarak Erzincan 3. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığında, 2005-2011 yılları arasında askeri hakim olarak Genelkurmay Askeri Mahkemesinde görev yaptı. Ankara’da görev yaparken o dönem itibariyle Türkiye gündemine bomba gibi düşen bir çok önemli davaya baktı. Sauna, Atabeyler, Zir Vadisi gibi adlarla bilinen davaların heyet başkanlığını yaptı. 2011 yılında Askeri Yüksek İdare Mahkemesine üye seçildi.

2016 yılındaki 15 Temmuz olayı üzerine, kurulan kumpas sonrasında 20 Temmuzda gözaltına alınıp 24 Temmuz 2016 tarihinde tutuklandı. Yaklaşık üç buçuk sene Ankara Sincan Cezaevlerinde tutuklu kaldı. 3 Ekim 2019 tarihinde tahliye oldu.

Kamu hukuku ve özel hukuk alanlarında yüksek lisans, Gazi Üniversitesinde Doktora yaptı.

Dr. Hakim Albay Cemil Çelik’in yayınlanmış bir çok makalesi bulunmaktadır. Doktora tezi de kitap olarak yayınlanmıştır.

Evli üç çocuk babasıdır.

Eski ÖKK’cı Yüzbaşı Bozkır, Türkiye’nin yasadışı silah ticaretini Ukrayna basınına anlattı

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]