Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Türkiye

Hablemitoğlu suikastının katil zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır, MİT marifetiyle Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek Emniyet’e teslim edildi

Basına verilen fotoğrafta burnundaki iz dikkat çekti

Ankara’da 20 yıl önce suikasta uğrayan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, MİT tarafından yurt dışından Türkiye’ye getirilerek Emniyet’e teslim edildi.

MİT’ten yapılan açıklamada, “Hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma’ ve Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma – Tasarlayarak Öldürme’ suçlarından yakalama kaydı bulunan Nuri Gökhan Bozkır, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 08 Eylül 2015’te yakalanan ve içinde bomba yapımında kullanılan mühimmat bulunan ‘Soğan Tırları’ soruşturması kapsamında hapis cezası alacağını anlaması üzerine Ukrayna’ya kaçmıştı” denildi.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, yaptığı yazılı açıklamada, şüpheli Nuri Gökhan Bozkır’ın 2019 yılında Hablemitoğlu suikastı soruşturması kapsamında hakkında kırmızı bülten çıkarılarak yakalandığını ve bunun üzerine siyasi iltica talebinde bulunduğunu belirtti.

Ancak Türkiye’nin arananlar listesinde Bozkır yoktu.

Barkın, “Cumhurbaşkanının Ukrayna ziyareti sonrasında, 2020 yılı başında, kişinin iadesi devlet başkanı düzeyinde istenmiş ve Ukrayna tarafından iltica talebi reddedilmişti. Kişinin itirazları değerlendirilip ve iade süreci ilerlerken, Ukrayna’da izini kaybettirdiği iddia edildi. Dün, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla MİT tarafından Ukrayna’dan alındığını ve ülkeye getirildiğini öğreniyoruz” dedi.

Burnundaki ve yüzündeki izler ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Bozkır’ın suikastın neresinde olduğuna ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını işaret eden Barkın, “Buna karşın, dosya içeriğinde ulaşılan bilgiler kapsamında dahi, bu kişinin suikast öncesinde ve suikast gününde, olaya dair bilgi sahibi olduğunu gösterir ciddi şüpheler olduğunu biliyoruz. Kırmızı bültenin gerekçesi de buydu zaten. Bizim için dosyadaki her gelişme önemli. Yakalanan kişinin önemi göz önüne alındığında, ifadesinin alınması sonrasında, olayla ilgili başkaca kişilerin dosyaya dahil edilmesi sağlanabilir. Bu gelişmenin yıllar sonra suikastın aydınlatılmasına katkı sağlamasını, önceki dönemlerde olduğu gibi yeniden rafa kaldırılmamasını umut ederiz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan dün akşam, “MİT uzunca süredir bu suikastın katil zanlılarından olan Nuri Gökhan Bozkır’ın izini sürüyordu. İstihbaratımız Ukrayna’da saklandığını tespit etti ve bu şahsın yakalanarak ülkemize getirilmesi konusunda Zelenskiy ile de, önceki devlet başkanlarıyla da konuştuk. Bu kişi cinayetin zanlısı olarak ülkemiz yargısına hesap veriyor. Bu iş neticelendi, FETÖ’yle irtibatı dışında DEAŞ’a silah ve mühimmat temin ettiği de bilinen birisi” açıklamasını yapmıştı.

FAİLİ MEÇHUL HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ
Gazetelerin manşetlerine “derin suikast”, “derin cinayet” ve “Başkentte kanlı pusu” ifadeleriyle yansıyan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçti.

Necip Hablemitoğlu, Çankaya Portakal Çiçeği Sokağı’ndaki evinin önünde 18 Aralık 2002 akşamı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Cinayetin ardından gazetelerde “Derin suikast-devletin hassas olduğu konularda araştırmalarıyla tanınan Hablemitoğlu vurularak öldürüldü”, “Derin cinayet-DGM’deki Gülen davası ve Alman Vakıflarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınan ve ‘çok şey bilen’ Hablemitoğlu’nu Ankara’da vuranlar kaçtı”, “Başkentte kanlı pusu-İslamcı terör ve Fethullahçı yapılanmalara ilişkin çalışmalarıyla tanınan Hablemitoğlu öldürüldü” manşetleri vardı.

Hablemitoğlu suikastının 17’nci yıl dönümünde, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen ve çevresinden “komutan” olarak bilinen kilit şüpheli Nuri Gökhan Bozkır Ukrayna’da bir Türk restoranında yakalandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı sırada TSK’dan ihraç edilen Nuri Gökhan Bozkır (45), Hablemitoğlu soruşturmasında HTS kayıtlarından tespit edilmişti.

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün’ün yakalama kararı ve Interpol’ün kırmızı bülten çıkartması sonrası Ukrayna güvenlik güçlerinin özel operasyonuyla 10 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Nuri Gökhan Bozkır, Türkiye’ye iade edilmemek için Ukrayna’dan siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda yüzbaşı rütbesiyle görev yaparken ihraç edildiği öğrenilen Nuri Gökhan Bozkır ismi, kamuoyunda “sauna çetesi davası” olarak bilinen davada da geçmişti. Bozkır, ayrıca Şanlıurfa Akçakale’de soğan kamuflajlı bir TIR’ın içinde patlayıcı madde yakalanması olayının soruşturulduğu davanın da sanıklarındandı. 2020 yılında kırmızı bültenle aranan ve Ukrayna’dan iadesi istenen Bozkır için verilen ev hapsi kararı kaldırılmıştı.

Karanlık Nuri’nin çok kimlikli ve karanlık yolculuğu…

Karanlık Nuri’nin çok kimlikli ve karanlık yolculuğu…

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]